Stappenplan huis kopen

stappenplan
Wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij het kopen van een huis? In dit stappenplan van 6 stappen help ik je bij wat er allemaal komt kijken bij het kopen van een huis. Waar te beginnen, waar moet je op letten en welke verzekeringen zijn handig om af te sluiten?

1. Oriënteren

First things first! Het begin van dit stappenplan. Hoeveel kun je maximaal aan hypotheek opnemen en dus aan een huis besteden? Ga met verschillende hypotheekverstrekkers om de tafel zitten, bij de ene kan het zomaar zijn dat je daar meer aan hypotheek mag opnemen dan bij de ander. Bedenk ook hoeveel je maandelijks wilt/kunt betalen aan je hypotheek en wat je kwijt bent aan andere vaste lasten.

2. Huis zoeken

Nu je weet wat je budget is voor een huis, kun je op huizenjacht gaan. Zet je woonwensen op een rijtje, wat vind je belangrijk? Je kunt sites als Funda afstruinen of ervoor kiezen om een aankoopmakelaar in te schakelen. Heb je iets gevonden? Dan ga je het huis bezichtigen. Bekijk alles grondig en doe een indruk op van de omgeving.

3. Bieden

Verliefd op het huis? Dan is het tijd om een bod  uit te brengen. De verkoper kan akkoord gaan met het bod of jullie gaan erover onderhandelen.

4. Contract

Als je tot een overeenkomst bent gekomen met de verkoper, wordt het voorlopig koopcontract opgesteld. Lees dit goed door! Als alles klopt kun je het contract ondertekenen.

5. Hypotheek

Nu je het koopcontract hebt ondertekend is het tijd om de hypotheek te regelen. De hypotheekadviseur heeft een aantal documenten van je nodig om de hypotheek te kunnen regelen.

6. Verzekeringen

Naast de hypotheek zijn er ook een aantal verzekeringen die je moet afsluiten bij het kopen van een huis. De aansprakelijkheidsverzekering (bij schade aan derden), opstalverzekering (dekt schade aan je huis bij brand en andere calamiteiten), inboedelverzekering (dekt de schade aan je inboedel, bij lekkage bijvoorbeeld), overlijdensrisicoverzekering (keert eenmalig een afgesproken bedrag uit aan nabestaanden als je tijdens de afgesproken looptijd overlijdt. Met dat bedrag kunnen nabestaanden het wegvallen van jouw inkomen opvangen. Dat bedrag kunnen zij bijvoorbeeld gebruiken om de hypotheek of huur te betalen) en rechtsbijstandverzekering (hulp bij juridische procedures).

Na het krijgen van de sleutel alleen nog klussen, verven, spullen erin zetten en dan kun je genieten van je huis!

Heb jij een koophuis?

* Deze review/post is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf. Lees mijn disclaimer.

16 gedachten over “Stappenplan huis kopen

  1. Hier is het al meer dan 12 jaar geleden dat we een huis kochten en eerlijk? Het kriebelt om te verhuizen. Zo’n stappenplan is dan inderdaad handig. Alleen heb ik nog een eerdere stap: het huidige huis afwerken, want daar zijn nog wat klusjes die we toch eerst willen afwerken

  2. Hier is het juist steeds in een andere volgorde gegaan. Eerst zagen we het huis (de eerste keer een bestaande koopwoning, de tweede keer een nieuwbouwwoning) en toen pas gingen we alles uitzoeken. Het verschilt ook of je jouw eerste woning koopt of eerst zelf nog je woning moet verkopen. Een andere tip (iets wat ik ook niet goed heb gedaan, maar aan de andere kant heeft het ons juist geholpen). Nooit je verliefdheid op een huis laten zien aan makelaar en verkoper want dat zou je onderhandelingspositie kunnen ondermijnen.

  3. ik heb 2 keer hetzelfde huis gekocht en dat is genoeg. Eigenlijk hoop ik dus dt ik jouw lijstje niet meer nodig zal hebben. Het plan is om hier te blijven wonen voor de rest van mijn leven 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *