Musthaves voor je kat

kat
Welke dingen zijn nou handig om te hebben met een kat? Wat zijn nou de echte musthaves? Zelf heb ik 5 katten en heb inmiddels wel de nodige ervaring rondom katten benodigdheden, gedrag en musthaves. Daarnaast is Wessel afgestudeerd in dier, gedrag en ondernemen en werkt in een grote dierenwinkel. Die weet er gelukkig heel wat van.

Basis

Om maar meteen even bij het begin te beginnen: laat je kat inenten, castreren/steriliseren en chippen. Als je een kat bij een asiel of stichting haalt zijn deze zaken overigens vaak al geregeld. Het tijdig castreren/steriliseren voorkomt niet alleen nog meer (ongewenste) kittens, het voorkomt ook andere problemen bij je kat. Denk hierbij aan plassen en/of sproeien in huis. Geloof me, dat wil je niet..

Dierenverzekering

Iets wat veel mensen onderschatten is een dierenverzekering. Alle 5 mijn katten zijn voorzien van een eigen verzekering. Hiervoor betalen we een paar tientjes per maand, maar dat weegt niet op tegen de kosten van de dierenarts. Een van onze katten heeft chronische darmproblemen en een navelbreuk gehad. Dankzij de dierenverzekering hoeven we niet na te denken over de eventuele financiële gevolgen van een behandeling bij de dierenarts of specialist, dat is allemaal gedekt. Je kunt heel makkelijk een dierenverzekering vergelijken.

Klimmen en krabben

Voor je eigen bestwil en voor je geliefde meubels, zorg ervoor dat je kat voldoende krab en klimmogelijkheden tot zijn beschikking heeft. Een kat moet zich helemaal languit kunnen strekken tegen een krabpaal, daarnaast zorgen mandjes bovenin de krabpaal voor een veilige en rustige slaap/observeer plaats voor je kat.

Daarnaast is krabkarton ook echt een uitkomst. Krabt je kat aan de bank? Zet er een krabpaal of stuk krabkarton pal naast. Tevens is er ook speciale ‘keep off’ spray te koop. Je kunt de krabpaal of het krabkarton ook aantrekkelijk maken door gebruik te maken van kattenkruid.

dierenverzekering kat

Mandjes

De katten hier in huis zijn gek op dichte mandjes en huisjes, waar ze zich zo af en toe lekker in kunnen terug trekken of een grote mand waar ze samen in kunnen kruipen. Hier in huis breek je nog net je nek niet over de kattenspullen, maar elk van onze katten heeft genoeg ruimte en keus in slaapplekken hier in huis en dat is belangrijk. Ze moeten elkaar uit de weg kunnen gaan en ieder een eigen plekje hebben.

Uitdaging

Een kat die zich verveelt zal zich sneller aan je meubilair of gordijnen tegoed doen en dat wil je niet! Zorg dus voor voldoende uitdaging in huis, zodat je kat genoeg te doen heeft. Speelgoed wat het altijd wel goed doet bij onze katten zijn hengels, voerdoolhof, baan met balletje, muisjes, alles met kattenkruid erin, balletjes, springveertjes, zelf bewegend speelgoed en het laserlampje.

Zorg ervoor dat je de kat na het spelen met het laserlampje beloont of op een fysieke ‘prooi’ schijnt. Anders raakt je kat alleen maar gefrustreerd van het laserlampje en dat wil je ook niet.

dierenverzekering vergelijken

Verzorging

Onder verzorging valt wat mij betreft niet alleen het af en toe borstelen van de vacht van je geliefde huistijger, maar ook het met regelmaat ontwormen & ontvlooien van je kat en de jaarlijkse controle + inenting bij de dierenarts.

Bij sommige katten is het af en toe nodig om de nagels iets te knippen, doe dit echt alleen zelf als je zeker weet waar je mee bezig bent! Anders kun je dit gewoon aan je dierenarts vragen tijdens de jaarlijkse controle. De meeste vachtverzorging doet een kat overigens zelf, evenals het bijhouden van zijn nagels.

Heb jij huisdieren en ben jij verzekerd voor je huisdier?

* Deze review/post is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf. Lees mijn disclaimer.

14 gedachten over “Musthaves voor je kat

  1. We hebben twee katten en ik ben niet verzekerd. Vroeger wel maar nu niet meer. Onze katten zijn ook gek op dichte mandjes en huisjes, heerlijk vinden ze dat.

  2. Ik heb eigenlijk alles, behalve een verzekering. Dat is me al een keer duur komen te staan een aantal jaren geleden. Maar dat heb ik wel voor haar over.

  3. Ik heb geen kat dus voor mij niet relevant, maar voor mensen met katten is het wel een handig lijstje

  4. Ik heb al mijn hele leven katten…
    Dierenverzekering heb ik niet, maar in België is dat eigenlijk onbetaalbaar, geen idee hoe dat in Nederland is, maar hier haal je het er zelden uit en ben je goedkoper met gewoon dierenarts te betalen, zelfs met de kat die ik nu heb en waar ik al vaak mee naar de dierenarts moest

  5. Prachtige foto’s! Ben dol op katten. Heb er zelf ook één. Ze is niet verzekerd. Er is een zomer geweest dat ik al mijn vakantiegeld bij de dierenarts heb moeten brengen. Toen dacht ik wel dat het slimmer was geweest wanneer ik een verzekering had gehad. Ik hou zoveel van haar en ze is zo lief, dat is onbetaalbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *