Zo zorg je voor een goed & gezond gebit

gezond gebit
Een goed en gezond gebit is belangrijk, je gebit is immers je visitekaartje. Als tandartsassistente is dat toch een van de eerste dingen waar ik (onbewust) naar kijk, het valt meteen op! Maar hoe zorg je voor een goed en gezond gebit?

Goede mondhygiëne

Ten eerste is een goede mondhygiëne erg belangrijk, dat houdt in dat je in ieder geval twee keer per dag je tanden poetst met fluoride tandpasta. Er gaan wat spookverhalen rond over fluoride, erg jammer, want fluoride zorgt voor een sterker gebit wat minder kans heeft op het krijgen van gaatjes.

Gezond tandvlees bloedt niet, om de ruimtes tussen de tanden schoon te maken kun je gebruik maken van een tandenstoker, rager of floss. Gebruik dit dagelijks om problemen met je tandvlees, en dus uiteindelijk ook met je tanden, en de vorming van tandsteen te voorkomen. Even in het kort: als je tandvlees ontstoken raakt en je doet er niks aan, dan slaat de ontsteking door naar het bot rondom je tanden/kiezen, waardoor er botverlies ontstaat en tanden/kiezen uiteindelijk zelfs los komen te staan.

gezond gebit

Drink- & etenswaren

Drink zo min mogelijk frisdrank en andere zure dranken (bijvoorbeeld ijsthee). De zuren en suikers in de frisdrank tasten het tandglazuur aan (erosie) en maakt je tanden daardoor kwetsbaarder voor gaatjes. Het is ook beter om niet direct na het eten en/of drinken van zure dranken of voedingsmiddelen je tanden te poetsen, hiermee vererger je de erosie, doordat het tandglazuur op dat moment kwetsbaar is. Wacht minstens een halfuur met tanden poetsen na het nuttigen van iets zuurs.

Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot zeven keer per dag (3 hoofdmaaltijden & 4 tussendoortjes). Op deze manier krijgt je gebit tussendoor voldoende kans om zich te herstellen en is de kans op gaatjes kleiner.

Elk half jaar op controle

Waarom is het zo belangrijk om elk half jaar op controle te gaan bij de tandarts? Het lijkt misschien stom dat je elk half jaar op controle gaat terwijl er niks aan de hand is, maar de halfjaarlijkse controle is er juist voor om te zorgen dat beginnende gaatjes of andere problemen vroegtijdig worden gezien om erger te voorkomen. Misschien denk je je tanden heel goed te poetsen en blijkt tijdens de controle dat er toch wat aandachtspunten zijn.

Met vragen over je gebit kun je uiteraard altijd bij je tandarts terecht. Bij Tandarts Jordaan in Amsterdam leggen ze je graag uit wat voor jou de beste manier is om een goed en gezond gebit te behouden en met welke middelen dat kan. Vaak zijn er ook samples om te proberen of het iets is voor jou.

Wat doe jij voor (het behoud van) een gezond gebit?

* Deze review/post is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf. Lees mijn disclaimer.

20 gedachten over “Zo zorg je voor een goed & gezond gebit

 1. Hier gaan we elke zes maanden naar de mondhygienist en de tandarts, ik ben ook bij mijn kinderen, erg streng op het tanden poetsen en vind dat het goed moet gebeuren.

 2. Fijne tips! Zelf vergeet ik het vaak om 2 keer per jaar naar de tandarts te gaan, en kom ik vaak bij 1 keer uit. Een goede mondhygiëne vind ik ook erg belangrijk. De discussies rondom fluoride houdt mij ook erg bezig, vooral de negatieve gevolgen op je gezondheid vind ik iets wat we niet te ligt op moeten nemen. Daarom wissel ik zelf af met een fluoride houdende tandpasta en natuurlijke tandpasta’s 🙂

 3. Ik vind een gezond gebit erg belangrijk en besteedt er dan ook altijd veel aandacht aan. Toch vind ik het tandarts wereldje zo nu en dan ook wel commercieel worden en willen ze voor elk klein dingetje flink geld verdienen.

 4. Mijn moeder zei altijd; ‘ wees zuinig op je gebit’ . En ik neem mijn gebit heel serieus, flossen,stokeren, elektrische tandenborstel is routine. Maar ik moet zeggen dat sinds ik twee keer per jaar naar de mondhygiëniste ga, ik nog blijer ben( inclusief mijn tandarts):) Leuk artikel!

 5. Tand-en mondhygiëne is een aandachtspunt! Ik heb last van gevoelige tanden en tandvlees. Maar 2x per jaar naar de tandarts vind ik wat overdreven. Bepaald goedkoop is het niet. Ik betaal al gauw €70.
  – xx Daisy

 6. Ik ga altijd 2x per jaar naar de tandarts, toevallig vorige week nog geweest voor controle. Ik kan er weer een half jaar tegenaan!

 7. Wat een goed artikel!
  Ik ga ieder half jaar naar de tandarts (hartstikke spannend hihi) en ik poets mijn tanden drie keer per dag en ik floss heel vaak. Ik doe er alles aan om geen gaatjes te krijgen hihi!
  Liefs,
  Yousra Yasmine

 8. Mijn tandarts haalde bij mij aan dat 1 keer per jaar voldoende is, omdat ik een erg sterk gebit heb. Ik ben er dan ook heel zuinig op! Het is eigenlijk één van de eerste dingen waar ik naar kijk bij andere mensen.

 9. Hmmm ik zou vaker moeten gaan. Ik werk onregelmatig dus maak eigenlijk nooit gelijk een afspraak als ik weer ben geweest omdat ik dat toch eigenlijk altijd wel weer om moet zetten… Maar ik moet zeggen dat ik dan toch vaak vergeet om een afspraak te maken zodra ik een rosoter heb, niet zo handig eigenlijk….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *