Zo geniet je het hele jaar door van je tuin

in de winter genieten van je tuin

De warme dagen zijn nu echt voorbij, maar dat hoeft niet te betekenen dat je niet meer kunt genieten van je tuin. Want waarom zou je een halfjaar wachten voordat je weer van je tuin zou kunnen genieten? Met deze tips kun je het hele jaar door genieten van je tuin.

Tuin overkapping

In het najaar is het hebben van een tuin overkapping ideaal. Je zit er namelijk niet alleen droog als het een keer regent, maar het houdt ook de warmte van de zon langer vast. Zo kun je nog heerlijk genieten van het najaarszonnetje op je loungeset. Eventueel een lekkere fleecedeken erbij voor over je benen, kopje thee (of koffie) en een goed boek, heerlijk!

Schuifwand

Nog meer kunnen genieten van je tuin overkapping, ongeacht de weersomstandigheden? Je kunt overwegen om een glazen schuifwand aan te brengen aan je overkapping. Hiermee scherm je jouw bestaande overkapping eenvoudig af en kun je toch blijven genieten van je tuin. Zelfs regen, wind of sneeuw krijgt jou niet meer van je loungeset af!

Warmte

Met een heater onder je overkapping maak je deze plek nog aangenamer. Of wat dacht je van een vuurkorf of vuurschaal voor in de tuin? Dit geeft niet alleen heerlijke warmte af, maar staat ook nog eens erg gezellig. Maak er een fijn zitje omheen. Vergeet de marshmallows en warme chocolademelk niet mee te nemen.

Winterharde planten

Alles dor, bruin of dood in de winter? Daar wordt niemand vrolijk van en dat komt je winterdip niet ten goede. Maar dat hoeft ook niet, want er zijn namelijk ook gewoon winterharde planten (deze overleven zelfs vorst) verkrijgbaar.

Je hebt planten die winterhard zijn, deze kunnen zonder dat ze beschermd worden de winter (en vorst) overleven. Wintergroene planten behouden in de winter hun blad en overleven de winter, maar kunnen niet tegen vorst. Iets om op te letten dus als je planten gaat kopen voor je tuin.

Een aantal winterharde planten zijn; Japanse Esdoorn, jasmijn, bosrank, Gelderse roos, blauw schapengras, winterheide, winterviooltjes, hulst, vlier, sneeuwbes, vossebes, vedergras, anjers, sneeuwklokjes, krokussen, rozen, rhododendron, maagdenpalm.

Zoals je ziet is er nog genoeg keus in bloemen/planten die het ook in de winter (met vrieskou) goed doen. Zo geniet je het hele jaar door van een gekleurde/groene tuin, zonder dat je tegen dorre takken aan hoeft te kijken.

Decoratie

Door gebruik te maken van kleur in je tuin, ziet het er al meteen een stuk vrolijker uit. Maak gebruik van gekleurde kussens & plaids, maar denk ook aan kaarsen of lantaarns, gekleurde potten (in verschillende formaten of stijlen voor een extra speels effect), canvas of posters speciaal voor buiten, pompoenen (herfst) en kerstverlichting.

tuin overkapping

Winterbarbecue

Barbecueën kan ook prima in de winter, ook al denken we automatisch aan de zomer bij het woord barbecue. Zorg voor een warme, knusse plek onder je overkapping, barbecue aan en genieten maar met z’n allen van de gezelligheid en al het lekkers.

Een paar handige tips:
– serveer vooraf soep (lekker warm)
– zorg voor stokbrood met dips (i.p.v. teveel koude salades)
– zorg dat je gasten weten dat je buiten zit
– regel warme chocolademelk, koffie, thee of glühwein
– een heater en plaids zorgen ervoor dat je het niet koud krijgt onder je overkapping
– fakkels of een vuurkorf aan in de tuin zorgt voor extra warmte & gezelligheid
– plaats je barbecue uit de wind
– regel wat muziek (zet niet te hard, zodat je elkaar nog kunt verstaan)

Is jouw tuin al winterproof?

* Deze review/post is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf. Lees mijn disclaimer.

9 gedachten over “Zo geniet je het hele jaar door van je tuin

  1. Zo een tuinoverkapping zou ik wel willen. Lijkt me zo fijn om daar te zitten met vrienden. Een kacheltje er bij als het koud is. Ideaal. Helaas heb ik niet echt een wintertuin. Eerder alleen gras en een terras.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *