10 dingen die ik ontdekte toen ik op mezelf ging wonen

wonen

Eindelijk op jezelf wonen, je eigen regels én verantwoordelijkheden. Lijkt allemaal een groot feest, maar er komt veel meer bij kijken dan je misschien in eerste instantie denkt. Hoelang moest je nou precies die aardappels koken, bij welke kleur was moet dit topje & waarom is alles zo ontzettend duur (je snapt meteen waarom je moeder zeurde over je douchetijd)?

Hieronder 10 dingen waar ik achter kwam toen ik voor het eerst op mezelf ging wonen.

1. De koelkast vult zichzelf niet automatisch. Hiervoor moet je toch echt zelf naar de winkel.

2. De vuile was wordt niet uit zichzelf schoon & hoe werkt een wasmachine eigenlijk? Mam!

3. Ik mis de vaatwasser, wat is afwassen een ellendige klus.

4. Je bepaalt zelf wat je eet (pluspunt), maar.. je moet ook elke dag weer iets anders bedenken om te eten.

5. Alles is duur! Boodschappen, huur, water, gas, elektriciteit, verzekeringen..

wonen

Lees ook: De 17 beste bespaartips!

6. Als je op jezelf gaat wonen leer je zelfstandig(er) te zijn.

7. Waar haal je de tijd vandaan om te werken, het huishouden te doen en nog een sociaal leven te leiden?

8. Je telefoon is je beste vriend; ‘Mam, hoe krijg ik die vlek uit mijn lievelingsbroek?’ of ‘Wanneer zijn aardappels gaar?’.

9. Je moet zelf het vuilnis (op tijd!) buiten zetten. Evenals het plastic afval, GFT en het oud papier.

10. Waterschapsbelasting, rioolheffing, afvalstoffenheffing, zorgverzekering, inboedelverzekering.. Dag geld!

Welke dingen ontdekte jij toen je op jezelf ging wonen?

23 gedachten over “10 dingen die ik ontdekte toen ik op mezelf ging wonen

 1. In het begin merkte ik dat eerste heel erg! Ik heb vaak zonder brood, beleg of avondeten gezeten, hahaha. Nu, drie jaar later, gaat dat gelukkig bijna altijd goed. Avondeten vind ik lastig om steeds opnieuw te verzinnen, pfff. Soms scroll ik echt uren door receptenblogs om vervolgens een makkelijke pasta te maken. Mijn moeder bel of app ik ook nog vaak als ik niet weet hoe iets moet.

 2. Zo herkenbaar, precies wat je aangeeft,viel mij toen ook op en ook zo tegen. het geld leek wellust min portemonnee te vliegen. Hier belde ik mijn moeder ook geregeld om te vragen hoe ik iets klaar moest maken

  1. Jazeker! Ik vond het ook altijd stom dat ze het avondeten voor een hele week vooruitplande, onzin. Nu doe ik het zelf ook, zodat ik maar 1x in de week boodschappen hoef te doen 😉

 3. Het is inmiddels alweer bijna 10 jaar geleden dat ik op mezelf ging wonen dus ben inmiddels wel aardig gewend aan al deze dingen. Heel herkenbaar rijtje en al die stomme belastingen e.d. kan ik denk ik nooit aan wennen. 😉

 4. Zo herkenbaar. Ik was 19 toen ik op mezelf ging wonen. Ik huurde eem enorm hoekhuis in mijn eentje via een vriend van mijn vader(de huur was een prikkie daardoor), maar echt dan kom je erachter hoe duur alles is. In het begin belde ik vaak naar mijn moeder met vragen als “goh mam hoe maak ik eigenlijk jouw nasi?” En alles alleen schoon maken vond ik ook maar stom. Ook voelde ik me in het begin maar eenzaam in zo’n groot huis. Een half jaar later verhuisde ik naar een knus flatje. Daar woon ik nu nog steeds.

 5. Hahaha, zo leuk om te lezen dit! Heel herkenbaar ook. Ondertussen ben ik nu al zo’n 7 jaar uit huis en heb ik zelf al twee kindjes. Maar nog steeds bel ik regelmatig mijn moeder op met vragen!

 6. Heeeel herkenbaar inderdaad! Haha. Al deed ik thuis ook de was wel hoor. Boodschappen doen vond ik heel leuk, want ik kon eindelijk zelf bepalen wat er in huis kwam en wat niet!

 7. Hahahahaha, ik moet er erg om lachen! Het is voor mij alweer een tijd geleden maar als ik het zo lees komt alles weer terug. Vooral dat alles zo duur is!

 8. Haha ja ik heb toen heel vaak mijn moeder gebeld! En de tijd; werken, koken, eten, schoonmaken en tijd voor leuke dingen ik werd helemaal gek haha

 9. Oh, herkenbaar!! Wij hebben gelukkig wel een vaatwasser 😉 en elke dag iets verzinnen om te eten is een echt opgave, soms ben ik echt weken inspiratieloos! En het geld gaat sneller weg dan het verdiend kan worden 🙂

 10. Herkenbaar rijtje. Ik heb leren koken toen ik alleen ging wonen. Wat hebben wij vieze dingen gegeten zeg die eerste weken. Gelukkig heb ik dat koken ook snel geleerd

 11. Ik ben super blij met mijn vaatwasser! Ik was vooral heel erg geschrokken van de extra kosten die erbij komen, zoals onderhoud van verwarming en nazicht etc… Single zijn is helaas echt heel duur 🙂

 12. Hahaha… ik denk dat al deze punten voor veel mensen herkenbaar zijn. Vooral die rekeningen kunnen vies tegen vallen (ben ik nog niet aan gewend en ik woon toch al sinds mijn 18e zelfstandig)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *