Kosten verhuizing: Wat kost verhuizen gemiddeld?

kosten verhuizing
Kosten verhuizing: wat komt er allemaal bij kijken? Waar moet je rekening mee houden en regelen voordat je daadwerkelijk kunt gaan verhuizen? Het is fijn om dit vooraf goed in beeld te hebben, zodat je achteraf niet voor vervelende verrassingen komt te staan omtrent verhuiskosten.

Kosten verhuizing

De vraag wat kost een verhuizing is niet eenduidig te beantwoorden, want de verhuiskosten zijn afhankelijk van een aantal verschillende factoren. De gemiddelde kosten verhuizing lopen uiteen van een paar honderd euro tot een paar duizend euro. De gemiddelde prijs verhuizing wordt onder andere gebaseerd op de grootte van je inboedel, de afstand tussen je oude en nieuwe woning en hoeveel je uit handen gaat geven of zelf gaat doen.

Kosten verhuisbedrijf gemiddeld

De gemiddelde kosten verhuizing met behulp van een erkend verhuisbedrijf kost je ongeveer tussen de €1500 en €2000. De prijs verhuizen is vrij hoog, maar dan heb je wel de zekerheid van een erkend verhuisbedrijf. Dit houdt in dat jouw inboedel verzekerd is via de verhuisverzekering van het erkende verhuisbedrijf tot een bedrag van €100.000. Daarnaast is het personeel speciaal opgeleid hiervoor, ze weten precies hoe ze bepaalde meubels het beste kunnen tillen en je kunt gebruik maken van bepaalde garanties.

Kies je voor een niet erkend verhuisbedrijf, scheelt je dat al gauw een hoop euro’s. Zo kost laten verhuizen via een niet erkend verhuisbedrijf gemiddeld zo’n €300 tot €1500.

verhuizen wat kost dat

Waar bestaan de kosten verhuisbedrijf uit en wat beïnvloedt de kosten?

De verhuiskosten bij een (niet) erkend verhuisbedrijf worden berekend aan de hand van een aantal factoren. Meer dan de helft van de kosten bestaan uit arbeidskosten, ofwel mannen die voor jou je meubels en volgeladen dozen heen en weer sjouwen. Het overgrote andere deel aan kosten bestaat voornamelijk uit transport.

Ongeveer 40% is transport, 30% is laden en de overige 30% is lossen.

Je mag er vanuit gaan dat een verhuiswagen (goed voor zo’n 20 – 50 m³) met 1 verhuizer je zo’n €70 – €90 per uur kost. Elke extra verhuizer erbij kost je zo’n €40 per uur extra. Hier zit de kilometervergoeding nog niet bij.

De afstand tussen je oude en je nieuwe woning. Een deel van de kosten wordt namelijk berekend op het aantal kilometers dat er gemaakt moet worden. Houd er rekening mee dat sommige verhuisbedrijven ook voorrijkosten rekenen. Gemiddeld moet je rekening houden met een kilometervergoeding tussen de €0,50 en €1 per kilometer. Als je dus de afstand tussen je oude en je nieuwe woning weet, kun je ongeveer berekenen wat je kwijt bent aan kilometervergoeding voor je verhuizing.

De grootte van je inboedel is ook erg bepalend voor de prijs, want verhuisbedrijven berekenen hun prijs onder andere aan de hand van het aantal te verhuizen kubieke meters.

Het moment waarop je wilt verhuizen, ofwel je verhuisdatum, maakt ook uit. In het weekend is het tarief voor verhuizen een stuk duurder dan doordeweeks. Ook in de zomer is het door drukte vaak wat duurder om te verhuizen. Op een zaterdag betaal je al gauw zo’n 25% meer en op een zondag zelfs 75% meer toeslag.

Toegankelijkheid van beide woningen speelt ook een rol. Is er bijvoorbeeld een verhuislift nodig om spullen naar binnen te krijgen of moeten de verhuizers 2 verdiepingen op om bij de woning te kunnen komen?

Als het bedrijf is aangesloten bij de brancheorganisatie van Erkende Verhuizers betaal je vaak ook meer, omdat er de nodige voordelen aan zitten.

Een eventuele parkeervergunning voor de verhuiswagen kan nodig zijn in jouw gemeente, kijk dit op tijd na. Dit kost je zo’n €20 – €50 extra.

Moet je je spullen tijdelijk opslaan? Ook dit brengt extra verhuiskosten met zich mee. Afhankelijk van de grootte kost je dit €100 – €200 maandelijks.

Besparen op je verhuizing kosten

Hoe duur is verhuizen? Zo duur als je het zelf maakt natuurlijk, want je kunt uiteraard ook geld besparen op je verhuizing.

 • Kies een verhuisbedrijf uit je eigen regio, dit scheelt je namelijk geld aan voorrijkosten, omdat de afstand dichterbij is.
 • Pak al je spullen zelf in dozen in en uit. Je kunt dit ook door het verhuisbedrijf laten doen voor een meerprijs.
 • Als je ervoor zorgt dat alle dozen op de begane grond staan, hoeven de verhuizers niet ook nog trappen op, wat tijd en dus geld scheelt.
 • Kies voor de verhuizing bij voorkeur een doordeweekse dag.
 • Plan je verhuizing buiten de spits om, want daarmee verlies je kostbare tijd én geld.
 • Zelf je meubels demonteren en monteren.
 • Doe de hele verhuizing zelf! Trommel familie & vrienden op, huur een busje en maak er een gezellige verhuisdag van.
 • Wil je toch gebruik maken van een (niet) erkend verhuisbedrijf? Zorg dan dat je van tevoren minstens 3 – 5 offertes opvraagt bij verschillende bedrijven. Let hierbij ook goed op dat de offertes qua inhoud overeenkomen en dat je niet bij bedrijf A een all-in prijs hebt en bij bedrijf B een prijs waar achteraf nog kosten bijkomen, zoals voorrijkosten, etc.

verhuistips

Handige tips voor je verhuizing

Nog een aantal bruikbare tips voor tijdens je verhuizing om zo efficiënt mogelijk te werken.

 • Zet alles meteen op de juiste plek, zodat je het maar één keer vast hoeft te hebben, anders heb je dubbel werk.
 • Vraag op tijd hulp aan familie en vrienden voor dé dag.
 • Bedenk van tevoren wat je zelf wilt doen en wat je wilt uitbesteden.
 • Kun je van iemand een bus of aanhanger lenen? Of moet je er een huren? Een grote bus huren kost je gauw €99 per dag (excl. brandstofkosten). Regel dit ook op tijd.
 • Neem een paar vrije dagen op (of plan het op je vrije dagen) en zorg dat je meteen doorpakt. Misschien even hard werken een paar dagen, maar achteraf veel fijner.
 • Valt je inboedel tijdens de verhuizing ook nog onder de inboedelverzekering? Kijk dit goed na.
 • Maak foto’s van je huidige inboedel.
 • Laat spullen nooit onbeheerd achter.
 • Til zware spullen en dozen vanuit een rechte rug en niet vanuit je armen.
 • Maak dozen niet zo zwaar dat ze nog nauwelijks te tillen zijn.
 • Zorg voor een EHBO-doos bij de hand en uiteraard wat te eten & drinken.
 • Verhuis het liefst met droog weer en anders tussen de buien door in- en uitladen.
 • Zorg op tijd voor voldoende verhuisdozen, dekens, noppenfolie en tape.
 • Houd je portemonnee en belangrijke papieren apart.
 • Regel eventueel een steekwagen en rolkarretje.
 • Leg waardevolle spullen desnoods tijdelijk bij familie in huis.
 • Zorg voor onderdak op de verhuisdag voor je kind(eren) en huisdier(en).
 • In sommige gevallen heb je recht op een verhuisvergoeding.
 • Neem elke keer als je naar de woning gaat al wat spullen mee die kant op.

Kosten verhuizing financieren

Zoals je ziet kun je een verhuizing dus zo duur maken als je zelf wilt. Dat neemt niet weg dat sommige opties gewoon erg prettig en dus zijn geld waard zijn. Zijn de kosten verhuizing toch hoger dan je verwacht? Dan kun je eventueel geld lenen, dit kan door middel van een lening aanvragen, zodat je toch de verhuizing kunt voortzetten zoals jij die voor ogen hebt.

Wat kostte jouw verhuizing?

* Deze review/post is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf. Lees mijn disclaimer.

14 gedachten over “Kosten verhuizing: Wat kost verhuizen gemiddeld?

 1. ach, ach ach, ik heb me wat af verhuisd in mijn leven en ik heb nog veeeeel vaker geholpen bij een verhuizing.
  Tip bij een doe het zelf verhuizing: stel een cateraar aan. lekker eten en drinken, dat helpt!

 2. Verhuizen, is geen hobby van me. Maar als het moet, dan moet het. Soms ontkom je er niet aan. Maar een volgende x laat ik de zware spullen verhuizen, merk dat t met de leeftijd fysiek een zwaardere belasting is.

 3. Wij zijn net verhuisd haha. Wij kennen iemand met een grote dichte aanhanger, dus dat was ideaal en kostenbesparend. Anders hadden we wellicht ook gekozen voor een bedrijf.

 4. Wat een handige tips. Ik ben maar 1 x verhuist dan heb ik toen samen met mijn ouders gedaan. Dat kon makkelijk, want ik bleef in dezelfde straat wonen

 5. Wij zijn net in oktober verhuisd en wij hebben alles zelf gedaan. Dozen heb ik via zo’n buurtapp geregeld. Dus qua kosten gelukkig erg laag kunnen houden.

 6. Ik ben al zo vaak verhuisd nog nooit een bedrijf ingehuurd. Ruim voor de verhuizing begin ik met het verzamelen van bananendozen in de supermarkt. Gewoon even vragen of de groenteboer ze apart wil houden. Ook oude kranten spaar ik dan of folders om mijn glaswerk in te stoppen. Vervolgens huren we een busje of we hebben een vriend met aanhanger die meerijdt. Dat spaart echt zoveel kosten uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *