Waarom mijn katten niet naar buiten mogen


Vanaf het moment dat Wessel en ik besloten om voor kittens te gaan, waren we het in ieder geval over een ding meteen eens: de katten mogen niet naar buiten. Een onderwerp waar heel verschillend over gedacht wordt. Veel mensen vinden het zielig en vinden dat je een kat niet binnen kunt houden. Graag leg ik onze keus uit.

Waarom mogen mijn katten niet naar buiten?

Wessel en ik hebben een aantal redenen waarom we onze katten niet buiten willen hebben. Ten eerste zou ik mijzelf continu afvragen waar ze uithangen en of het goed met ze gaat. Ik zou dus de hele tijd ongerust zijn, totdat ze weer thuis zouden zijn.

Daarnaast wonen we aan een erg drukke straat. De kans dat ze een keer aangereden worden is aanwezig, een onnodig risico wat ik liever niet loop. Ze schrikken allebei erg snel van onbekende/nieuwe geluiden en schieten dan alle kanten op. Daarnaast loopt Bengel motorisch/cognitief wat achter, waardoor hij nergens of te laat het gevaar van in ziet.

Het zijn mijn katten. Ik vind niet dat mijn buren of andere mensen in de buurt last moeten hebben van mijn katten (schijt), omdat ik zo nodig katten als huisdieren wil. Ook kunnen ze zo geen ruzie maken met andere katten.

En je hoort/ziet tegenwoordig zoveel rare dingen voorbij komen op social media (mishandeling, verminking, katten beschoten, etc.), dat ik het risico gewoon niet ga nemen en ze lekker binnen houdt.

Hoe kun je het beste je katten binnen houden?

Gelukkig beschikte Wessel al over de benodigde kennis, hij heeft de opleiding paraveterinair gedaan en is nu bezig met de opleiding dier, gedrag & onderneming, waardoor we geen professionals hoefden te raadplegen.

Als je jouw kat binnen wilt houden is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat ze genoeg te doen hebben in huis. Zo ligt zo’n beetje ons hele huis vol met kattenspeelgoed (balletjes, veertjes, knuffels, laserlampje, spelletjes die ze moeten doen om aan hun snoepjes te komen, krabkarton, een paar kleine krabpalen verdeeld door het huis) & hebben ze genoeg krab en klim mogelijkheden, zo hebben we meteen in het begin een hele hoge krabpaal voor ze gekocht. De krabpaal begint na een jaar uitleven aan het einde van zijn latijn te komen, dus als we in juni naar ons nieuwe appartement gaan, komt er ook een nieuwe grote/hoge krabpaal voor de katten.

Bij de controle van onze katten bij de dierenarts hebben we voor de zekerheid nog navraag gedaan over het binnen houden van de katten, maar de dierenarts vond de katten er gezond uitzien en ze zitten prachtig in hun vacht. Zolang je zorgt voor voldoende speel-, klim- & krabmogelijkheden (als je meubels je lief zijn) kun je een kat prima binnen houden. Daarnaast zei de dierenarts dat een binnenkat het niks slechter heeft dan een buitenkat & onze katten weten niet beter.

Doordat de katten niet buiten komen hebben ze minder kans op het oplopen van ziektes, parasieten, teken, wormen en vlooien. Geen dooie vogeltjes/muizen op je deurmat als cadeautje en een binnenkat leeft gemiddeld 8 jaar langer dan een kat die buiten komt.

Toekomst

In juni gaan wij verhuizen naar een appartement waar geen balkon tot onze beschikking is, onze katten blijven dan dus ook gewoon binnen. Nu wandelen we af en toe buiten met ze aan een tuigje en dat gaat steeds beter, dat kunnen we daar dan ook blijven doen. Wanneer we een huis met tuin krijgen, willen we de tuin afzetten met een speciaal net over de tuin om de katten in de tuin te houden. Tot die tijd blijven ze lekker binnen bij ons!

buiten

Heb jij een kat & zo ja, komt jouw kat wel/niet buiten?

36 gedachten over “Waarom mijn katten niet naar buiten mogen

 1. Geen katten, dus kan er geen ervaring in delen. Maar precies als je weet hoe je het moet doen dan komen zoals je zegt echt niets te kort. En ze komen wel buiten aan het tuigje dus men kan niet zeggen van ze komen niet buiten πŸ˜‰

  Leuk stel ook zo op de foto’s πŸ˜€

 2. Ik ben geen kattenmens, ben er zelfs allergisch voor. Dus hou ze maar lekker binnen haha! Nee zonder gekkigheid, aan katten buiten stoor ik me niet, en buiten heb ik ook geen last van mijn allergie. Maar kan me verder voorstellen dat je ze binnen wilt houden hoor.

 3. Wij wonen op het platteland en de katten gaan hier naar buiten. Maar dat heeft ook als gevolg dat er al 4 spoorloos verdwenen zijn. Dus ik snap jou best!

 4. Wij hebben ook een kat gehad die niet buiten kwam en ik heb dat nooit zielig gevonden, hij wist niet beter. Vind het ook niet meer dan normaal trouwens. Vind het eerder aso als mensen hun katten wel naar buiten laten, hebben andere mensen alleen maar last van.

 5. Wij hebben nu een tuin en onze katten mogen naar buiten, maar liefst had ik ze altijd veilig binnen willen houden. Eerst hadden we een net gespannen en gezorgd dat ze niet konden ontsnappen, maar op een bepaald moment wordt hun nieuwsgierigheid zo groot en maken ze de sprong… op de schutting.
  Ik ben ook vaak enorm onzeker wat er buiten gebeurd, gaan ze ver van huis? En altijd blij als ze weer terug zijn! Maar binnen houden is onmogelijk, je doet de tuindeur open en weg zijn ze..
  Vroeger op de flat hadden we een kat en die kon niet naar buiten. Dat ging prima eigenlijk.
  Het fijne is dat je 2 katten hebt, dan hebben ze ook gezelschap.
  Ik begrijp je zeker, het heeft veel voordelen.
  Niks mis mee, als ze genoeg te doen hebben en veel liefde krijgen maakt het niet uit πŸ™‚

 6. Goed artikel, ik heb er ook regelmatig discussie met mensen over.
  Wij hebben ook twee katten en die komen ook niet buiten. Toen ik de katten nam woonde ik in een appartement op 9 hoog met een klein balkon, dus logisch dat ze niet buiten konden.
  Nu wonen we wil in een huis op begane grond, met een kleine binnentuin. Daar mogen ze los, aangezien ze toch nergens heen kunnen ontsnappen. Maar alleen als wij thuis zijn en het mooi weer is, want we hebben geen kattenluikje. Ik heb wel raskatten dat scheelt denk ik ook. Je hoort vaak dat ze gejat worden en ze zijn meer gefokt ook als binnenkatten. Ze (lijken) ook totaaal geen behoefte/drang te hebben om naar buiten te gaan. Wat je zegt, ze weten niet beter..

 7. Toen mijn kat nog bij mij woonde, mocht hij ook nooit naar buiten. Ik woon ook aan een drukke straat en ik vind dat gewoon te gevaarlijk. Sinds een paar jaar woont hij bij mijn oma. Zij woont in een veel rustigere stad en een rustige woonwijk. Hier mag hij wel gewoon lekker naar buiten. Als ik bij mijn oma ben en hij is een halve dag weg, krijg ik soms wel de zenuwen, maar hij komt gelukkig altijd terug πŸ™‚

  Ik snap jullie helemaal!

 8. Wij wonen in een appartement, maar ook al konden ze naar buiten zou ik dat niet willen. Hoe vaak ik niet aangereden katten heb gezien… Ik zou dat echt niet aankunnen als een van mijn schatjes daar zou liggen! Die van ons blijven dus ook lekker veilig binnen πŸ™‚
  Het zijn trouwens echt super schattige foto’s die je hier geplaatst hebt!!

 9. Ik snap je helemaal, dat was ook onze instelling. Helaas bleek mijn kat wel echt naar buiten te willen. Hij sprong tegen de muren en viel ons aan, puur omdat hij zijn energie niet kwijt kon. Hij komt nu wel buiten,maar is gelukkig altijd in de buurt. En ook gelukkig niet hele dagen weg.

 10. Awwww :)))) So lovely πŸ™‚ <3<3… thank you for sharing this πŸ™‚ have a nice sunday and best wishes from Studienreise Albanien πŸ˜‰ yours, Pia <3

 11. Wij hebben ook twee katten die niet naar buiten gaan. De tweede is doof en niet helemaal tof, dus die zou binnen een dag zijn doodgereden. Ze vermaken zich prima met zijn tweetjes!

 12. Toen ik nog katten had liepen deze altijd buiten maar ik woon op het platteland, in een straat waar zeer weinig auto’s rijden. Mijn konijntjes hou ik wel binnen of mogen alleen buiten aan een leiband.

 13. Wij hebben geen kat en ook geen hond op dit moment (omdat we op een app wonen) maar als ik een kat zou hebben zou ik deze ook graag binnen houden Ik zou me net als jij deze hele tijd zorgen maken. Ik zie zoveel berichten op facebook van mensen die aangereden katjes vinden … Zo erg als dat jou kat moet zijn

 14. Wij hebben twee poezen die ook niet buiten komen. We hebben ze laten steriliseren, zodat ze naar buiten kunnen, maar ze willen niet haha.

 15. Ik vind het ook een dubbel onderwerp. Zeker omdat katten van nature wel buiten dieren zijn. Zeker als je aan een drukke weg woont snap ik dat wel. Al is mijn kat zelfs in de polder aangereden en hebben we hem met pinnen en platen gelukkig weer op de been gekregen. Hij gaat weer naar buiten maar is gelukkig ook veel binnen πŸ™‚

 16. mijn katten konden ook niet naar buiten, waren echt binnenkatten. Een zwerfkat die we later kregen liep steeds weg uit het nieuwe huis terug naar het oude huis. Daar hadden wij hem ook gevonden. Nu woont hij daar bij de huidige bewoners.

 17. Wij hebben ook katten en ze komen buiten, dat waren ze ook gewend, ze komen uit het asiel. Maar we hebben wel een Loc8tor aan hun halsbandje bevestigd om ze op te kunnen sporen. Het liefst weet je altijd precies waar ze zijn en dat het goed met ze gaat.

 18. Helemaal eens! Om precies dezelfde redenen houden wij onze katten ook binnen. Om eerlijk te zijn, vind ik dat iedereen dat zou moeten doen, tenzij de nieuwe kat al gewend is aan het buiten verblijven. Prima idee om dan de tuin te omheinen, zodat de buren geen last van je lieve dieren hebben!

 19. Mijn ouders hebben drie katten (en toen ik daar nog woonde hadden we die ook al). Die zijn eigenlijk altijd buiten, en heel af en toe (of in de winter vaker, als het buiten heel koud is) binnen. Ze wonen dan ook op een grote boerderij met heel veel tuin, op het platteland. De katten hebben daar alle ruimte en hebben minder kans om onder een auto te komen dan in drukke dorpen/steden.

  Zelf woon ik samen met mijn vriend in een appartementje en heb liever geen katten altijd binnen (het appartement is ook niet echt zo groot om die hier te houden). Ik wacht liever totdat we een wat groter huis hebben met genoeg tuin zodat we daar de katten ook buiten kunnen hebben.

  En ik vind overigens dat iedereen zelf mag weten of diegene katten binnen of buiten houdt, zolang ze maar genoeg te doen hebben en goed worden verzocht. Zo te lezen gebeurd dat bij jou in ieder geval wel! πŸ™‚

 20. Wij hebben nu onze zesde kat en de eerste die we echt niet binnen kunnen houden… ondanks alle speeltjes, palen en klimspullen vloog ze tegen de ramen op. De stap om haar naar buiten te laten was een lastige, behalve de risico’s vind ik het ook vervelend dat onze kat mogelijk in de tuin van iemand haar behoefte doet…

  Maar na uitgebreid overleg met de dierenarts besloten dat dit voor haar de enigste optie is als wij haar willen houden.

 21. Goed dat er ook nog β€˜goede’ zijn

  Ik word doodziek van die mensen die een huisdier voor anderen kopen. Moet je voorstellen dat je een hond koopt en deze de hele dag buiten in iedereens tuin laat schijten.

  Mijn buurman vond dat katten nu eenmaal buiten horen.. nou koop er dan geen.

  Paarden horen ook te rennen, ik heb nog nooit iemand zijn paard in de wijk zien laten grazen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *