Wat is hygge?

hygge
Je hebt het woord hygge ongetwijfeld al eens een keer gehoord of ergens voorbij zien komen, wellicht zelfs zonder echt te weten wat het nou betekent? Op social media is het overigens een erg populair begrip (net als het Japanse ikigai) en er worden zelfs boeken over volgeschreven. Maar wat is hygge nou eigenlijk? Het is lastig uit te leggen en nog lastiger om uit te spreken. Maar hygge is niet alleen voor de Denen weggelegd, het is voor iedereen bereikbaar, wie of waar je ook bent.

Wat is hygge?

Hygge is niet ‘iets’, het beschrijft een gevoel. Het beschrijft het gevoel van intens welzijn dat zorgt voor een gelukkige stemming en een warme knusse sfeer bezorgt. Het verwijst dus meer naar een positieve/aangename gemoedstoestand, saamhorigheid, comfort, het ervaren van een fijne & warme sfeer (een beetje zoals cocooning/knus).

Als je erover nadenkt hebben wij in Nederland ook hygge, alleen noemen wij het gezelligheid/knus. En net zoals wij het woord gezellig (hyggelig) te pas en te onpas gebruiken (‘was weer gezellig’ of ‘oh wat gezellig!’), doen de Denen dat ook.

De basis is om jezelf te verwennen door goed voor jezelf te zorgen, zodat je de kracht en energie krijgt om jouw problemen en dagelijkse zorgen het hoofd te bieden. Focussen op dingen die er echt toe doen en belangrijk zijn in het leven, zoals samen zijn met je familie, vrienden, dierbaren en genieten van de goede dingen in het leven.

Voor veel Denen is kerstmis bijvoorbeeld hét perfecte voorbeeld van hygge. Terwijl het buiten koud en guur is, zit jij heerlijk warm binnen in huis bij de open haard samen met je familie met warme chocolademelk en hapjes.

Oorsprong

Het woord hygge komt oorspronkelijk uit het oud Noors, waar het woord vooral voor welzijn stond. Het vindt zijn oorsprong in twee Scandinavische landen, namelijk Denemarken en Noorwegen, die vroeger één waren. Het woord dook voor het eerst op in geschriften in de 18e eeuw. Het is bijna de Deense kunst van het leven, want sindsdien hebben ze het woord niet meer losgelaten.

Doordat de winter in Denemarken erg lang duurt en donker is, doen ze er alles aan om het zo aangenaam mogelijk te maken en de omringende duisternis van de winter tegen te gaan. Wat ze gebruiken tegen de koude en donkere winter? Hygge. Ze gebruiken zoveel mogelijk warmte en (kaars)licht om de donkere en koude avonden door te komen en tijd door te brengen met dierbaren. Ze slagen erin om van een ‘slechte tijd’ een aangename tijd te maken.

Hoe spreek je hygge uit?

Waarschijnlijk spreek je het uit zoals ik in eerste instantie ook deed: higge, maar zo spreken de Denen het niet uit. Je spreekt het namelijk uit als huu-gah (haal hem maar eens door Google translate en dan de tekst laten afspelen).

Voorbeelden van hygge

Hygge bevindt zich in de schoonheid en eenvoud van een voorwerp of moment. De warmte en het licht van een kaars is hygge, gezellig samenzijn met familie/vrienden, uit eten gaan met een vriendin, een boek lezen met een dekentje op de bank, dit alles is hygge. Het woord geeft perfect de Deense gemoedstoestand weer en het laat ook meteen zien waarom de Denen tot de gelukkigste mensen ter wereld behoren.

hygge

Zo maak je jouw huis hygge-proof

Zeker in de donkere en gure maanden is het fijn om meer hygge in huis te halen. En dat hoeft absoluut geen hogere wiskunde te zijn, want je kunt al heel makkelijk jouw huis hyggelig maken.

  • Licht : zorg voor warm en sfeervol licht in huis en maak gebruik van veel kaarsen. Extra warmte en licht in de vorm van een open haard is natuurlijk helemaal fantastisch!
  • Natuur : haal de natuur naar binnen; planten en natuurlijke materialen zijn een groot onderdeel van hygge. Zet bijvoorbeeld een prachtige bos verse bloemen op tafel, haal kamerplanten in huis of maak een mooi herfststukje voor op tafel.
  • Ontspanning : uiteraard het liefst op de bank met heerlijk zachte, warme plaids, een hoogpolig vloerkleed en schapenvachtjes. Maak gebruik van natuurlijke materialen. Dé plek om heerlijk tot rust te komen met een kop warme thee en een goed boek dicht bij de open haard. En vergeet je telefoon niet op stil/niet storen te zetten.
  • Gezelschap : zorg voor goed gezelschap. Niets zo fijn om dit soort gezellige momenten te delen met dierbaren.
  • Eten & drinken : comfort food zorgt meteen voor een goede mood! Lekker eten en drinken in huis halen voor dit soort momenten is dus geen overbodige luxe. Kies bijvoorbeeld voor rustieke en vullende gerechten.
  • Omgeving : de omgeving waarin je bent is belangrijk, je moet jezelf er fijn en thuis voelen, anders kun je je nooit volledig ontspannen.
  • Kneuterigheid : de hele dagen ‘aan staan’ kost je een hoop energie, we vliegen en rennen de hele dagen van hot naar her. Schakel daarom op tijd terug: in plaats van je vrije tijd continu op te vullen met moetjes, verzoeken, visite en projecten, doe je even lekker helemaal niets. Zet een kop thee en ga lekker puzzelen, je favoriete serie of film kijken, maak een wandeling, ga schilderen, breien of lees een goed boek.
  • Comfort : een strakke skinny jeans zit niet zo lekker om in te relaxen als een warme, zachte sweatpants: de ultieme vrijetijdsbroek (nee, niemand gebruikt die broek waar die oorspronkelijk voor bedoelt is). Beha in de kast en een oversized shirt of trui erop, sloffen eronder en je bent helemaal klaar om ultiem te relaxen!

Mijn hygge

Hoe mijn ideale hygge eruit ziet? Lekker thuis op de bank samen met mijn man, een hoop kussens en plaids, uiteraard met een van de vijf katten ernaast. Vloerverwarming aan, mijn geliefde Texelse wollen sloffen, een goede film of serie op tv, lekkere hapjes op tafel, nergens heen hoeven, comfy kleding aan en bij voorkeur is het buiten stormachtig. Heerlijk vind ik dat!

Kende jij hygge al? En hoe ziet jouw ideale hygge eruit?

11 gedachten over “Wat is hygge?

  1. Ja, ik probeer ook zoveel mogelijk de herfst en de winter te omarmen, al zal ik altijd een lente en zomer mens blijven. Maar ik begrijp heel goed de gedachte achter hygge, en inderdaad, je huis “knus” maken met de donkere dagen, ik herken dat wel!

  2. Wat een heerlijk blog artikel! Hygge is voor mij thuiskomen en iets wat ik enorm van mijn oma (zij is Deense) heb meegekregen. Ik merk ook wel dat de herfst zich er perfect voor leent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *