Allergische reactie op gellak

allergische reactie op gellak
Ruim een jaar geleden kreeg ik voor het eerst een allergische reactie op gellak. Het was op een gegeven moment zo vervelend en pijnlijk, dat de huisarts mij door verwees naar de dermatoloog in het ziekenhuis. Ik wil graag mijn ervaring hiermee met jullie delen, omdat ik er zelf zo weinig nuttigs en herkenbaars over kan vinden online.

Uit een recent onderzoek testten 2,4% van de mensen positief op een allergie voor tenminste één soort (meth)acrylaat. Het grootste risico op een reactie ontstaat door een blootstelling aan niet-uitgeharde (na)gellak op de huid.

* Let op: sommige afbeeldingen bevatten foto’s met bloed en/of pus.

Wat is het & hoe ontstaat het?

Een allergische reactie op gellak is een contactallergie (vertraagde type reactie) voor de acrylaten die erin verwerkt zijn. Acrylaat behoort tot de synthetische plastics/harsen en geven vaak aanleiding tot een contactallergie. Deze stoffen hebben acrylzuur als gemeenschappelijke basis.

De allergische reactie op gellak (acrylaten) verloopt via direct contact en via de lucht (airborne). Het zijn de monomeren in acrylaten (grondstof) in plaats van de polymeren (eindproduct) die sensibiliserend werken (stoffen die een allergie kunnen veroorzaken).

Een contactallergie is niet besmettelijk en moet niet worden verward met een irritatie. Je hebt een contactallergie vaak de rest van je leven.

Optreden van een contactallergie is afhankelijk van de volgende factoren:
– eigenschappen van de stof (structuur)
– eigenschappen van de huid (als de huid al kapot is en deze komt in contact met een allergene stof treedt er sneller contactallergie op)
– tijdsduur van het contact (je kunt jaren zonder problemen met een stof werken, voordat men ineens allergisch wordt).

De meest voorkomende symptomen bij een contactallergie zijn:
– Rode uitslag van de huid
– Jeuk
– Warm/brandend gevoel
– Zwellingen
– Loskomende nagels
– Misvorming nagels
– Kloven & vellen
– Zeer gevoelig bij aanraking/stoten
– Loslatende nagel (onycholyse)
– Eczeem huid rondom nagels
– In zeldzame gevallen: ademhalingsproblemen

Links: pleister om ontstoken nagel/vinger. Rechts: bij de ringvinger & pink kun je goed het loslaten van de nagel (onycholyse) zien + velletjes overal.

Hoe ziet contactallergie eruit?

De contactallergie kent twee stadia: acute stadium en chronische stadium.

Acute stadium: hierbij zie je roodheid, zwelling, vochtblaasjes, natten en krabeffecten (soms ontstaan er zelfs grote pijnlijke blaren). Daarna drogen de blaasjes in tot korstjes, gaat de huid schilferen en neemt de roodheid af.

Chronische stadium: de roodheid neemt af, de schilfering neemt toe en de huid is wat dikker. De huidlijnen worden grover dan normaal. In de stugge en/of droge huid kunnen (pijnlijke) kloven ontstaan.


Velletjes & kloven.

Hoe diagnose stellen?

Wanneer hetgeen je vertelt en hoe je nagels/huid rondom eruit zien verdacht zijn voor een allergische reactie op gellak (contactallergie), verwijst de huisarts je door naar de dermatoloog. Deze bekijkt je nagels en de huid rondom je nagels, stelt een aantal vragen en indien nodig kun je een ‘plaktest’ (patchtest) doen. Hierbij wordt naast de standaardreeks ook een speciale acrylaten reeks gebruikt.

Op de eerste dag krijg je allemaal plakkertjes met stoffen op je rug geplakt, hier moet je ook mee slapen en je kunt er even niet mee douchen. Op de derde dag worden de pleisters weer verwijderd en op de vierde of vijfde dag worden de resultaten van de plaktest afgelezen.

Eigen ervaring

Zoals ik al zei heb ik inmiddels ruim een jaar last van een allergische reactie op gellak. Het is begonnen toen ik een open wondje had (bloeden) door het nagelriemmesje bij mijn ringvinger en ik verder ging met mijn nagels doen. Toen is er gellak vloeistof in de wond gekomen, dit heeft waarschijnlijk de allergische reactie op gellak (contactallergie) getriggerd (al zal ik dat nooit zeker weten, maar hier is het wel begonnen). Dit is overigens ook de vinger die het heftigst reageert van allemaal wanneer ik wel weer gellak gebruik en er een reactie op krijg.

Het wondje begon vrij snel te ontsteken, uiteindelijk met pusvorming, het werd dik en het was erg pijnlijk bij aanraking. Ik heb na 1 of 2 dagen de gellak eraf gehaald op die nagel en ben in de weer gegaan met badjes Badedas/soda en jodium met pleisters erop. Zodat de ontsteking rustig kon worden en het kon herstellen.

allergische reactie op gellak
Links: Badedas badje. Rechts: de ontstoken ringvinger waar het allemaal mee is begonnen.

Uiteindelijk kreeg ik het wondje rustig en leek er niets aan de hand en deed ik het af als een eenmalige irritatie/reactie, veroorzaakt door dat wondje. Totdat ik 2 weken later een nieuwe set gellak nagels wilde zetten. Na een paar dagen kreeg ik bij meerdere vingers irritatie. Na een volgende nieuwe set hetzelfde verhaal, waarop ik besloot een tijdje geen gellak te gebruiken zodat het rustig kon worden. Het duurde ruim een maand voordat mijn nagels en de huid rondom rustig waren (droog, rood, vellen & kloven).

Omdat ik van mezelf vrij dunne nagels heb, brak ik die om de haverklap af waardoor ik nauwelijks mooie nagels had. Daardoor begon ik uiteindelijk wel weer met gellak, ik bracht het heel voorzichtig aan en vermeed contact met de huid en dat leek goed te gaan. Tot ik na 2 weken een nieuwe set had gezet, toen begon het circus weer van voren af aan.


Huid kapot gesprongen.

Na een paar maanden besloot ik ermee naar de huisarts te gaan, die mij op zijn beurt weer door verwees naar de dermatoloog. Die bekeek mijn nagels en huid rondom, stelde wat vragen en kwam tot de conclusie dat ik hoogstwaarschijnlijk een allergische reactie op gellak (acrylaten) heb. Daarnaast lieten sommigen nagels een klein beetje los aan de voorkant (onycholyse), waarvoor ik een vloeistof voor op de nagelriemen mee kreeg voor een aantal maanden. Als ik wilde kon ik nog plaktest doen zodat ik het zeker zou weten, maar dat zag ik destijds niet zitten, omdat dan je rug wordt volgeplakt met plakkertjes en je dan 3-5 dagen niet kunt douchen, dus dat heb ik niet gedaan.

De vloeistof van de dermatoloog heb ik netjes opgemaakt en al die tijd gebruikte ik geen gellak en mijn nagels en huid rondom werden uiteindelijk weer rustig. Toch miste ik mijn gelnagels enorm en begon ik toch weer met de gellak (iets met een ezel en een steen), maar deze keer struinde ik eerst het internet af op zoek naar soortgelijke ervaringen (die waren nauwelijks te vinden) en het eventuele wondermiddel. En probeerde van alles uit..

Links: in een rustige periode. Rechts: vegan formule PG.

Ik wisselde van base coat, andere top coat, ander merk, stapte over op de vegan formule van Pink Gellac, skipte een tijdje mijn primer, kocht allemaal nieuwe vijlen, ging 2 x per dag in de weer met nagelriemolie en ging uiterst voorzichtig te werk (geen huid raken). Soms ging het een tijd goed, om vervolgens na een tijdje toch weer irritatie te krijgen. Soms lag ik na het doen van mijn nagels ’s avonds in bed met een coolpack voor mijn vingers tegen de jeuk en het branden van de huid.

Links: nagels en huid rondom na reactie (vellen, kloven, loslaten nagels). Rechts: rustige periode (je ziet nog wel goed de onycholyse bij de ringvinger & pink).

Maar ik kon/kan het niet verkroppen dat ik ineens geen mooie gelnagels meer zou kunnen hebben, dus ik bleef zoeken. De nieuwe vegan formule van Pink Gellac is HEMA-vrij (een niet-sensibiliserend product dat 100% in overeenstemming is met de voorschriften). En, klopt even af, dit gaat redelijk goed. Soms speelt een nagel/vinger nog wel eens op, maar het gaat ook regelmatig wel goed of soms komt het pas na een paar dagen of week alsnog opzetten. Ik heb in ieder geval niet meer de extreme roodheid, jeuk of kloven die ik had. Ik lig ’s avonds na het doen van mijn nagels niet meer in bed met een coolpack tegen de jeuk en pijn. Wel heb ik nog last van velletjes rondom de nagels en zijn mijn vingertoppen soms wat gevoelig.

Let op! De PRO gellak van Pink Gellac zijn niet HEMA-vrij! Vermijd hiermee dus huidcontact en contact met de nagelriemen. Of ga voor safe en gebruik alleen de HEMA-vrije gellak.

Waarom ik toch gellak blijf gebruiken? Omdat ik me sterk afvraag of het wel degelijk een acrylaat allergie is, want ik kan gewoon gellak op mijn teennagels gebruiken en dan gebeurt er niks. Ook krijg ik geen allergische reactie op de huid in mijn gezicht als ik met mijn vingers in mijn gezicht zit bijvoorbeeld. Hoe dan ook, het blijft vervelend, want ik heb een paar jaar gellak kunnen gebruiken zonder al deze ellende en wat zou ik dat graag weer kunnen.

Vóór de allergische reactie op gellak.

Update (oktober 2023):
Op het moment van schrijven heb ik even geen gellak op mijn nagels. De laatste keer gellak was tijdens We Love the 90’s in augustus. Dat heb ik er ongeveer 3 dagen op gehad en toen begon de ellende weer. De ene keer kan ik gellak op doen en gaat het weken goed en gaat het bij het vervangen naar een andere kleur mis en krijg ik weer een allergische reactie op gellak. De laatste reactie was vrij intens. Het werd helemaal dik rondom mijn nagel (ringvinger), uiteindelijk zelfs met pus, vocht en bloed. Onderstaande foto’s zijn van eind augustus 2023.


Hier zie je dat het dik/gezwollen is langs de nagel op. Ik had de gellak er ook al afgehaald op die nagel, in de hoop dat het gauw minder zou worden.


Links: de ringvinger met pusvorming en zwelling. De wijsvinger begon ook te etteren en om ervoor te zorgen dat het niet net zo erg zou worden als de ringvinger heb ik daar direct de gellak vanaf gehaald. Rechts: mijn vinger na het stoten van de wond (heeft even flink gebloed en deed ontzettend veel pijn, maar hierna was de zwelling aanzienlijk minder). Hier zie je ook goed dat de vingertop donkerrood/paars gekleurd is. Ik heb 2 keer per dag in de Badedas gezeten en het behandeld als een open wond om het rustig te krijgen (overdag pleisters erom met Betadine en ’s nachts niets erop i.v.m. drogen van de wond). Deze allergische reactie op gellak heeft bijna anderhalve week geduurd voordat het weer rustig was. Momenteel heb ik dus even geen gellak erop zitten om de boel even goed rustig te laten worden.

Update 27-11-2023:
Een paar weken geleden had ik een dame van het programma Kassa hier thuis over de vloer om het te hebben over mijn allergische reactie op kunstnagels, omdat ze bezig waren met een reportage hierover. Mocht je deze nog niet gezien hebben, dan raad ik je zeker aan om deze eens te bekijken. De foto’s die je o.a. ziet vanaf 01:30 zijn van mijn nagels. Hierin worden ook goed de extreme gevolgen van een acrylatenallergie besproken (reactie op het cement van kunstheup/knie, vullingen bij de tandarts, glucosesensor (insuline plakker), etc. En wil je o.a. meer weten over hoe de uitharding van gellak nou precies werkt (werkt buiten de lamp door)? Doug Schoon heeft meerdere boeken erover geschreven.

Heb jij een soortgelijke ervaring met gellak? Of wellicht met een andere stof?

39 gedachten over “Allergische reactie op gellak

  1. Ben er nog steeds niet achter, wel is de reactie al veel minder dan voorheen, soms zelfs helemaal geen reactie. Zo vreemd..

   1. het komt meestal door te vaak gellack op je huid te laten komen, te slordig lakken bijv en het daardoor op je vingers krijgen. ik heb dit zelf ook namelijk. om deze allergie te voorkomen dus echt oppassen dat je het niet op je vingers krijgt. als tip kan je ook nog een setje nepnagels lakken met gellack met handschoentjes aan en daarna de gellak curen onder de nagellamp. en daarna de nageltjes wassen met zeep en achol en daarna opplakken. dan kun je dus wel een kleurtje op zonder de gellack op je huid te krijgen. hopelijk helpt dit!

    1. Ik heb het destijds waarschijnlijk opgelopen door een gellak met de stof hema die op mijn huid terecht is gekomen. Ik wilde binnenkort inderdaad eens volledige kunstnageltips proberen om te kijken hoe dat gaat.

 1. Bedankt voor je uitgebreide artikel met de foto’s. Eindelijk een herkenbaar stuk over hoe het kan gaan. Ik heb soortgelijke ervaring, behoorlijke onycholyse bij bijna alle vingernagels, bij de teennagels geen probleem. Ik dacht dat het een schimmel was, maar nu twijfel ik of het geen allergie is. Ik ben er ook al een poosje mee aan het stoeien, en de tip van de vegan lak lijkt me een goeie, dat ga ik proberen!

 2. Ik ben blij dat ik je pagina tegen ben gekomen, want ik heb dit ook ineens. Twee weken geleden m’n nagels gelakt en het was echt drama, wondjes, kloven, blaren en loslatende nagels. Continu nagelriemolie hielp wel, dus ik dacht dat m’n primer of basecoat misschien oud was en heb nieuwe besteld, maar net gelakt en m’n vingers branden nu alweer. Ook hier geen enkel probleem op m’n tenen, alleen op m’n handen. Ik overweeg hema-vrije lak te bestellen, maar dan moet ik wel m’n hele verzameling weg doen 🙁 Ik las ook dat je bij een acrylatenallergie geen vullingen of kunstgebit meer kunt verdragen, ook wel zorgwekkend.

  1. Je zou kunnen kijken of alleen een hema-vrije basecoat voldoende is voor je? Vullingen bij de tandarts zijn van composiet, ik weet niet of je daar hetzelfde op reageert dan & jij hebt net zoals ik, bij de tenen er ook geen last van. Kunstgebit wordt gemaakt van acryl, dus het is dan inderdaad de vraag hoe je daar op reageert. Echter heb ik het in de 7 jaar dat ik in een tandartspraktijk heb gewerkt nog nooit meegemaakt bij iemand.

 3. Dit is zo herkenbaar, nadat ik je verhaal gelezen heb. Ook ik heb het hele internet afgezocht wat het kon zijn. Ik heb ook van alles geprobeerd, misschien gebruik van alcohol, dat was het niet. Misschien was het de lamp, was het ook niet. De huid rondom de nagels al eens ingesmeerd spf 50, vasaline en nog meer van die dingen, niets hielp.
  Maar in ieder geval de nagels heb ik vanmiddag maar weer eens gedaan, maar van het merk Meanail en ik moet zeggen na 3 uur heb ik nog geen last van. Terwijl van de andere merken het gesodemieter al na 1 uur begon met branden en jeuken.

  1. Hopelijk heb je er bij dat merk geen last van! Bij mij begint het soms al na 1 uur, soms pas na een dag. Niet echt een pijl op te trekken. En vaak na een paar dagen echt sneeën en kloven (open wondjes).

 4. Ik heb dit precies hetzelfde! Eerst droge vellen en dan steeds erger wordende kloven tot bloedens toe. Ook pijn in het nagelbed. En de jeuk/pijn bijna ondragelijk. Ik begon met biab, 3 weken geleden overgestapt naar gellac, zelfde probleem. Ik dacht namelijk dat het een biab allergie was, omdat ik bij de gellac op m’n tenen geen last had. Maar nu de laatste set gellac ook lichte jeuk en een soort blaar gehad bij mn tenen! Ook uitslag op 1 voet. Dus schijnbaar kun je dat wel ontwikkelen 🙁 ik vermoed dat de huid rondom de tenen minder dun is, daardoor minder gevoelig. Ik ga nu in ieder geval stoppen met m’n handen en over op normale nagellak. Durf t niet meer aan, straks vallen al m’n nagels eraf! Thanks voor t delen van je verhaal

 5. Ik zit nu op de 3e keer dat ik een reactie heb, en ik ben er bijna zeker van dat het een HEMA allergie is. Ik vraag me alleen af, of een HEMA vrije lak dan voldoende is, omdat er wel andere lichte acrylaten ook in zitten. Ik heb van de apotheek een hormonenzalf die de jeuk en zwelling wat onderdrukt, maar mijn dokter wou eigenlijk niet luisteren en ook niet testen wat de reactie aanwakkert, dus ik kom er misschien nooit achter. Heb je er nog steeds wel eens last van? of echt totaal niet meer met de HEMA-vrije lakken? Ik heb namelijk 4 kleuren van Pink Gellac en het zou heel fijn zijn als ik deze wèl kan blijven gebruiken. Dan zou ik enkel nog een nieuwe BIAB/builder moeten vinden. Ik hoor graag wat je bevinding nu bijna een jaartje later is 🙂

  1. Als je dat zeker wilt weten (of je reageert op acrylaten) moet je langs bij de dermatoloog, die kan een speciale test uitvoeren met plakkertjes. Ik heb helaas af en toe nog wel eens een reactie, toevallig afgelopen week nog een vrij heftige reactie gehad (en heel gek, maar bij 2 vingers). Werd helemaal dik langs de nagel op, ontstoken (vocht & pus) en flink bloeden.

 6. Wat fijn dat ik je artikel tegenkwam. Ik heb ook ineens last na jaren probleemloos eerst acrylnagels en daarna gellak. Binnen een paar dagen veel jeuk, gevoelige vingertoppen, velletjes en kloven. Ik heb besloten hoe moeilijk ik dat ook vindt want ik houd echt van mijn gelakte nagels, alles eraf te halen en voorlopig zeker vier tot zes maanden niets meer op mijn nagels te doen. Daarna maar eens proberen met hemavrije lak. Maar eerst maar eens alles tot rust laten komen want dit is ook niets en ziet er ook niet uit. Ik ben wel bekend met verschillende allergieën. Ik was eerst bang voor schimmel maar was na het lezen van jouw artikel en de reacties daarop daarover gerustgesteld. Schimmel geeft toch andere klachten las ik.

  1. Schimmel op je nagel (onder je gellak) is meestal groen van kleur volgens mij. Ik heb zo af en toe dat het toch ineens weer opspeelt helaas. Het is mij overigens wel opgevallen dat het de laatste tijd altijd dezelfde hand is (links) en altijd bij dezelfde vingers (pink, ringvinger & duim) waar het opspeelt

 7. Ik heb ook nu 3 x gelnagellak gebruikt. Eerste keer nergens last van, 2e keer alleen mn pink. Begon te ontsteken. De 3 x keer deed een ander meisje van de salon mn nagels en ze doopte iedere keer de nagelvijl in de alcohol en ging daarna de velletjes wegvijlen. Nu had ik dus alle vingers ontstoken. Ze hebben ook mn tenen gedaan en nu heb ik ook de blaren onder mn nagels van mn grote tenen. De rest heeft geen last. Ik ben bang dat het van de alcohol komt. Mn vingers worden weer wat beter, mn nagellak zit er nog op. Maar mn tenen zijn pijnlijk. Dit is voorlopig de laatste keer dat ik gellak gebruik.

 8. ook hier problemen. Geen velletjes en kloven maar ik krijg opeens pijn aan mijn nagels en dan laten mijn pink, ringvinger en middelvinger aan de top los. al 2x alles bij laten komen maar zodra ik weer ga gebruiken begint het weer. laat echt los tot halverwege mijn nagelbed, heel naar.
  ik wil nu eens overstappen naar nagelstickers maar ben bang dst het dan weer gebeurt, het duurt echt lang voordat alle nagels weer vastzitten….. iemand ervaring met nagelstickers?

 9. jeetje wat een gedoe en zo herkenbaar. ik gebruik al jaren gellak. En ineens vlak voor mijn trouwen kreeg ik dus precies dezelfde klachten …. ik snel overgestapt naar hema vrije maar dit mocht niet werken. Daarna overgestapt naar pns my little ponish maar helaas nog steeds een reactie ( wel minder). oh die kloven deden zo een zeer, kon niet eens iets vastpakken met mijn vinger toppen.
  nu een half jaar later een allergie test laten doen bij de dermatoloog. Testen zijn niet op voorraad dus duurde mega lang. Een nageltest was blijkbaar alleen het stofje hema. tja dat wist ik zelf al dat ik daar een allergie op heb. Dus na aandringen hebben ze de hele tandarts serie opgeplakt en ja hoor 5 mega heftige reactie kwamen naar boven op verschillende acrylaten. niet alles kunnen ze testen wat er in de gellak zit. dus weet nog niet veel, alleen dat ik dit dus duidelijk bij de tandarts moet aangeven ook worden er bij bijv. kunstheupen dit gebruikt dus ook daar ( mocht ik het ooit nodig hebben). Heel gedoe dus. Toch wil ik kijken voor een oplossing, welke kan ik wel verdragen? het is dus een kwestie van uitproberen.

  1. Heel herkenbaar die pijnlijke vingertoppen, als je ze dan per ongeluk stoot ga je door de grond! Bij de tandarts vullen ze met composiet, dat is wel iets anders dan acrylaat, zelf reageer ik ook niet op de vullingen bij de tandarts. Ik ben ook nog steeds aan het experimenteren, tot op heden nog zonder succes. 🙁

 10. Ik heb dit helaas ook, oktober 2022 begon t met enorme kloven, velletjes en jeuk, kapotte nagels en de onderste laag van m’n nagels waren helemaal verrot, alsof het een schimmel was. Ben naar de huisarts geweest en crème gekregen tegen schimmel & eczeem maar hielp helemaal niks. Ik wil heel graag gellac blijven gebruiken & wil dit later ook mijn beroep maken. Heb je hier een tip voor? Laatste keer gellac was voor mij is augustus en nu is alles weer rustig op 2 nagels na. Ik weet niet wat ik kan doen en mis gellac enorm!! Deed t iedere week helaas en eerst dacht ik dat het door de nagellijm kwam, tot ik een keer gellac deed zonder tips & zelfde reactie kreeg (opgezwollen nagel riemen vol vocht, kapotte nagels, kloven, eczeem over m’n hele handen en daardoor zelfs blaren gekregen, enorme hitte en pijn.)

  1. Wellicht een idee om een doorverwijzing naar de dermatoloog te vragen aan je huisarts? Als je eenmaal deze allergische reactie hebt kom je er nooit meer vanaf. Je kunt hema vrije gellak proberen, als je daar niet ook al op reageert.

 11. ik heb ook dezelfde ervaring. Begon jaren geleden met een opleiding voor nagelstylist toen waren het mijn longen. prednison, puffer alles ben toen gestopt daarna was het weg. Had wel zelf nagels zonder problemen tot een paar jaar later ook de blaren kloven enz begonnen. Jaren geen nagels toch weer proberen ging goed na jaar begon het wederom. Nu zelf met gellak ging goed tot maand of 2 geleden ook als ik het op mijn teennagels doe. Werd zo heftig dat ik ook last kreeg met bepaald merk teenslippers allemaal blaren op mijn voet bij het bandje. Nu wisselend soms last nagels soms minder. Nooit laten testen maar begin nu toch te twijfelen na het verhaal van de kunstheup enz 🙁

  1. Wat heftig dat het bij jou ook echt op de longen slaat, lijkt me eng.. 🙁 Je moet er wel mee oppassen, want door ermee door te blijven gaan maak je het eigenlijk steeds erger & het risico dat je allergisch wordt voor meerdere stoffen (aldus de dermatoloog).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *