Besparen op de was

was
De was lijkt hier regelmatig een never ending story & dat terwijl we maar met z’n tweeën zijn. De wasmachine lijkt hier soms wel overuren te draaien. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je geld kunt besparen op de was.

Draait de wasmachine bij jou ook met regelmaat overuren? Dan heb ik een aantal handige tips voor je om te besparen op de was.

Eco

Vrijwel alle wasmachines hebben tegenwoordig een eco-stand. Heeft jouw wasmachine een eco-stand, gebruik deze dan ook. De wasmachine doet wel wat langer over deze stand, maar verbruikt aanzienlijk minder energie en water. Een was draaien van 40° C of een was draaien op 40° C in eco-stand verbruikt zo’n 30% minder energie. Dit scheelt je €0,07 per wasbeurt, reken uit wat je dat per jaar oplevert.

Droger

Heb je een droger in huis? Wijs deze dan de deur indien mogelijk. Een droger is namelijk een ontzettende energie vreter. Zorg ervoor dat je wasmachine op de hoogste stand centrifugeert en laat het vervolgens aan de lucht drogen. Ik hang mijn was altijd op (ik heb niet eens een droger) en zowel in de zomer als in de winter is het altijd binnen 1 dag droog.

Daltarief

Heb je een energiecontract voor dubbeltarief? Dan betaal je in de daluren (’s nachts en in het weekend) een lager stroomtarief. Maak hier gebruik van door je wasmachine alleen te laten draaien in de daluren.

Natuurazijn

Gebruik witte natuurazijn in plaats van wasverzachter voor je was. Het maakt je was net zo fris en het is ook nog eens beter voor de binnenkant van je wasmachine. Het gaat tevens verkleuring tegen, is goedkoper dan wasverzachter, beter voor het milieu en ontkalkt meteen je wasmachine.

Strijken

Iets waar ik zelf echt een hekel aan heb is strijken, dus dat doe ik niet. Als je je was meteen uitklopt en ophangt na het wassen is het naar mijn idee ook niet nodig. Het scheelt je tijd en energiekosten.

Zelf wasmiddel maken

Maak je eigen wasmiddel, dit is echt stukken goedkoper! Zo’n 2,5 liter aan zelfgemaakt wasmiddel kost je ongeveer €0,20. Je bespaart hiermee ontzettend veel geld op wasmiddel uit de supermarkt. Het recept vind je hier.

Energielabel

Let bij de aankoop van een nieuwe wasmachine op het energielabel. Een wasmachine met het energielabel A(+++) is het zuinigst in stroomverbruik.

Voorwasprogramma

Sla het voorwasprogramma over, dit is meestal niet nodig namelijk. Echt last van vlekken in kleding? Behandel deze dan zelf voor, bijvoorbeeld onder de koude kraan met ossengalzeep, vlekverwijderaar (Vanish, Biotex, HG, Shout), geconcentreerd wasmiddel of baking soda.

Zijn er nog andere tips die jij toepast om te besparen hierop?

13 gedachten over “Besparen op de was

  1. Leuke tips hoor. Al licht mijn focus meer op ‘hoe krijg ik alle was weggewerkt’ in plaats van op de kosten te besparen. In een huishouden van 4 met 2 inmiddels volwassen kinderen staat de wasmachine hier geregeld te draaien. Drogen doen we zoveel mogelijk aan de lijn. Dat is ook goed tegen de droge lucht in huis en dat is weer gunstig in de strijd met het coronavirus las ik laatst.

  2. een droger een energievreter? zeker weten, maar luchtvochtigheid is anders in de winter zo hoog, dat we die extra energiekosten maar voor lief nemen ’s winters

  3. Wow, natuurazijn ipv wasverzachter. Gaat je kleding dan niet zuur ruiken? Klinkt wel ideaal, zeker omdat je er je machine meteen mee schoonmaakt…

  4. we gaan bij ons thuis ook bewust hier mee om. de droger niet onnodig aan. alleen voor dingen die te lang duren om droog te krijgen bijv

  5. Ik heb geen droger en geen strijkplank 🙂 als ik iets niet kan dan is het strijken ik trek me kleren gewoon zo aan 😛 Tenzij het echt gestreken moet worden dan leg ik een dikke handdoek op de tafel om te strijken. Wij hangen de was altijd buiten of op een rekje binnen en dat gaat prima. Nadeel de handoeken worden wel hard maar ach ja als dat alles is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *