Sparen of beleggen?

sparen of beleggen
Wanneer kies je voor geld sparen en wanneer kies je voor het beleggen van je geld? De spaarrente is historisch laag, dus heeft het dan eigenlijk nog wel nut om te sparen? Maar aan de andere kant neemt beleggen weer meer risico’s en onzekerheid met zich mee, terwijl sparen zekerheid geeft. Hoe maak je nou de juiste keuze?

Of je kiest voor sparen of beleggen hangt vooral af van wat je doel is en hoe lang je het geld kunt missen. Wil je risico nemen of kies je liever voor zekerheid? Kun je het geld minstens 10 jaar missen? Allemaal dingen om van tevoren goed over na te denken voordat je een keuze maakt.

Even heel kort waar het op neer komt; met sparen kun je je geld niet verliezen en met beleggen wel.

Sparen

Doordat de rente op spaarrekeningen momenteel ontzettend laag is, wordt het opbouwen van rendement via een spaarrekening een hele uitdaging. Het rendement is momenteel zelfs niet hoog genoeg om de eventuele belasting op je vermogen te compenseren! Daarnaast wordt je geld minder waard door inflatie (stijging algemeen prijspeil) en boven een vermogen van €30.000 betaal je ook nog eens belasting.

Toch is het verstandig om geld te sparen, sowieso moet je een buffer achter de hand hebben voor onvoorziene uitgaven, zoals een grote reparatie aan je auto of een nieuwe wasmachine.

Bij de meeste banken zijn er ook speciale spaarrekeningen te openen waarbij de rente hoger is, maar waar je het geld wel voor een langere periode vast moet zetten (bijvoorbeeld voor 10 of 20 jaar).

beleggen

Beleggen

Als je niks hebt gespaard is het niet verstandig om te beginnen met beleggen. Zorg ervoor dat je altijd een buffer achter de hand houdt voor onverwachte kosten, zoals een reparatie aan je auto. Geld beleggen doe je met geld wat je ‘kunt missen’. Het rendement bij beleggen is een stuk hoger dan bij sparen. Daar tegenover staat wel het risico dat je inleg minder waard kan worden. Vaak geldt hoe meer winst er valt te behalen, hoe groter het risico is dat je neemt bij beleggen.

Je kunt beleggen in aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, onroerend goed, goud en kunst.

Overweeg je om toch te gaan beleggen? Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Zet je wensen op papier en hoeveel risico je wilt nemen. Laat jezelf goed informeren alvorens je ergens in belegt.

Redenen om te kiezen voor beleggen is bijvoorbeeld voor (extra) pensioeninkomen, toekomstige studie of een tweede huis.

De site van Beste Bank is een kennisbank over de ontwikkeling van de Bitcoin, de nieuwe crypto finance sector en de slechte staat van de oude financiële orde. Je vindt er ook handige tips om te leren beleggen.

Doe jij aan sparen en/of beleggen?

* Deze review/post is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf. Lees mijn disclaimer.

11 gedachten over “Sparen of beleggen?

    1. Ik doe alleen aan sparen momenteel. Zou mij wellicht eens meer moeten verdiepen in het beleggen. Vind het toch wel een risico.

  1. Ik doe aan alle twee. Braafjes zoals iedereen via de bank maar ik weet in mijn achterhoofd dat dat eigenlijk niet eens beleggen is… Hetgeen je verdient kan je zo weer afgeven.

    Ik heb wel eens geprobeerd van een paar honderd/duizend euro te beleggen op de beurs maar helaas…
    Daar moet je blijkbaar ook talent voor hebben.

  2. Mijn vader was voor het beleggen, hij was daar ook goed in, het was zijn job. Hij zei evenwel ok: als je er niets van kent, blijf er dan vanaf…. lol dan kan je je beter inschrijven bij een fonds op de bank.

  3. Ik ben meer van het sparen. Vroeger wel belegd maar dat is niet altijd goed gegaan. Mocht ik nu een hoger kapitaal bij elkaar sparen zou ik het denk ik eerder investeren in ontroerend goed dan beleggen.

  4. Ik spaar! Ook al vind ik het super leuk om geld uit te geven maar nu word ik volwassen en straks een eigen huisje etc dus maar even flink sparen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *