17 ultieme bespaartips

ultieme bespaartips
Ik geef je 17 ultieme bespaartips, zodat je een zakcentje extra over kunt houden! Want als het even kan willen we allemaal wel geld besparen, helemaal nu alles langzaamaan steeds duurder wordt. Ook komen de feestdagen in zicht die ook extra kosten met zich meebrengen (Sinterklaas, Kerst, gourmetten, vuurwerk).

1. Uitrekenen
Een goede manier om te beginnen met geld (be)sparen is door bewust te worden van wat je uitgeeft. Reken, voordat je iets nieuws aanschaft, eens uit hoe lang je er voor moet werken en of je het dan nog steeds waard vindt?

2. Opmaken
Maak eerst eens alle producten in huis op voordat je nieuwe koopt. Denk hierbij aan het leegmaken van de vriezer, je voorraadkast, al je flessen, tubes en potten verzorgingsproducten in het badkamerkastje, etc.

3. Sim only
Loopt je telefoon abonnement bijna af? In plaats van meteen een nieuw toestel uit te zoeken met abonnement kun je ook kiezen voor een sim only als je toestel het nog prima doet. Dit scheelt al gauw een paar tientjes per maand.

4. Wasmachine
Zet de wasmachine alleen aan als deze ook daadwerkelijk vol is, laat hem niet draaien voor halve wasjes, want dat is zonde van je geld. Gebruik witte natuur azijn in plaats van wasverzachter (niet alleen goedkoper, maar ook beter voor de leidingen van je wasmachine) en draai op een zo laag mogelijke temperatuur in eco-stand. Het meest ideale is als je hem dan ook nog eens alleen aanzet in het daltarief. Je zou zelfs je eigen wasmiddel kunnen maken, scheelt je nog meer euro’s!

5. Budgetteren
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar om te kunnen (be)sparen moet je eerst weten wat je wel en niet kunt uitgeven. Het is daarom erg belangrijk om je inkomsten en uitgaven duidelijk in kaart te brengen door middel van budgetteren (een kasboek bijhouden).

ultieme besparen

6. Spaarrekening
Zorg ervoor dat je geld wat je maandelijks wilt sparen opzij zet en niet kijkt aan het einde van de maand wat er eventueel nog over is om opzij te zetten, want dit werkt niet. Door het in te calculeren en automatisch opzij te zetten gaat je spaarrekening ook daadwerkelijk groeien, ook al is het misschien in kleine stapjes. Je kunt er zelfs voor kiezen om je spaarrekening bij een andere bank te openen, zo kun je er niet meteen aan komen.

7. Online shoppen 
Nu denk je misschien; huh, online shoppen? Maar als je toch al iets nodig hebt kun je dit online veel makkelijker vergelijken in prijs met elkaar dan wanneer je in de winkel staat. Zo voorkom je dat je teveel betaald voor hetzelfde product.

8. Achteraf betalen of termijnbetaling
Een grote aankoop doen en betalen door middel van achteraf betalen of een termijnbetaling lijkt op zo’n moment een goede uitkomst, maar dat is het niet. Met achteraf betalen geef je namelijk vaak je geld al uit voordat je het daadwerkelijk op de rekening hebt staan, niet handig, want zo maak je het jezelf moeilijk. Ook termijnbetaling is tricky, want voor het betalen in termijnen betaal je wel extra geld aan het einde van de streep (rente). In dit geval kun je dus beter zelf nog even doorsparen tot je het gewenste bedrag bij elkaar hebt.

9. Vergelijken
Nog een tip die tot in den treuren voorbij blijft komen, zeker nu we richting het einde van het jaar gaan, maar.. Vergelijk je verzekeringen (zorg, auto, inboedel, reis), energieleverancier, abonnementen, etc. Dit kan je enorm wat euro’s schelen en vaak krijg je bij het overstappen van de nieuwe maatschappij zelfs een extraatje (in de vorm van een product of geld).

10. Challenge
Daag jezelf uit door een challenge te doen om geld te besparen. Bijvoorbeeld door met een klein boodschappenbudget te werken, spaarbingo, 52 weken challenge, etc.

11. Aftrekposten
Kijk bij het doen van je belastingaangifte of je gebruik kunt maken van bepaalde aftrekposten. Dit geldt onder andere voor bepaalde ziektekosten, zoals medicijnen en vervoerskosten. Alles over aftrekposten vind je hier.

budget

12. Fiscaal partnerschap
Waarschijnlijk niet voor iedereen, maar als jij en je partner fiscale partners zijn, dan kun je de inkomsten en aftrekposten zo verdelen dat het het meest gunstigst is voor jullie. De bijtellingen zet je bij het laagste inkomen en de aftrekposten bij het hoogste inkomen. Let wel op, het is niet altijd voordeliger om elkaars fiscale partner te zijn. Bij het aftrekken van zorgkosten wordt er bijvoorbeeld naar beide inkomens gekeken, dan kan het voordeliger zijn om de inkomsten en aftrekposten niet te verdelen.

13. Doel
Maak voor jezelf een duidelijk spaardoel; wat wil je sparen, waarvoor wil je sparen en wanneer wil je dat bedrag bij elkaar hebben? Maak desnoods een moodboard of een reminder voor jezelf en hang deze in het zicht, zodat je meer gemotiveerd blijft om je doel te bereiken. Doelen kunnen zijn een nieuwe auto, je droombruiloft, een geldbuffer van €5000 of een tropische zon vakantie bijvoorbeeld.

14. Sporten
Sporten hoeft niet duur te zijn, je hoeft niet perse een reteduur abonnement af te sluiten bij de lokale sportschool (zeker niet als je maar een paar keer per week gaat of uiteindelijk zelfs helemaal niet). In plaats daarvan kun je ook gaan wandelen, fietsen, skeeleren, zwemmen (zomer), yoga of dansles via Youtube volgen, Just Dance via de console, hardlopen, touwtje springen, hoelahoepen, krachttraining, etc.

15. Herbruikbaar
Kies voor herbruikbare/duurzame producten in plaats van wegwerp producten. Denk hierbij aan metalen rietjes, drinkfles, menstruatiecup, wasbare luiers, wasbare wattenschijfjes, broodtrommel, je eigen opvouwbare tasjes, etc.

16. Stookkosten
Vooral nu het kouder wordt zijn we geneigd om meteen de verwarming aan te slingeren, maar je kunt het ook eerst anders proberen. Trek een trui/vest aan, doe dikke sokken of sloffen aan, pak een dekentje/plaid als je op de bank zit of leg er een extra over je dekbed heen (of kruik erbij in bed), steek kaarsen aan, plak tochtstrips of doe de gordijnen lekker dicht.

17. Too good to go
Met de Too good to go app kun je voor een klein bedrag aan het einde van de dag boodschappen redden van voedselverspilling van jouw lokale supermarkt of bakker. Van wat ik tot nu toe heb gezien zijn het echt goede deals, vooral de magic boxen!

Wat is jouw ultieme bespaartip?

15 gedachten over “17 ultieme bespaartips

    1. Ja, je was komt er fris uit! Je ruikt niets van de azijn terug als je daar bang voor bent 😉
      Ook beter voor je wasmachine overigens in plaats van wasverzachter.

  1. Die van nadenken ken ik ook. Alleen niet 24 uur, maar een maand wachten. Dat doe ik met de wat grotere aankopen. Toevallig heb ik net online pyjama’s voor mijn meisje gekocht. Inderdaad, met een tweede halve prijs actie. Dat scheelt weer. Wat dan wat minder is, is dat ik alvast een nieuwe waterverf en een tekenblok heb gekocht (= extra uitgaven), aan de andere kant heb ik meteen alvast wat Sinterklaas-cadeautjes. En die heb ik dan al binnen. Daarbij wil ik nu echt even zo min mogelijk de winkels in. Zo bizar, gisteren hoorde ik dat het bij ons in de stad zó druk is en dat er rijen staan voor de Primark. Ik ben sinds vandaag uit quarantaine en daar ben ik heel blij mee. Ik ga dan ook echt niet de drukte in… Maar goed, dat is wat off topic.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *