Elke minuut telt!


Bij een hartstilstand telt elke minuut! Je wilt er misschien liever niet aan denken, maar hoe reageer en handel jij in een dergelijke situatie? Weet jij wat je moet doen bij een hartstilstand en hoe de AED werkt?

Bij een hartstilstand telt elke minuut. Als je reanimeert (hartmassage, beademen en defibrillatie) binnen 6 minuten na een hartstilstand, verdubbelt de overlevingskans van het slachtoffer. Het is dus ontzettend belangrijk en waardevol om te weten hoe je iemand reanimeert. Hoe je een AED (Automatische Externe Defibrillator) apparaat gebruikt en dat je eerste hulp kunt verlenen. Zodat elke minuut telt!

Doordat ik in de zorg werk, hebben wij op het werk jaarlijks een herhalingscursus. Na het volgen van deze reanimatie cursus krijg je een reanimatie+AED pasje, als bewijs dat je hebt deelgenomen aan de cursus. Met deze cursus ga je leren reanimeren met een trainer AED. Deze is exact hetzelfde als een echt AED apparaat, alleen dient de trainer geen echte schokken toe. We leerden onder andere reanimeren zonder en met AED apparaat, hoe je deze correct aansluit en wat je bij kinderen/baby’s anders doet.

Daarnaast hebben we ook in groepjes van twee een reanimatie op de reanimatiepop geoefend. Vergelijkbaar met hoe het in het echt gaat, zonder de hulp van een AED. Een ambulance moet binnen 15 minuten na melding op de aangegeven plek aanwezig zijn. Gemiddeld duurt het zo’n 7/12 minuten voordat de ambulance er is. We hebben met twee personen om en om 12 minuten in totaal gereanimeerd en ik kan je vertellen; dat is ontzettend zwaar!

minuut

Naast reanimeren leer je met de reanimatiepop ook hoe je iemand in de stabiele zijligging legt, hoe je snel & makkelijk iemand die buiten bewustzijn is kunt verplaatsen en wat belangrijk is om te zeggen tijdens je telefoongesprek met 112.

Ik ben ontzettend blij dat ik deze cursus heb gedaan. Ik heb gelukkig nog nooit in het echt een reanimatie hoeven te starten, maar ik heb al wel een aantal keer wat gehad aan deze cursus. Zo heeft Wessel met de heimlich greep ervoor gezorgd dat mijn moeder niet stikte, ik heb in de periode dat ik nog studeerde een klasgenootje geholpen toen ze flauwviel en afgelopen zomer belde ik voor het eerst in mijn leven met 112 & verleenden Wessel en ik eerste hulp bij het auto ongeluk wat we zagen gebeuren. We waren op dat moment zo ontzettend kalm en gingen meteen op actie over. Alleen hierom al ben ik ontzettend blij dat ik een reanimatie/EHBO cursus heb gedaan.

Als het aan mij ligt krijgt iedereen op school EHBO en reanimatie cursus. Zodat veel meer mensen weten wat ze moeten doen in noodsituaties. Daarnaast kun je beter iets doen, dan helemaal niets.

Heb jij een dergelijke cursus gevolgd?

* Deze review/post is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf. Lees mijn disclaimer.

15 gedachten over “Elke minuut telt!

  1. Ik heb jaren in de zorg gewerkt en moest ook elk jaar een herhaling cursus volgen. En in praktijk ook een paar keer echt moeten doen. Nu doe ik niet meer de herhaling, maar ik kan wel nog steeds reanimeren.

  2. Ik heb zo’n vier jaar geleden een keer een EHBO cursus gedaan, vond het zeker erg nuttig en interessant om bepaalde dingen te weten. Eigenlijk zou ik denk ik weer eens een herhaalcursus moeten doen om het up to date te houden.

  3. Wat goed dat je hier aandacht aan besteedt! Ik heb een soort van één-avond-basiscursus kinder ehbo gevolgd en vond dat echt heel interessant. Ik wou toen ook graag een echte complete cursus gaan doen maar dat is er tot nu toe niet van gekomen. Wel een goede reminder dit 🙂 Misschien toch weer eens voor gaan informeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *