Zo kies je het juiste vloerkleed

mopshond in deken gewikkeld
Een vloerkleed geeft ontzettend veel sfeer aan een ruimte, ze zijn er in allerlei vormen, kleuren en materialen. Waar moet je nou eigenlijk allemaal op letten bij het aanschaffen van een nieuw vloerkleed? Hoe vind je het juiste vloerkleed?

Formaat

Hoe groot moet het juiste vloerkleed zijn? Meet eerst de ruimte op waar je het vloerkleed wilt hebben, voordat je gaat winkelen. Hij moet natuurlijk wel passen. Zorg ervoor dat er voldoende afstand is tussen de muur en het vloerkleed.

Wil je een geheel creëren in de ruimte, dan is het het mooist als alle voorpootjes van je zitmeubels (bank & stoelen) op het kleed staan. Voorkomt ook dat de randen van je vloerkleed op gaan staan en er zodoende iemand overheen struikelt.

Materiaal

Van welk materiaal wil je dat het vloerkleed is? Wol, viscose, zijde, katoen, kokos, synthetisch of een echte koeienhuid? Zolang het vloerkleed wasbaar is, gaat het sowieso lang mee.

juiste vloerkleed

Structuur

De structuur van een vloerkleed geeft het karakter. Je hebt hoogpolig, laagpolig, grof of fijn. Een hoogpolig vloerkleed heeft een wat robuuste en nonchalante uitstraling, dit geeft een mooi contrast in een strak interieur.

Kleur

Je kunt voor een neutrale kleur gaan om zo een rustige uitstraling te creëren in je woning. Je zou er ook voor kunnen kiezen om in een strak interieur voor een kleurrijk kleed te gaan en deze kleuraccenten terug te laten komen in de rest van je interieur (decoratie: vazen, kussens, kaarsen, etc.).

vloerkleed in woonkamer met bank

Vorm

Welke vorm vloerkleed wil je? Je hebt vierkante, rechthoekige, ronde, langwerpige lopers, organisch (natuurlijk, bijvoorbeeld een schapenvacht of koeienhuid) & nog veel meer. Met een rond vloerkleed kun je bijvoorbeeld een hoekje in je kamer creëren met een stoel en lamp erbij heb jij je eigen leeshoek.

Combineren

Je kunt ook verschillende vloerkleden combineren en ze elkaar iets laten overlappen, bijvoorbeeld een groot rechthoekig laagpolig vloerkleed met een rond hoogpolig vloerkleed in een andere kleur die iets overlapt.

Tips & tricks

– Vloerverwarming en vloerkleden gaan prima samen.
– Een vloerkleed draagt bij aan de akoestiek (het geluid) in huis.
– Bij vlekken: niet wrijven, maar deppen! Anders wrijf je de viezigheid alleen nog maar dieper het vloerkleed in.
– Rode wijn geknoeid? Strooi direct zout over de plek (van buiten naar binnen werken) en laat het even intrekken. Zodra het zout rood kleurt dep je met een natte doek het zout op, herhaal dit totdat de vlek weg is.
– Vloerkleed schoonmaken? Strooi er zuiveringszout op en laat het liefst een hele nacht intrekken. Daarna kun je het vloerkleed stofzuigen en is ‘ie weer schoon.
– ‘Deuken’ in je vloerkleed door zware voorwerpen (tafel, bank, etc.) krijg je er makkelijk uit door er een theedoek op te leggen en er met het strijkijzer overheen te gaan.
– Kleuren van het vloerkleed vaal geworden? Je kunt ze weer levendiger maken door azijn met lauwwarm water te mengen (1 deel azijn op 10 delen water) en dit met een spons op het vloerkleed flink in te wrijven.
– Opstaande randen zijn niet alleen lelijk, het is ook nog eens gevaarlijk, want je kunt erover struikelen. Om dit weer plat te krijgen leg je een natte badstof handdoek op de rand. Ga er een paar keer op staan of laat de natte doek er een nacht liggen.
– Een vloerkleed wat je opgerold koopt, blijft in eerste instantie omhoog krullen. Rol het vloerkleed, tegenovergesteld van hoe hij opgerold was, een keer goed strak op.
– Loop niet met schoenen op je vloerkleed, hierdoor slijt het sneller en heb je meer kans op vlekken.

schapenvacht vloerkleed

Heb jij het juiste vloerkleed?

* Deze review/post is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf. Lees mijn disclaimer.

19 gedachten over “Zo kies je het juiste vloerkleed

  1. Handige tips! Ik ken toevallig een vriendinnetje die al heel wat vloerkleden in huis heeft gehaald, maar nog steeds niet hét kleed heeft gevonden. Ik zal haar jouw blog even laten zien.

  2. Allemaal erg handige tips! Ik vind het namelijk altijd ontzettend moeilijk om het perfecte vloerkleed te vinden. Al let ik sowieso wel standaard op de structuur, al was het maar omdat ik vind dat het fijn moet aanvoelen als je erover loopt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *