Waarom houden jongeren zo veel van merkkleding?

merkkleding
Merkkleding is over het algemeen erg populair bij jongeren. Kleding is in de gehele maatschappij een manier voor mensen om hun identiteit vorm te geven en je eigen stijl uit te dragen. Merkkleding neemt een prominente plek in binnen het lexicon van de hedendaagse jongerencultuur. Daarnaast leven we allemaal in een consumptiemaatschappij die ons soms tot het uiterste drijft, wat iedereen het gevoel geeft dat ze mee moeten doen om ‘erbij te horen’, terwijl dat niet voor iedereen haalbaar is.

Op social media zie je tegenwoordig ook een hoop merkkleding voorbij komen, de huidige generatie groeit hier letterlijk mee op, dit was in ‘mijn tijd‘ anders, toen bestond er nog geen social media (of internet of mobiele telefoons) waardoor je er dagelijks mee geconfronteerd werd. De rol van social media is groot en van enorme invloed op de hedendaagse consumptiemaatschappij. Zowel jongeren onderling als grote bedrijven/merken laten constant zien hoe welvaart er volgens hun uitziet en dat leidt tot een grote(re) drang naar luxegoederen zoals merkkleding. Je wilt per slot van rekening niet buitengesloten worden, omdat je er niet bij hoort.

De huidige generatie groeit op met het dragen van merkkleding wat zorgt voor een nieuwe standaard, dat je het draagt omdat je het nou eenmaal zo gewend bent of geen genoegen meer neemt met ‘minder’. Toen ik nog op de middelbare school zat leefde het ook al wel een beetje, maar niet zo extreem als nu. Ik draag zelf net zo lief een merkloze fijne trui als Isabel Marant truien. Ik heb beiden in de kast, zowel merkkleding als ‘goedkopere/merkloze’ kleding. Op deze manier kan ik eindeloos blijven variëren met mijn outfits. Zelf vind ik het vooral belangrijk, naast dat het er leuk uitziet, dat het lekker en comfortabel zit. Mijn kledingkast is een fijne mix van basics en eyecatchers, zowel merkloos en merken als Isabel Marant, Adidas & Calvin Klein.

merkkleding

Merken spelen een belangrijke rol in de identiteitsontwikkeling van jongeren. Met de hulp van merken kunnen ze namelijk een verhaal vertellen. Jongeren onderzoeken nog volop hun eigen identiteit, ze willen zich onderscheiden en uniek zijn & tegelijkertijd willen ze ergens bij horen. Ze zoeken naar raakvlakken met andere jongeren, gedeelde interesses, normen en waarden.

Het is goed om voor jezelf eens stil te staan bij het feit waarom jij kiest voor het dragen van bepaalde kleding en evt. merkkleding. Is dit omdat de maten van dit merk goed vallen voor jou? Je de kleding gewoon mooi vindt? Vanwege de kwaliteit? Omdat de broeken van dat ene merk goed bij jouw figuur passen? Of draag je het alleen om indruk te maken op anderen, dat je een bepaalde ‘status’ wilt krijgen en je daardoor aanpast aan de rest? Er is uiteraard niks mis met het dragen van merkkleding, maar het is wel goed om eens stil te staan bij waarom je dit nou eigenlijk draagt.

Draag jij merkkleding? Waarom wel/niet?

* Deze review/post is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf. Lees mijn disclaimer.

11 gedachten over “Waarom houden jongeren zo veel van merkkleding?

  1. Vroeger vond ik merkkleding wel interessant. Tegenwoordig vind ik het belangrijker dat de kleding duurzaam en eerlijk wordt geproduceerd. Ik draag nog wel merkkleding, maar niet van fast fashion bedrijven.

  2. Als kind heb ik nooit merkkleding gedragen en op sommige momenten vond ik dat wel spijtig. Het was net of ik er niet bij hoorde. Nu boeit mij dat in het geheel niet meer, gelukkig maar. Als ik iets koop stel ik me gewoon eerst de vraag: maakt dit mij gelukkig? Ja, dan koop ik het en dat heeft in mijn hoofd nooit met het merk te maken.

  3. Dit was eigenlijk ook al in mijn tijd. Ik ben er zelf ook best wel gevoelig voor. Er zijn bepaalde merken die mij gewoon best wel aanspreken, ook vanwege de kwaliteit.

    1. Er zijn een paar merken waar ik ook groot fan van ben i.v.m. de kwaliteit, zoals Adidas, Arizona (voornamelijk de broeken), Calvin Klein..

  4. Ik draag nooit merkkleding. Dat geldt niet voor schoenen, die zijn wel van bepaalde merken. Omdat ik graag wandel en moeilijke voeten heb. Stevige stappers dus. Verder draag ik truitjes van de Zeeman. Ik heb ze in verschillende kleuren, met lange en korte mouwen. Lekker makkelijk. En geen keuzestress.

  5. Ik draag ook vooral merkkleding omdat ik gemerkt heb dat die kwaliteit zo veel beter is. Zo heb ik meerdere truien van Tommy Hilfinger en van Ralph Lauren Polo al meer dan 10 jaar en heb ik een trui van C&A die na 3 wasbeurten al aan het vervormen is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *