Koud? Hier 15 tips om op te warmen!

koud
Als we de weersberichten mogen geloven blijft het voorlopig erg nat buiten en daarmee ook koud. Zelf ben ik een echte koukleum en in de herfst & winter draai ik dan ook al gauw aan de thermostaat. Daarnaast is het voor mijn fibromyalgie ook niet bevorderlijk als ik het koud krijg, dus dat probeer ik dan ook te allen tijde te voorkomen.

01. Sloffen

Ik zou absoluut niet meer kunnen zonder mijn heerlijke Texelse wollen sloffen 🐑. Ik ben zo’n fan van deze sloffen dat ik er inmiddels al 2 paar van heb, een setje in het zwart en een setje in het wit. Nooit meer last van koude voeten of afstervende tenen in het najaar!

02. Fleece deken

Een avondje op de bank in het najaar is niet compleet zonder een ultrazachte fleece deken. Niet alleen lekker warm en superzacht, maar ook decoratief. Ook ideaal voor over het voeteneind van je bed, mocht je het koud krijgen ’s nachts dan kun je de fleece deken zo over je dekbed heen trekken.

03. Warme kruik

Een van mijn ‘beste vrienden’ wanneer ik het koud heb (of weer eens verkeerd gelegen heb ’s nachts); de pittenkussen van Qomfor die je makkelijk en snel kunt opwarmen in de magnetron én perfect op je schouders blijft liggen. Als ik het heel koud heb en koude voeten heb (dan weet ik van tevoren al dat ik het niet warm ga krijgen in bed), dan maak ik een kruik warm voor het slapen gaan en leg die 10 minuten van tevoren bij het voeteneind onder het dekbed. Thank me later 😉.

04. Warme douche nemen of in bad gaan

Als ik echt door en door koud ben en het niet warm krijg, omdat we bijvoorbeeld een tijd buiten in het bos zijn geweest, dan doe ik altijd eerst even acclimatiseren met een kop thee of warme chocolademelk. Daarna ga ik lekker een tijdje staan opwarmen onder de warme douche, dan voel je vaak pas goed hoe koud je bent/het hebt. Je kunt uiteraard ook lekker een warm bad nemen als je dat hebt.

05. Thee drinken

Van een kop warme thee knapt iedereen op (of warme chocolademelk natuurlijk!). Sinds ik een heetwaterdispenser heb drink ik nog meer thee dan voorheen. Het is snel en makkelijk in gebruik, want je hebt binnen een paar seconden heet water en je bespaart er ook nog eens energie mee. Ook ideaal voor het maken van bouillon of warme chocolademelk. Vergeet jezelf niet te verwennen met een lekker koekje erbij of een stuk chocolade.

06. Elektrische deken

Ik heb een tijdje een elektrische onderdeken gehad voor in bed, heerlijk vond ik dat, maar mijn partner vond het helaas iets minder prettig. Hij heeft het namelijk zelden koud en dat terwijl ik een rasechte koukleum ben! Heerlijk om een kwartiertje voor het slapen gaan aan te zetten, zodat je niet een koud bed in hoeft te stappen.

07. Gordijnen

Dit hebben wij zelf pas een paar maanden geleden opgehangen bij de voordeur, maar nu al zoveel profijt van! Dankzij de gordijnen bij de voordeur wordt een hoop tocht tegengehouden. Het effect is het grootst als je kiest voor dikke gordijnen met voering. Die houden namelijk de aanwezige warmte vast en de kou afkomstig van buiten tegen. Uiteraard geldt dit ook voor gordijnen voor je ramen.

08. Gebruik maken van de zon

Benut zodra en zolang het kan de warmte en licht van de zon. Op deze manier kun je jouw woning opwarmen en besparen op verwarmingskosten. Houd overdag als de zon schijnt je gordijnen (of rolluiken) open en laat de zonnewarmte binnen. Zodra de zon onder gaat gooi je lekker alles dicht om de warmte binnen te houden.

09. Oven gebruiken

Iets waar altijd verrassend veel warmte vanaf komt is de oven. Nou is het natuurlijk ook weer onnodig om deze de hele dag voor nop aan te zetten, maar je kunt wel overwegen om hem wat vaker te gebruiken. Bijvoorbeeld voor het bakken van een cake, taart, ovenschotel of chocolade bananenbrood.

10. Kaarsen

Kaarsen zien er niet alleen heel erg sfeervol uit in huis, maar ze geven ook nog eens warmte af. Hoewel één kaars waarschijnlijk niet het verschil gaat maken in een grote ruimte, kunnen een aantal kaarsen zeker een bijdrage leveren aan de warmte in je woonkamer.

11. Stop de tocht!

Last van tocht? Ga dit te lijf met tochtstoppers (je kent ze wel, van die stoffen rollen voor de onderkant van de deur), een tochtstrip bij je ramen en deuren, isoleer je kruipruimte, sluit gaten in muren of vloeren rondom leidingen af en dicht naden & kieren tussen kozijnen en de buitenmuur of vloer. Plaats een brievenbusborstel om daar tocht tegen te houden, voorkom tocht via het kattenluik, maak je zolderdeur tochtvrij en voorkom openstaande binnen- & buitendeuren.

12. Dikke trui

Mijn moeder zei vroeger altijd: ‘trek eerst maar een dikke trui aan‘ en nu ik op mezelf woon moet ik haar daar wel een beetje gelijk in geven, al moet het in huis natuurlijk wel gewoon behaaglijk zijn. Hier is de eerste stap dus altijd eerst een trui aan en sloffen, is het dan nog niet lekker warm? Dan gaat de verwarming gewoon aan.

13. Handwarmers

Altijd last van koude vingers? Dan kan een handwarmer de oplossing zijn! Ideaal om je koude vingers aan op te warmen, iets minder handig als je ook daadwerkelijk nog iets gedaan moet krijgen, maar voor op de bank is het een fijne oplossing.

14. Verwarming aan

Mijn man en ik gaan allebei niet in de kou zitten, dus als het hier in huis niet behaaglijk is, dan knallen wij gewoon de verwarming aan. Desnoods op standje sambal. Nou mogen wij niet klagen omdat we ten eerste een heel goed geïsoleerd huis hebben en ten tweede omdat we ons energiecontract nog een jaar vast hebben staan.

15. Kleding als je naar buiten gaat

Moet je toch eruit terwijl het koud is buiten? Kleed jezelf dan goed aan gepast op de weersomstandigheden. Gebruik een goed gevoerde jas, warme schoenen (Uggs), een sjaal, handschoenen en/of een hoofdband (tegen koude oren).

koud

Wat doe jij om op te warmen als je het koud hebt?

8 gedachten over “Koud? Hier 15 tips om op te warmen!

  1. Hier ben ik je heel dankbaar voor! Want nu die temperaturen weer dalen kan ik alle warmte gebruiken. Ik ben daarom ook dol op diervriendelijke wol.

  2. In deze tijd van het jaar ligt er een standaard een fleecedeken klaar op de bank, branden er meestal wel een paar kaarsjes en als ik naar buiten ga, dan ben ik vooral van de laagjes.

    1. Laagjes in deze tijd van het jaar zijn fijn, want soms is het ’s morgens erg koud en ’s middags nog te warm voor een dikke trui.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *