Mijn ervaring met een mammografie

mammografie
Vorige maand moest ik naar het ziekenhuis voor een mammografie, nadat ik werd doorverwezen door de huisarts. Nadat mijn tante vlak ervoor de diagnose borstkanker had gekregen ging ik zelf twijfelen; want wat moet ik eigenlijk allemaal wel en niet voelen? En hoe houd ik mijn borsten eigenlijk goed onder controle, als het bevolkingsonderzoek pas op je 50e plaatsvindt? Een hoop vragen en twijfels ineens, dus ik besloot ermee langs de huisarts te gaan.

Huisarts

De huisarts heeft mijn borsten bekeken en gevoeld + uitgelegd hoe ik dat zelf het beste kan doen en waar je dan zoal op moet letten. Ook hebben we het nog gehad over Ze voelde wel wat langs mijn linkertepel, ze dacht een melkklier streng, maar om dat 100% zeker te weten werd ik doorverwezen naar de afdeling radiologie in het ziekenhuis. Ik was vrijdags bij de huisarts en die maandag erop zat ik al in het ziekenhuis voor een mammografie.

Ik vond het rete spannend, want je hoort altijd een hoop nare verhalen over de mammografie. Daarbij komt dat ik pas 31 jaar ben, ik had gelezen (lang leve Google) dat het bij kleine borsten pijnlijker kon zijn en daarnaast heb ik natuurlijk fibromyalgie, wat mijn lichaam sowieso al veel gevoeliger maakt voor aanrakingen. Online las ik ook nog dat als je op jonge leeftijd borstonderzoek moeten doen; ze bij 30+ borstfoto’s maken en onder de 30 jaar krijg je een echo. Net ‘pech’ dus met mijn 31 levensjaren. Enfin, ik had dus een heel weekend om mij hier druk over te maken..

Radiologie

In het ziekenhuis kon ik gelijk doorlopen met de mevrouw die bij mij de borstfoto’s zou gaan maken. Ik kwam eerst in een klein kleedhokje waar ik mijn bovenkleding uit mocht doen, daarna kwam ik in de ruimte waar de röntgenfoto’s worden gemaakt. Ik heb meteen aangegeven dat ik het spannend vond, omdat het de eerste keer was, ik vrij jong ben nog en omdat ik fibromyalgie heb. Ze was ontzettend lief voor mij en heeft continu alles erg goed uitgelegd. Uiteindelijk vielen de borstfoto’s mij ontzettend mee. Lekker is anders, maar het was niet super pijnlijk. Elke borst wordt een keer verticaal en horizontaal tussen het apparaat ‘geplet’ en elke foto duurt maar een aantal seconden, dus dat is te overzien.

Doordat ik, door de huisarts, specifiek kon aangeven waar de huisarts iets hadden gevoeld, kreeg ik er gelijk achteraan ook een echo van mijn borsten. Hiervoor mocht ik een ruimte opschuiven waar ik op een bed kon gaan liggen en ze een handdoek over je borsten heen leggen zolang je ligt te wachten. De radioloog kwam en heeft met de echo mijn borsten bekeken en vooral ‘het plekje’, maar het zag er gelukkig allemaal goed uit. Het is inderdaad een melkklier streng.

De dagen na de mammografie kunnen de borsten wat gevoelig zijn nog, zelf had ik hier totaal geen last van.

mammografie

Wat is een mammografie?

Het maken van borstfoto’s worden ook wel mammografie genoemd. Hierbij worden de borsten samengedrukt tussen 2 platen. Hierdoor wordt het borstweefsel goed uitgespreid en zijn eventuele afwijkingen het beste zichtbaar. De foto’s samen duren in totaal ongeveer 5 minuten. Het wordt soms als pijnlijk ervaren (scoort een 4 op een schaal van 10). Als je 50 wordt krijg je een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek, dit omdat de meeste gevallen van borstkanker pas ontstaan na het 50e levensjaar. Er wordt dan gescreend op afwijzingen die kunnen wijzen op borstkanker. De medewerkers in het onderzoekscentrum zijn overigens bijna allemaal vrouw.

Factoren pijnbeleving

Verschillende factoren kunnen invloed hebben op de ervaring van het borstonderzoek. Zo is de gevoeligheid van de borsten per persoon verschillend. Ook kan het per keer verschillen, bijvoorbeeld door hormonale schommelingen. Over het algemeen wordt de pijn ervaren als een 4 (matige pijn) op een schaal van 10. Van de 100 deelnemers ervaren 98 het als draaglijk.

Ook de manier waarop de medewerker contact met u heeft, is belangrijk. Medewerkers worden opgeleid om het onderzoek zo goed mogelijk uit te voeren.

Uit recent onderzoek van Bevolkingsonderzoek Nederland blijkt dat deelnemers de ervaring rond pijnbeleving een 7 gaven.

borstonderzoek

Tips voor de mammografie

  • Plan indien mogelijk je afspraak buiten je menstruatieperiode (gevoeligere borsten)
  • Stop drie weken van tevoren met het gebruik van zinkzalf op uw borsten.
  • Smeer voor het onderzoek geen zalf, poeder of bodylotion op uw borsten. Je mag wel deodorant gebruiken.
  • Trek makkelijke bovenkleding aan. Dan kun je jezelf snel uit- en aankleden.
  • Geef het aan als je lichamelijke klachten hebt, zoals moeite met staan bijvoorbeeld.
  • Geef het aan als je het spannend vindt!
  • Probeer te ontspannen tijdens het onderzoek (+ buikademhaling).

Heb jij ervaring met een mammografie?

17 gedachten over “Mijn ervaring met een mammografie

  1. Goed dat je het hebt laten checken! Sinds mijn moeder op haar 49ste aan borstkanker overleed en met meer gevallen in de familie, krijg ik al sinds ik jong ben elk jaar een mammografie. Dus ja veel ervaring mee en ik ben er inmiddels wel aan gewend. Drie jaar geleden zagen ze wat waardoor ik een punctie kreeg, dat vond ik wel echt naar. Gelukkig was de uitslag toen goed.

    1. Een punctie lijkt mij inderdaad ook erg naar, verdoven ze dat niet? Fijn dat de uitslag toen goed was en goed om jaarlijks te controleren als het zoveel voorkomt in de familie.

  2. Lieve schat, wat een opluchting dat de uitslag goed was.Ik heb nog geen mammografie gehad. Maar ik houd mijn borsten wel altijd goed in de gaten. Helemaal omdat ik meerdere borstontstekingen heb gehad toen ik borstvoeding gaf.

    1. Inderdaad een opluchting! 🙂 En bij mijn tante is gelukkig geen genmutatie gevonden (BRCA), waardoor ik anders ook had moeten laten testen op dat gen (dan heb je een verhoogdere kans op borstkanker). Klinkt erg naar een borstontsteking. 🙁

    1. Vond het inderdaad erg spannend, ook omdat je veel vrouwen altijd hoort zeggen ‘oh doet zo’n pijn!’. Gelukkig viel het me alles mee.

  3. Ik was 19 toen ik mijn eerste mammografie moest laten uitvoeren en het was echt geen lachertje.
    Vorig jaar was ik heel aangenaam verrast toen ik terug een mammo moest laten doen want in tegenstelling tot de vorige keren heb ik er niets van gevoeld. Ik moet dit onderzoek nu heel regelmatig laten doen omdat ik ontzettend veel cystes heb.

  4. Gelukkig was alles in orde, dat geeft opluchting en rust in je hoofd. Goed dat je gegaan bent, beter 1 keer teveel checken dan te weinig. Ik moet ieder jaar, of was het 2 jaar? Voor een mammografie en het is even een gek gevoel maar inderdaad niet pijnlijk. Voor mij althans. En het is altijd zo gepiept 😉

  5. Ik verschiet er van hoe rap je bent door verwezen naar een mammografie.
    Hier wijn mijn beide ouders overleden aan kanker, dus ik ging ook gaan twijfelen.
    Naar de dokter gebeld en dan dan op bezoek geweest, maar hier in België laten ze dat maar doen als je 50 jaar ben,
    Ze heeft dan getoond hoe je zelf moet voelen dat je geen knobeltje voelt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *