Langer zelfstandig thuis wonen

zelfstandig thuis wonen
Ik ben afgelopen zondag net 26 jaar geworden, dus hopelijk is het nodig hebben van hulpmiddelen nog een ver van mijn bed show. Toch is het iets waar ik wel eens over nadenk en met Wessel over praat. Ik zou namelijk zo lang mogelijk zelfstandig thuis willen wonen en niet in een zorgtehuis terecht willen komen. Dankzij diverse hulpmiddelen is het tegenwoordig mogelijk om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te wonen.

Je kunt ervoor kiezen om te verhuizen en gelijkvloers te gaan wonen, maar dit is simpelweg niet voor iedereen haalbaar. Om toch zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen en in je huis dan toch nog zonder moeite op de volgende verdieping te komen, kun je kiezen voor een traplift. Hierdoor kun je nog zonder hulp van anderen boven en beneden komen in je eigen huis, zonder dat je hoeft te verhuizen.

In de badkamer kun je het jezelf makkelijker maken door het plaatsen van een wandbeugel, waaraan je jezelf kunt optrekken en vasthouden voor extra steun. Mocht je het staan onder de douche niet goed of lang meer kunnen volhouden. Een douchekruk is dan een handig hulpmiddel om te gebruiken. Ook zijn er speciale antislipmatjes voor in de badkamer die je meer grip geven op de gladde badkamervloer.

zelfstandig wonen

Heb je geen auto en wordt fietsen ook steeds lastiger? Dan kun je overwegen om hulpmiddelen in te schakelen die je helpen met je mobiliteit. Dit kan een wandelstok of rollator zijn, maar je kunt ook een scootmobiel nemen. Ik kan me voorstellen dat je hier in het begin tegenop ziet. Maar je krijgt er zoveel vrijheid voor terug dat het echt het overwegen waard is!

Naast dit soort hulpmiddelen om langer zelfstandig thuis te kunnen wonen, kun je ook denken aan een huishoudelijke hulp in huis. Zodat je de zware taken in het huishouden niet meer zelf hoeft te doen en toch zelfstandig kunt blijven wonen. Denk aan het schoonmaken van de badkamer, stofzuigen, dweilen, de was doen en de ramen lappen.

Het zijn overigens echt niet alleen maar hulpmiddelen voor ouderen, zelf denk ik er ook al wel eens aan om huishoudelijke hulp in huis te nemen voor 1 keer in de week of twee weken. Door mijn fibromyalgie en cvs is het schoonmaken (schrobben) van de badkamer niet te doen voor mij, evenals het lappen van de ramen en het intensief stofzuigen & dweilen van onze woning. Als ik een slechte dag heb is staan vaak al teveel, dan lijkt zo’n douchekruk me ook wel prettig.

Wat is jouw tip om langer zelfstandig thuis te wonen?

* Deze review/post is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf. Lees mijn disclaimer.

10 gedachten over “Langer zelfstandig thuis wonen

  1. Ik ben al wat ouder dan jij bent, dus ik heb er al serieus over nagedacht. Het volgende huis wat ik koop, wordt het huis waar ik tot het einde van mijn leven wil blijven. Daarom moet het een grote tuin hebben. Vol met planten, groenten en kruiden. Die dwingen mij om elke dag naar buiten te gaan en in beweging te blijven. Plus: altijd verse groenten te eten. Dat is mijn levensverzekering.

  2. Ik ben al wat ouder dan jij bent, dus ik heb er al serieus over nagedacht. Het volgende huis wat ik koop, wordt het huis waar ik tot het einde van mijn leven wil blijven. Daarom moet het een grote tuin hebben. Vol met planten, groenten en kruiden. Die dwingen mij om elke dag naar buiten te gaan en in beweging te blijven. Plus: altijd verse groenten te eten. Dat is mijn levensverzekering.

  3. Men moet sowieso langer thuis wonen ivm de moeilijk te krijgen zorg indicaties voor verzorgings – en verpleeghuis, helaas. Zie het veel in mijn werk in de thuiszorg. Het is een must om het thuis zo fijn mogelijk te maken 🙂

  4. Men moet sowieso langer thuis wonen ivm de moeilijk te krijgen zorg indicaties voor verzorgings – en verpleeghuis, helaas. Zie het veel in mijn werk in de thuiszorg. Het is een must om het thuis zo fijn mogelijk te maken 🙂

  5. Ik heb er eerlijk gezegd nog nooit over nagedacht maar ik ben nu ook 19. Toch is het misschien wel goed om over zulke dingen na te denken

  6. Heel handig tegenwoordig dat er zoveel hulpmiddelen zijn. Wij hebben zelf een ingebouwde douchestoel voor mijn vader, die heeft MS. Een scootmobiel wil hij echt nog niet aan, maar het zijn wel erg handige dingen als je verder geen vervoer hebt.. Dan ben je niet zo afhankelijk van andere en kan je toch lekker erop uit!

  7. Vooral proberen om gezond te blijven en goed te blijven letten op beweging. Helaas gaat dat nu al niet naar behoren, oeps. De hulpmiddelen die jij noemt zijn natuurlijk net zo helpvol!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *