Mijn tips om te besparen


Aangezien alles een flink stuk duurder is geworden, leek het me wel handig om mijn tips om te bezuinigen te delen. Welke dingen doe ik om te besparen op gas, water, licht & boodschappen bijvoorbeeld?

Eerst een klein stukje uitleg over mijn woning en gezinssituatie: ik woon samen met mijn man & 5 katten in een vrij nieuw appartement (2014 – bovenste verdieping, tussen 2 andere woningen in). De woning is erg goed geïsoleerd, denk aan dakisolatie, dubbel glas en muurisolatie (in de zomer iets minder fijn), op het dak zit een zonneboiler, we koken op inductie, we hebben vloerverwarming door de hele woning en de woning heeft energielabel A.

Gas

Qua gas hebben wij vrij veel geluk, want vorig jaar hebben we voor een gunstige prijs ons gas vastgezet voor 3 jaar (achteraf hadden we beter 5 jaar kunnen doen, maar we hebben helaas geen glazen bol). In de zomer als de zon veel schijnt wordt ons water opgewarmd dankzij de zonneboiler op het dak, hierdoor douchen en gebruiken we warm water bijna gratis in de zomermaanden. We koken op inductie, dus dit kost ons geen gas (al las ik laatst ergens dat koken maar iets van 2% van je totale gasverbruik is, dus hier hoef je niet echt op te besparen).

We proberen niet onnodig lang te douchen, maar door de fibromyalgie heb ik nog wel eens last van mijn lijf en dan is het toch fijn om er even iets langer onder te kunnen staan. Om eerlijk te zijn douchen we beiden niet in 5 minuten, dus hier zouden we zowel op gas als op water nog op kunnen besparen.

Doordat de woning goed geïsoleerd is hebben we de verwarming nog niet aan gehad. ’s Morgens is het nog 21,5 graden in de woonkamer en tegen de avond is het er 23,5 a 24 graden. Dit komt onder andere doordat de zon de hele dag op de woonkamer staat en ik veel gebruik maak van de oven, wat ervoor zorgt dat de temperatuur ook oploopt.

Tips:
– Douche per persoon maximaal 5 minuten om gas en water te besparen.
– Laat warm water niet onnodig lopen.
– Gebruik van de oven (koken überhaupt) zorgt voor het oplopen van de temperatuur in de ruimte.
– Zorg dat je overdag je gordijnen/rolgordijn/rolluik/etc. open hebt zodat de warmte van de zon naar binnen kan. Zodra de zon onder is gooi je de boel dicht zodat je de warmte binnen houdt.
– Kaarsjes ’s avonds aansteken staat gezellig & knus (of er daadwerkelijk veel warmte vanaf komt betwijfel ik).
– Fris ’s avonds op de bank? Trek een trui aan, sloffen of dikke sokken en pak er lekker een kleedje bij.
– Koud in bed? Zet 5 minuten voordat je het bed in gaat even de elektrische deken aan (als je deze hebt) of doe net als ik en maak een pittenzak/kruik warm in de magnetron en leg deze bij je voeteneind. Als mijn voeten koud zijn krijg ik het zelf ook niet warm. Parkeer je koude voeten tegen je partner en leg een extra deken over je dekbed.
– Met regelmaat je woning luchten (al heb je per dag maar 10 minuten je ramen open dat is al voldoende) om vochtige lucht uit de woning te krijgen. Vochtige lucht is lastiger te verwarmen en duurt langer om te verwarmen met de verwarming.
– Tochtstrips tussen je ramen en deuren, een tochtrol/tochtstopper bij de deuren, dikke isolerende gordijnen voor je ramen en deuren, thermo cover folie op de ramen (dit schijnt 35% warmteverlies te schelen), radiatorfolie achter je radiator plakken (het scheelt zo’n 10m3 gas per m2 folie en als je radiator voor een raam staat zelfs 25m3 gas per jaar).
– Overdag de verwarming op 18 graden en ’s avonds een paar uur op 20 graden of hoger (om de kou eruit te halen).

Elektriciteit

Doordat ik praktisch hele dagen thuis ben, wordt er ook meer gebruik gemaakt van de stroom (laptop, verlichting) in huis. Bij de aanschaf van nieuwe elektrische apparaten letten we er altijd op dat deze een zo energiezuinig label hebben. Alle lampen in huis zijn, waar mogelijk, led lampen en deze gaan alleen aan indien nodig. De spotjes onder ons aanrecht zijn bijvoorbeeld geen led, maar deze gebruik ik dan ook nauwelijks.

Ik heb geen droger in huis, dit vreet niet alleen een hoop stroom, maar ik heb er ook geen plek voor (we hebben ook geen kleine kinderen in huis, dus het is ook niet echt nodig). Als ik de was ophang is het de volgende dag al droog. Strijken doe ik overigens ook nooit (oké, heel af en toe een blouse), vind ik echt een rotklus! Gewoon meteen alles ophangen, uitkloppen en goed recht trekken als je het ophangt.

De vaatwasser gaat hier alleen aan als ‘ie vol zit. Ik spoel alles altijd van tevoren af, omdat het anders gaat stinken (staat hier namelijk niet dagelijks aan). Ik gebruik zowel op de vaatwasser als op de wasmachine de eco stand om te besparen.

– Geen half volle wasmachines draaien.
– Indien mogelijk: kieper de droger het huis uit.
– Strijk alleen het hoognodige.
– Vervang alle lampen in huis voor led of spaarlampen.
– Lampen alleen aan als het nodig is (niet in een ruimte waar je niet bent).
– Eco stand gebruiken.
– Vaatwasser pas aan als ‘ie echt vol zit.
– Apparaten aanschaffen met energielabel A (pas als ze aan vervanging toe zijn uiteraard).
– Wist je dat een lege koelkast meer energie verbruikt dan een volle(re) koelkast?
– Zet een tijdschakelaar of stekkerdoos met schakelaar tussen je apparaten.

Op mijn pagina budget deel ik meer over hoe je kunt besparen op je verzekeringen, je boodschappen, de verwarming en andere zaken.

Koken/boodschappen

– Maak gebruik van een weekmenu.
– Kijk eerst wat je nog in huis hebt, koop alleen wat je nodig hebt & maak gebruik van de aanbiedingen.
– Vergelijk prijzen met elkaar.
– Kook water met de deksel op de pan.
– Doe maar 1 x in de week je boodschappen of bestel ze online, dit voorkomt impulsaankopen.
– Snijd je groente en fruit zelf, dit is een stuk goedkoper.
– Vaak is groente en fruit op de markt goedkoper (vooral tegen het einde van de dag).
– Groente, kruiden en fruit bij ‘De Turk’ is ook een stuk goedkoper.
– Maak gebruik van de producten in de ‘verspillingsbak’, deze zijn een stuk goedkoper. Deze producten zijn vaak nog maar heel kort houdbaar, maar nog prima te gebruiken of in te vriezen.
– Vries restjes in (ook al is het maar voor 1 persoon), kan altijd nog van pas komen.
– Maak een grote pan saus of soep en vries een deel in, als je een keer weinig zin hebt om te koken heb je vrij snel toch iets voedzaams op tafel staan en het is een stuk goedkoper dan eten bestellen.
– Vaker bukken! De goedkoopste producten liggen helemaal onderin het schap en de duurdere producten liggen op ooghoogte.
– Ruimte voor een moestuin? Ik zeg doen! En verse kruiden kun je zelfs in een pot in de vensterbank van je keuken kweken.
– Eet wat minder vlees, vlees is relatief duur.
– Haal koek, snoep, chips, gebak & snacks alleen bij uitzondering in huis. Scheelt je een hoop geld en het is ook nog eens gezonder. Wij hebben standaard nooit koek, snoep, chips, gebak of snacks in huis.

tips om te besparen

Overige

– Verkoop & koop spullen indien mogelijk tweedehands.
– Zeg onnodige abonnementen op.
– Maak gebruik van een ‘kasboek’.
– Neem je eigen eten & drinken mee als je een dagje weg gaat.
– Indien je dicht bij de Duitse grens woont is het een idee om daar je boodschappen te doen (vooral drogisterij artikelen, frisdrank, tabak & alcohol zijn er een stuk goedkoper).
– Pak wat vaker de fiets of de benenwagen indien mogelijk (heb je meteen je dagelijkse beweging te pakken).

De grootste energie slurpers in huis

  • Koelkast plus losse vriezer: 520 kWh/jaar (€ 120,-)
  • Verlichting: 390 kWh/jaar (€ 90,-)
  • Televisie en stereo met randapparatuur: 350 kWh/jaar (€ 80,-)
  • Computer met randapparatuur: 310 kWh/jaar (€ 70,-)
  • Wasdroger: 300 kWh/jaar (€ 70,-)
  • Cv-ketel: 280 kWh/jaar (€ 60,-)
  • Vaatwasser: 240 kWh/jaar (€ 55,-)
  • Wasmachine: 130 kWh/jaar (€ 30,-)
    Bron: Milieu Centraal

Heb jij nog slimme/handige tips om te besparen?

6 gedachten over “Mijn tips om te besparen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *