Alles over de Quooker

Quooker
De meesten zullen ongetwijfeld weten wat een Quooker is, maar wat zijn nou de voor- en nadelen ervan & is het wel veilig? Wessel en ik zijn ook al een tijdje aan het nadenken over een Quooker kopen, want het lijkt mij de ideale keukenhulp.

Wat is het?

Een Quooker is een zogenaamde kokend water kraan. Tegenwoordig kun je zelfs al kiezen voor gekoeld en bruisend water, zo rechtstreeks uit je kraan. Dit kun je overigens allemaal met elkaar combineren in één kraan.

En wat moet je daar dan mee? Het is ten eerste ontzettend snel en fijn in gebruik, want je hebt direct 100° C kokend water uit je kraan (net zo heet als het water uit de waterkoker dus). Ideaal tijdens het koken, voor het maken van een kop thee of het maken van een bouillon. Zo gebruik je nooit meer kokend water dan nodig is, wat wel het geval is bij het gebruik van een waterkoker bijvoorbeeld. Daarnaast scheelt het ruimte op je aanrecht, geen lelijke waterkoker meer op het aanrecht die een hoop plek inpikt.

Is een Quooker veilig?

Nu hebben Wessel en ik (nog) geen kleine kinderen in huis rond rennen, maar zelf kan ik ook behoorlijk onhandig en onoplettend zijn, dus wat extra beveiliging op een kraan waar kokend water uit komt is geen gek idee. Daarnaast is het geen gekke vraag als je wel kleine kinderen in huis hebt rond lopen. De Quooker is beveiligd met een extra dikke behuizing, zodat de buitenkant van de kraan niet loeiheet wordt. Daarnaast bevatten de kokend water kranen een veiligheidsmechanisme wat ervoor zorgt dat je nooit ‘zomaar’ kokend heet water uit de kraan krijgt. Vaak moet je twee handelingen tegelijkertijd uitvoeren om kokend water uit de kraan te krijgen. In dit opzicht is een kokend water kraan dus een stuk veiliger dan in vergelijking met een waterkoker of fluitketel.

Kosten

De prijzen van de Quooker variëren en zijn afhankelijk van het soort kraan dat je kiest, de grootte van het reservoir en de extra opties, zoals gekoeld en bruisend water. Het goedkoopste model kost je €995 tegenover het meest luxe model wat je zo’n €3595 kost. Daartussenin zit van alles en is dus sterk afhankelijk van de keuzes die je maakt.

Het stand-by verbruik zou je €0,05 per dag kosten, dat is €1,50 per maand en €18 per jaar. Dat valt mij persoonlijk alles mee. Het koolstoffilter moet eens in de 5 jaar vervangen worden, kosten hiervan zijn €30, dat is ook nog te overzien.

Voordelen

 • Gemak: direct kokend heet water rechtstreeks uit de kraan
 • Geen extra kraan nodig, alles uit één kraan
 • Afgepast gekookt water, niet meer water koken dan nodig
 • Scheelt ruimte op het aanrecht (waterkoker of fluitketel kan de deur uit)
 • Handig voor het zetten van thee, maken van bouillon en tijdens het koken (blancheren, au bain marie of pasta koken)
 • Voorzien van een veiligheidsmechanisme en geïsoleerde behuizing
 • Luxe design
 • Te combineren met gekoeld en/of bruisend water

Nadelen

 • Beperkte hoeveelheid kokend heet water uit de kraan (afhankelijk van de grootte van het reservoir dat je kiest)
 • Hogere energiekosten
 • Extra eigen elektriciteitsgroep nodig
 • Kalk in het water kan neerslaan op de kraan (een waterontharder kan oplossing bieden)
 • Reservoir neemt wat ruimte in in je keukenkastje en moet wel passen in je keukenkastje
 • Aanschafprijs
 • Als het reservoir leeg is duurt het 10-20 minuten om het nieuwe water aan de kook te brengen, je hebt dus niet oneindig kokend heet water tot je beschikking
 • Verbruikt ook energie zonder gebruik (boiler houdt het water continu op temperatuur), dus het energieverbruik is hoger t.o.v. een waterkoker

Heb jij een Quooker in jouw keuken of zou je er een willen?

15 gedachten over “Alles over de Quooker

 1. Ik heb het niet maar ken veel mensen in mijn omgeving die het wel hebben. Ik moet je heel eerlijk bekennen dat ik er nooit de toegevoegde waarde van in heb gezien. Interessant om te lezen dus.

  1. Ja, afhankelijk van de grootte van het reservoir wat je kiest. Maar voor een kopje thee of een pan heet water is het prima.

 2. Ik twijfel ook al een tijdje, de ene kant lijkt het me zo handig, aan de andere kant, die prijs!
  Ik bedenk me nog even door 🙂 want voor dat we aan de keuken-opknapbeurt starten zijn er een paar maanden verder

  1. Ja precies dit! Het lijkt mij ook ideaal, alleen de prijs wat minder. 😉 De vraag is nu dus meer; hoe vaak gebruik ik kokend water en weegt dat op tegen de aanschafprijs?

 3. Wij hebben op het werk er een en dat vind ik echt ideaal! ik huur momenteel dus voor mij is het nu niet interessant, wellicht voor de toekomst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *