Bril afbouwen: mijn ervaring

bril afbouwen
Een paar maanden geleden was ik mijn bril ineens echt goed zat. Die vlekken continu en het ‘afhankelijk’ ervan zijn, daarnaast vind ik mijzelf ook niet echt een ‘brillengezicht’ hebben. Dus ik ging op onderzoek uit of een bril afbouwen haalbaar zou zijn en er uiteindelijk helemaal zonder zou kunnen. Spoiler: ik draag al 2 maanden geen bril meer!

Klaar met mijn bril

In mei 2021 schafte ik een nieuwe bril aan, omdat ik cilinder had in beide ogen. In het begin moest ik hier heel erg aan wennen en ik ergerde mij groen en geel aan de vlekken continu op de glazen. Ik had dan ook altijd brillenpoetsdoekjes mee op zak of in de tas. Het wennen aan die vlekken op de bril lukte maar niet en de irritaties waren een paar maanden geleden zo hoog dat ik besloot op onderzoek uit te gaan. Zijn ‘slechte ogen’ omkeerbaar? Kun je een bril afbouwen? En kun je uiteindelijk zonder een bril?

Na wat onderzoek op Google kwam ik een aantal websites tegen met handige informatie. Websites die speciaal gericht zijn op het afbouwen van een bril en uiteindelijk zonder bril leven.

Bril afbouwen

Het dragen van een bril kun je afbouwen en het schijnt zelfs beter te zijn voor je ogen. Bij een bril worden je ogen als het ware gedwongen om door het midden van de glazen van je bril te kijken en zich aan te passen aan de brandpuntafstand van de lens. Je ogen raken gewend aan het kijken door de glazen van je bril en verliezen hun accommodatievermogen (het vermogen van je ogen om op verschillende afstanden scherp/op sterkte te zien).

Als je gaat beginnen met het afbouwen van je bril is het de bedoeling dat je je bril zoveel mogelijk af doet. Ga je bril zien als een hulpmiddel in plaats van hem automatisch op te zetten. Begin je dag door te kijken met je eigen ogen. Kleed jezelf aan, eet je ontbijt, poets je tanden, etc. en accepteer de mist die je ervaart. Deze handelingen kun je namelijk prima doen zonder je bril. Ontdek welke dingen je nog meer prima kunt doen zonder je bril en vertrouw op je eigen ogen.

Nadelen bril

Er zitten een aantal nadelen aan het dragen van een bril. Zo beperken ze het gezichtsveld tot een klein gebied en wat je ziet is niet op ware grootte. De kwaliteit van het licht neemt af en dat is jammer, want je ogen hebben het volledige spectrum van daglicht nodig om gezond te blijven. Je brilglazen houden bepaalde golflengten van het licht tegen en vertekenen het spectrum (geldt ook voor een zonnebril). En dan heb je nog de vieze, natte of beslagen brilglazen.

Eigen ervaring bril afbouwen

Met deze informatie en de flink gegroeide irritatie omtrent mijn bril ging ik ermee aan de slag. Van de een op de andere dag deed ik mijn bril niet meer op. In het begin moest ik hier heel erg aan wennen. Zo drukte ik vaak mijn bril weer goed op mijn neus, terwijl ik die dus helemaal niet op had, gewoon een gewenning. Op Volzicht kun je een gratis e-book downloaden met tips, waaronder ook oefeningen voor je ogen.

Ik herkende me onder andere in het ‘accepteren van de mist die je ervaart‘, want in het begin had ik soms last van wat waas, maar ik liet me daar niet door uit het veld slaan en zette door. Als ik de deur uit ging nam ik mijn bril wel voor de zekerheid mee, mocht ik toch last ervan krijgen dan kon ik hem toch opzetten. Uiteindelijk is dit nooit nodig geweest en nu ben ik zo’n 2 maanden verder én draag ik geen bril meer!

bril afbouwen

Draag jij een bril of contactlenzen?

16 gedachten over “Bril afbouwen: mijn ervaring

 1. Ik vergeet soms mijn bril s’ ochtends op te zetten, en dan denk ik vaak: ” waarom zie ik zo wazig? Ik vraag me wel af of het goed is voor je ogen.

  1. Het zal niet voor iedereen weggelegd zijn, maar ik had mijn bril niet voor sterkte, maar puur voor cilinder.

 2. Ik had jaren geleden een bril (lui oog) maar was er op een gegeven moment ook helemaal klaar mee. Wonder boven wonder heeft het mijn zicht alleen maar verbeterd.

 3. Ik draag een bril, ik heb hem ook echt nodig omdat ik met een oog, maar 5% zie en het andere oog een sterkte nodig heeft. Een tijdje geleden zag ik bijna niks meer omdat ook het andere oog nog maar 30% zag. De dokters stonden voor een raadsel hoe dit kon gebeuren. Gelukkig zie ik nu weer ongeveer 70%, maar ik zet het lettertype op mijn apparaten dus wel wat groter. Daarnaast ben ik aan beide zijkanten het zichtveld kwijt.

  Maar ik vind een bril ook niet fijn dus superfijn dat jij het hebt kunnen afbouwen.

  1. De eigenaresse van de pagina Volzicht had 30 jaar lang een bril voordat ze hem afbouwde. Uiteraard zal het niet voor iedereen weggelegd zijn.

 4. Ik heb ook een cilindrische afwijking, aan 1 oog. Ik ben een bril beginnen dragen omdat ik echt veel hoofdpijn had, ik had eigenlijk toen totaal niet door dat ik niet meer scherp zag, maar toen ik dan die bril had… wow wat een verschil, haha!
  Ik vraag me wel af, als je dan nu geen bril meer draagt; zie je dan gewoon terug scherp of is het minder scherp maar ben je er nu gewoon aan gewend?

  1. Ik had ook heel veel hoofdpijn en daardoor uiteindelijk met de bril begonnen. Maar na het aanpassen van de cilinder met een nieuwe bril, werd ik continu misselijk ook van de bril. In het begin is het ‘een waas’ om het even zo te zeggen. Je moet er echt even aan wennen, maar na 2 weken merk je echt al veel verschil en ik zie nu gewoon scherp. Ben me wel bewuster van de rust en oefeningen die je ogen nodig hebben, bijvoorbeeld ook niet te lang naar een scherm staren en tussendoor ook ‘verder weg’ kijken. Heb overigens ook niet meer die hoofdpijnen als voor de bril.

 5. Wat interessant! Ik heb een leesbril en moet eigenlijk ook een `normale` bril dragen voor veraf, die draag ik alleen in de auto. En dat komt nauwelijks voor. Jeroen had altijd een bril en nu ziet hij beter zonder veraf bril maar moet weer aan de leesbril… zal ook wel iets met leeftijd te maken hebben.
  Ik probeer ook vaak te focussen, zeker als ik mijn leesbril weer eens kwijt ben, en hoop dan dat ik ook oefen om mijn zicht beter te krijgen. Ik ben ook geen brillenmens, ik vind het onpraktisch en niet mooi staan…

 6. Ik ben een bril dragen, maar ik weet niet of dit voor iedereen telt.
  Mijn eigen zijn ’te goed’ hierdoor moet ik een bril dragen, het kost mijn ‘hersenen’ teveel inspanning om mij volledig te gehele dag goed te laten zien. ik heb van mijzelf +4,25 en +4 met bril. Als ik mijn bril af doe verdubbeld mijn hoeveelheid, en is dan erg vermoeiend en krijg ik enorme hoofdpijn. Ik geloof dat dit wellicht een optie is als je sterkte minimaal is maar niet in mijn Geval

  1. Het is zeker niet voor iedereen weggelegd. Zelf heb ik een minimale cilinder afwijking in beide ogen en verder heb ik de bril niet nodig voor sterkte.

 7. Huh wauw, ik wist dit helemaal niet. Is dit afhankelijk van de sterkte van je ogen? Super goed dat je dit voor elkaar hebt gekregen. Enneh, je hebt ook gewoon een prima bril-hoofd hoor 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *