Allergische reactie op gellak

allergische reactie op gellak
Ruim een jaar geleden kreeg ik voor het eerst een allergische reactie op gellak. Het was op een gegeven moment zo vervelend en pijnlijk, dat de huisarts mij door verwees naar de dermatoloog in het ziekenhuis. Ik wil graag mijn ervaring hiermee met jullie delen, omdat ik er zelf zo weinig nuttigs en herkenbaars over kan vinden online.

Uit een recent onderzoek testten 2,4% van de mensen positief op een allergie voor tenminste één soort (meth)acrylaat. Het grootste risico op een reactie ontstaat door een blootstelling aan niet-uitgeharde (na)gellak op de huid.

* Let op: sommige afbeeldingen bevatten foto’s met bloed en/of pus.

Wat is het & hoe ontstaat het?

Een allergische reactie op gellak is een contactallergie (vertraagde type reactie) voor de acrylaten die erin verwerkt zijn. Acrylaat behoort tot de synthetische plastics/harsen en geven vaak aanleiding tot een contactallergie. Deze stoffen hebben acrylzuur als gemeenschappelijke basis.

De allergische reactie op gellak (acrylaten) verloopt via direct contact en via de lucht (airborne). Het zijn de monomeren in acrylaten (grondstof) in plaats van de polymeren (eindproduct) die sensibiliserend werken (stoffen die een allergie kunnen veroorzaken).

Een contactallergie is niet besmettelijk en moet niet worden verward met een irritatie. Je hebt een contactallergie vaak de rest van je leven.

Optreden van een contactallergie is afhankelijk van de volgende factoren:
– eigenschappen van de stof (structuur)
– eigenschappen van de huid (als de huid al kapot is en deze komt in contact met een allergene stof treedt er sneller contactallergie op)
– tijdsduur van het contact (je kunt jaren zonder problemen met een stof werken, voordat men ineens allergisch wordt).

De meest voorkomende symptomen bij een contactallergie zijn:
– Rode uitslag van de huid
– Jeuk
– Warm/brandend gevoel
– Zwellingen
– Loskomende nagels
– Misvorming nagels
– Kloven & vellen
– Zeer gevoelig bij aanraking/stoten
– Loslatende nagel (onycholyse)
– Eczeem huid rondom nagels
– In zeldzame gevallen: ademhalingsproblemen

Links: pleister om ontstoken nagel/vinger. Rechts: bij de ringvinger & pink kun je goed het loslaten van de nagel (onycholyse) zien + velletjes overal.

Hoe ziet contactallergie eruit?

De contactallergie kent twee stadia: acute stadium en chronische stadium.

Acute stadium: hierbij zie je roodheid, zwelling, vochtblaasjes, natten en krabeffecten (soms ontstaan er zelfs grote pijnlijke blaren). Daarna drogen de blaasjes in tot korstjes, gaat de huid schilferen en neemt de roodheid af.

Chronische stadium: de roodheid neemt af, de schilfering neemt toe en de huid is wat dikker. De huidlijnen worden grover dan normaal. In de stugge en/of droge huid kunnen (pijnlijke) kloven ontstaan.


Velletjes & kloven.

Hoe diagnose stellen?

Wanneer hetgeen je vertelt en hoe je nagels/huid rondom eruit zien verdacht zijn voor een allergische reactie op gellak (contactallergie), verwijst de huisarts je door naar de dermatoloog. Deze bekijkt je nagels en de huid rondom je nagels, stelt een aantal vragen en indien nodig kun je een ‘plaktest’ (patchtest) doen. Hierbij wordt naast de standaardreeks ook een speciale acrylaten reeks gebruikt.

Op de eerste dag krijg je allemaal plakkertjes met stoffen op je rug geplakt, hier moet je ook mee slapen en je kunt er even niet mee douchen. Op de derde dag worden de pleisters weer verwijderd en op de vierde of vijfde dag worden de resultaten van de plaktest afgelezen.

Eigen ervaring

Zoals ik al zei heb ik inmiddels ruim een jaar last van een allergische reactie op gellak. Het is begonnen toen ik een open wondje had (bloeden) door het nagelriemmesje bij mijn ringvinger en ik verder ging met mijn nagels doen. Toen is er gellak vloeistof in de wond gekomen, dit heeft waarschijnlijk de allergische reactie op gellak (contactallergie) getriggerd (al zal ik dat nooit zeker weten, maar hier is het wel begonnen). Dit is overigens ook de vinger die het heftigst reageert van allemaal wanneer ik wel weer gellak gebruik en er een reactie op krijg.

Het wondje begon vrij snel te ontsteken, uiteindelijk met pusvorming, het werd dik en het was erg pijnlijk bij aanraking. Ik heb na 1 of 2 dagen de gellak eraf gehaald op die nagel en ben in de weer gegaan met badjes Badedas/soda en jodium met pleisters erop. Zodat de ontsteking rustig kon worden en het kon herstellen.

allergische reactie op gellak
Links: Badedas badje. Rechts: de ontstoken ringvinger waar het allemaal mee is begonnen.

Uiteindelijk kreeg ik het wondje rustig en leek er niets aan de hand en deed ik het af als een eenmalige irritatie/reactie, veroorzaakt door dat wondje. Totdat ik 2 weken later een nieuwe set gellak nagels wilde zetten. Na een paar dagen kreeg ik bij meerdere vingers irritatie. Na een volgende nieuwe set hetzelfde verhaal, waarop ik besloot een tijdje geen gellak te gebruiken zodat het rustig kon worden. Het duurde ruim een maand voordat mijn nagels en de huid rondom rustig waren (droog, rood, vellen & kloven).

Omdat ik van mezelf vrij dunne nagels heb, brak ik die om de haverklap af waardoor ik nauwelijks mooie nagels had. Daardoor begon ik uiteindelijk wel weer met gellak, ik bracht het heel voorzichtig aan en vermeed contact met de huid en dat leek goed te gaan. Tot ik na 2 weken een nieuwe set had gezet, toen begon het circus weer van voren af aan.


Huid kapot gesprongen.

Na een paar maanden besloot ik ermee naar de huisarts te gaan, die mij op zijn beurt weer door verwees naar de dermatoloog. Die bekeek mijn nagels en huid rondom, stelde wat vragen en kwam tot de conclusie dat ik hoogstwaarschijnlijk een allergische reactie op gellak (acrylaten) heb. Daarnaast lieten sommigen nagels een klein beetje los aan de voorkant (onycholyse), waarvoor ik een vloeistof voor op de nagelriemen mee kreeg voor een aantal maanden. Als ik wilde kon ik nog plaktest doen zodat ik het zeker zou weten, maar dat zag ik destijds niet zitten, omdat dan je rug wordt volgeplakt met plakkertjes en je dan 3-5 dagen niet kunt douchen, dus dat heb ik niet gedaan.

De vloeistof van de dermatoloog heb ik netjes opgemaakt en al die tijd gebruikte ik geen gellak en mijn nagels en huid rondom werden uiteindelijk weer rustig. Toch miste ik mijn gelnagels enorm en begon ik toch weer met de gellak (iets met een ezel en een steen), maar deze keer struinde ik eerst het internet af op zoek naar soortgelijke ervaringen (die waren nauwelijks te vinden) en het eventuele wondermiddel. En probeerde van alles uit..

Links: in een rustige periode. Rechts: vegan formule PG.

Ik wisselde van base coat, andere top coat, ander merk, stapte over op de vegan formule van Pink Gellac, skipte een tijdje mijn primer, kocht allemaal nieuwe vijlen, ging 2 x per dag in de weer met nagelriemolie en ging uiterst voorzichtig te werk (geen huid raken). Soms ging het een tijd goed, om vervolgens na een tijdje toch weer irritatie te krijgen. Soms lag ik na het doen van mijn nagels ’s avonds in bed met een coolpack voor mijn vingers tegen de jeuk en het branden van de huid.

Links: nagels en huid rondom na reactie (vellen, kloven, loslaten nagels). Rechts: rustige periode (je ziet nog wel goed de onycholyse bij de ringvinger & pink).

Maar ik kon/kan het niet verkroppen dat ik ineens geen mooie gelnagels meer zou kunnen hebben, dus ik bleef zoeken. De nieuwe vegan formule van Pink Gellac is HEMA-vrij (een niet-sensibiliserend product dat 100% in overeenstemming is met de voorschriften). En, klopt even af, dit gaat redelijk goed. Soms speelt een nagel/vinger nog wel eens op, maar het gaat ook regelmatig wel goed of soms komt het pas na een paar dagen of week alsnog opzetten. Ik heb in ieder geval niet meer de extreme roodheid, jeuk of kloven die ik had. Ik lig ’s avonds na het doen van mijn nagels niet meer in bed met een coolpack tegen de jeuk en pijn. Wel heb ik nog last van velletjes rondom de nagels en zijn mijn vingertoppen soms wat gevoelig.

Let op! De PRO gellak van Pink Gellac zijn niet HEMA-vrij! Vermijd hiermee dus huidcontact en contact met de nagelriemen. Of ga voor safe en gebruik alleen de HEMA-vrije gellak.

Waarom ik toch gellak blijf gebruiken? Omdat ik me sterk afvraag of het wel degelijk een acrylaat allergie is, want ik kan gewoon gellak op mijn teennagels gebruiken en dan gebeurt er niks. Ook krijg ik geen allergische reactie op de huid in mijn gezicht als ik met mijn vingers in mijn gezicht zit bijvoorbeeld. Hoe dan ook, het blijft vervelend, want ik heb een paar jaar gellak kunnen gebruiken zonder al deze ellende en wat zou ik dat graag weer kunnen.

Vóór de allergische reactie op gellak.

Update (oktober 2023):
Op het moment van schrijven heb ik even geen gellak op mijn nagels. De laatste keer gellak was tijdens We Love the 90’s in augustus. Dat heb ik er ongeveer 3 dagen op gehad en toen begon de ellende weer. De ene keer kan ik gellak op doen en gaat het weken goed en gaat het bij het vervangen naar een andere kleur mis en krijg ik weer een allergische reactie op gellak. De laatste reactie was vrij intens. Het werd helemaal dik rondom mijn nagel (ringvinger), uiteindelijk zelfs met pus, vocht en bloed. Onderstaande foto’s zijn van eind augustus 2023.


Hier zie je dat het dik/gezwollen is langs de nagel op. Ik had de gellak er ook al afgehaald op die nagel, in de hoop dat het gauw minder zou worden.


Links: de ringvinger met pusvorming en zwelling. De wijsvinger begon ook te etteren en om ervoor te zorgen dat het niet net zo erg zou worden als de ringvinger heb ik daar direct de gellak vanaf gehaald. Rechts: mijn vinger na het stoten van de wond (heeft even flink gebloed en deed ontzettend veel pijn, maar hierna was de zwelling aanzienlijk minder). Hier zie je ook goed dat de vingertop donkerrood/paars gekleurd is. Ik heb 2 keer per dag in de Badedas gezeten en het behandeld als een open wond om het rustig te krijgen (overdag pleisters erom met Betadine en ’s nachts niets erop i.v.m. drogen van de wond). Deze allergische reactie op gellak heeft bijna anderhalve week geduurd voordat het weer rustig was. Momenteel heb ik dus even geen gellak erop zitten om de boel even goed rustig te laten worden.

Update 27-11-2023:
Een paar weken geleden had ik een dame van het programma Kassa hier thuis over de vloer om het te hebben over mijn allergische reactie op kunstnagels, omdat ze bezig waren met een reportage hierover. Mocht je deze nog niet gezien hebben, dan raad ik je zeker aan om deze eens te bekijken. De foto’s die je o.a. ziet vanaf 01:30 zijn van mijn nagels. Hierin worden ook goed de extreme gevolgen van een acrylatenallergie besproken (reactie op het cement van kunstheup/knie, vullingen bij de tandarts, glucosesensor (insuline plakker), etc. En wil je o.a. meer weten over hoe de uitharding van gellak nou precies werkt (werkt buiten de lamp door)? Doug Schoon heeft meerdere boeken erover geschreven.

Heb jij een soortgelijke ervaring met gellak? Of wellicht met een andere stof?

62 gedachten over “Allergische reactie op gellak

   1. Ik heb precies hetzelfde… 1,5 jaar zonder problemen met eigen nagels gedaan met pink gelakt. Toen ineens van de ene op de andere hetzelfde…
    Toen jaren niets mee mee gedaan ( wilde deze hel niet nog eens mee maken) en afgelopen zaterdag bij de kapper waar ook een nagelstyliste zit alleen mijn pink laten doen met vegan lak. Begon na een paar dagen dezelfde ellende weer.. nu weer dik, opgezet, bultjes en ik weet daterend deze dagen alles zal open knappen…
    Voor mij dus NOOIT meer. Ik baal er enorm van want met gewone nagellak ( dat gaat wel goed) kan je om de twee dagen weer opnieuw beginnen omdat alles weer afbladdert … dus know how you feel…

    1. Oh ik had mijn verhaal wel eerst even mogen nalezen, zoveel tik fouten, excuus. Nou ja, u begrijpt me vast. Ik heb er ook foto’s van, kan ik hier alleen niet plaatsen,

  1. Ben er nog steeds niet achter, wel is de reactie al veel minder dan voorheen, soms zelfs helemaal geen reactie. Zo vreemd..

   1. het komt meestal door te vaak gellack op je huid te laten komen, te slordig lakken bijv en het daardoor op je vingers krijgen. ik heb dit zelf ook namelijk. om deze allergie te voorkomen dus echt oppassen dat je het niet op je vingers krijgt. als tip kan je ook nog een setje nepnagels lakken met gellack met handschoentjes aan en daarna de gellak curen onder de nagellamp. en daarna de nageltjes wassen met zeep en achol en daarna opplakken. dan kun je dus wel een kleurtje op zonder de gellack op je huid te krijgen. hopelijk helpt dit!

    1. Ik heb het destijds waarschijnlijk opgelopen door een gellak met de stof hema die op mijn huid terecht is gekomen. Ik wilde binnenkort inderdaad eens volledige kunstnageltips proberen om te kijken hoe dat gaat.

 1. Bedankt voor je uitgebreide artikel met de foto’s. Eindelijk een herkenbaar stuk over hoe het kan gaan. Ik heb soortgelijke ervaring, behoorlijke onycholyse bij bijna alle vingernagels, bij de teennagels geen probleem. Ik dacht dat het een schimmel was, maar nu twijfel ik of het geen allergie is. Ik ben er ook al een poosje mee aan het stoeien, en de tip van de vegan lak lijkt me een goeie, dat ga ik proberen!

 2. Ik ben blij dat ik je pagina tegen ben gekomen, want ik heb dit ook ineens. Twee weken geleden m’n nagels gelakt en het was echt drama, wondjes, kloven, blaren en loslatende nagels. Continu nagelriemolie hielp wel, dus ik dacht dat m’n primer of basecoat misschien oud was en heb nieuwe besteld, maar net gelakt en m’n vingers branden nu alweer. Ook hier geen enkel probleem op m’n tenen, alleen op m’n handen. Ik overweeg hema-vrije lak te bestellen, maar dan moet ik wel m’n hele verzameling weg doen 🙁 Ik las ook dat je bij een acrylatenallergie geen vullingen of kunstgebit meer kunt verdragen, ook wel zorgwekkend.

  1. Je zou kunnen kijken of alleen een hema-vrije basecoat voldoende is voor je? Vullingen bij de tandarts zijn van composiet, ik weet niet of je daar hetzelfde op reageert dan & jij hebt net zoals ik, bij de tenen er ook geen last van. Kunstgebit wordt gemaakt van acryl, dus het is dan inderdaad de vraag hoe je daar op reageert. Echter heb ik het in de 7 jaar dat ik in een tandartspraktijk heb gewerkt nog nooit meegemaakt bij iemand.

 3. Dit is zo herkenbaar, nadat ik je verhaal gelezen heb. Ook ik heb het hele internet afgezocht wat het kon zijn. Ik heb ook van alles geprobeerd, misschien gebruik van alcohol, dat was het niet. Misschien was het de lamp, was het ook niet. De huid rondom de nagels al eens ingesmeerd spf 50, vasaline en nog meer van die dingen, niets hielp.
  Maar in ieder geval de nagels heb ik vanmiddag maar weer eens gedaan, maar van het merk Meanail en ik moet zeggen na 3 uur heb ik nog geen last van. Terwijl van de andere merken het gesodemieter al na 1 uur begon met branden en jeuken.

  1. Hopelijk heb je er bij dat merk geen last van! Bij mij begint het soms al na 1 uur, soms pas na een dag. Niet echt een pijl op te trekken. En vaak na een paar dagen echt sneeën en kloven (open wondjes).

 4. Ik heb dit precies hetzelfde! Eerst droge vellen en dan steeds erger wordende kloven tot bloedens toe. Ook pijn in het nagelbed. En de jeuk/pijn bijna ondragelijk. Ik begon met biab, 3 weken geleden overgestapt naar gellac, zelfde probleem. Ik dacht namelijk dat het een biab allergie was, omdat ik bij de gellac op m’n tenen geen last had. Maar nu de laatste set gellac ook lichte jeuk en een soort blaar gehad bij mn tenen! Ook uitslag op 1 voet. Dus schijnbaar kun je dat wel ontwikkelen 🙁 ik vermoed dat de huid rondom de tenen minder dun is, daardoor minder gevoelig. Ik ga nu in ieder geval stoppen met m’n handen en over op normale nagellak. Durf t niet meer aan, straks vallen al m’n nagels eraf! Thanks voor t delen van je verhaal

 5. Ik zit nu op de 3e keer dat ik een reactie heb, en ik ben er bijna zeker van dat het een HEMA allergie is. Ik vraag me alleen af, of een HEMA vrije lak dan voldoende is, omdat er wel andere lichte acrylaten ook in zitten. Ik heb van de apotheek een hormonenzalf die de jeuk en zwelling wat onderdrukt, maar mijn dokter wou eigenlijk niet luisteren en ook niet testen wat de reactie aanwakkert, dus ik kom er misschien nooit achter. Heb je er nog steeds wel eens last van? of echt totaal niet meer met de HEMA-vrije lakken? Ik heb namelijk 4 kleuren van Pink Gellac en het zou heel fijn zijn als ik deze wèl kan blijven gebruiken. Dan zou ik enkel nog een nieuwe BIAB/builder moeten vinden. Ik hoor graag wat je bevinding nu bijna een jaartje later is 🙂

  1. Als je dat zeker wilt weten (of je reageert op acrylaten) moet je langs bij de dermatoloog, die kan een speciale test uitvoeren met plakkertjes. Ik heb helaas af en toe nog wel eens een reactie, toevallig afgelopen week nog een vrij heftige reactie gehad (en heel gek, maar bij 2 vingers). Werd helemaal dik langs de nagel op, ontstoken (vocht & pus) en flink bloeden.

  2. Ik heb nooit geen last gehad, al jaren gebruik ik gellac. Nu pas 4 hema vrije gellakjes gekocht en nu al bij drie kleuren last gehad. Vind het raar dat ik bij de hema vrije gellac last heb.

 6. Wat fijn dat ik je artikel tegenkwam. Ik heb ook ineens last na jaren probleemloos eerst acrylnagels en daarna gellak. Binnen een paar dagen veel jeuk, gevoelige vingertoppen, velletjes en kloven. Ik heb besloten hoe moeilijk ik dat ook vindt want ik houd echt van mijn gelakte nagels, alles eraf te halen en voorlopig zeker vier tot zes maanden niets meer op mijn nagels te doen. Daarna maar eens proberen met hemavrije lak. Maar eerst maar eens alles tot rust laten komen want dit is ook niets en ziet er ook niet uit. Ik ben wel bekend met verschillende allergieën. Ik was eerst bang voor schimmel maar was na het lezen van jouw artikel en de reacties daarop daarover gerustgesteld. Schimmel geeft toch andere klachten las ik.

  1. Schimmel op je nagel (onder je gellak) is meestal groen van kleur volgens mij. Ik heb zo af en toe dat het toch ineens weer opspeelt helaas. Het is mij overigens wel opgevallen dat het de laatste tijd altijd dezelfde hand is (links) en altijd bij dezelfde vingers (pink, ringvinger & duim) waar het opspeelt

   1. helaas heb ik er ook last van. Jaren geen probleem gehad nu vooral mijn linkerhand. In de zomer laat ik het doen op mijn tenen. Ik hoop dat dat kan. Een nagel is zo lelijk op mijn teen en gaat polygel op. Iemand ervaringen ermee.

 7. Ik heb ook nu 3 x gelnagellak gebruikt. Eerste keer nergens last van, 2e keer alleen mn pink. Begon te ontsteken. De 3 x keer deed een ander meisje van de salon mn nagels en ze doopte iedere keer de nagelvijl in de alcohol en ging daarna de velletjes wegvijlen. Nu had ik dus alle vingers ontstoken. Ze hebben ook mn tenen gedaan en nu heb ik ook de blaren onder mn nagels van mn grote tenen. De rest heeft geen last. Ik ben bang dat het van de alcohol komt. Mn vingers worden weer wat beter, mn nagellak zit er nog op. Maar mn tenen zijn pijnlijk. Dit is voorlopig de laatste keer dat ik gellak gebruik.

 8. ook hier problemen. Geen velletjes en kloven maar ik krijg opeens pijn aan mijn nagels en dan laten mijn pink, ringvinger en middelvinger aan de top los. al 2x alles bij laten komen maar zodra ik weer ga gebruiken begint het weer. laat echt los tot halverwege mijn nagelbed, heel naar.
  ik wil nu eens overstappen naar nagelstickers maar ben bang dst het dan weer gebeurt, het duurt echt lang voordat alle nagels weer vastzitten….. iemand ervaring met nagelstickers?

 9. jeetje wat een gedoe en zo herkenbaar. ik gebruik al jaren gellak. En ineens vlak voor mijn trouwen kreeg ik dus precies dezelfde klachten …. ik snel overgestapt naar hema vrije maar dit mocht niet werken. Daarna overgestapt naar pns my little ponish maar helaas nog steeds een reactie ( wel minder). oh die kloven deden zo een zeer, kon niet eens iets vastpakken met mijn vinger toppen.
  nu een half jaar later een allergie test laten doen bij de dermatoloog. Testen zijn niet op voorraad dus duurde mega lang. Een nageltest was blijkbaar alleen het stofje hema. tja dat wist ik zelf al dat ik daar een allergie op heb. Dus na aandringen hebben ze de hele tandarts serie opgeplakt en ja hoor 5 mega heftige reactie kwamen naar boven op verschillende acrylaten. niet alles kunnen ze testen wat er in de gellak zit. dus weet nog niet veel, alleen dat ik dit dus duidelijk bij de tandarts moet aangeven ook worden er bij bijv. kunstheupen dit gebruikt dus ook daar ( mocht ik het ooit nodig hebben). Heel gedoe dus. Toch wil ik kijken voor een oplossing, welke kan ik wel verdragen? het is dus een kwestie van uitproberen.

  1. Heel herkenbaar die pijnlijke vingertoppen, als je ze dan per ongeluk stoot ga je door de grond! Bij de tandarts vullen ze met composiet, dat is wel iets anders dan acrylaat, zelf reageer ik ook niet op de vullingen bij de tandarts. Ik ben ook nog steeds aan het experimenteren, tot op heden nog zonder succes. 🙁

 10. Ik heb dit helaas ook, oktober 2022 begon t met enorme kloven, velletjes en jeuk, kapotte nagels en de onderste laag van m’n nagels waren helemaal verrot, alsof het een schimmel was. Ben naar de huisarts geweest en crème gekregen tegen schimmel & eczeem maar hielp helemaal niks. Ik wil heel graag gellac blijven gebruiken & wil dit later ook mijn beroep maken. Heb je hier een tip voor? Laatste keer gellac was voor mij is augustus en nu is alles weer rustig op 2 nagels na. Ik weet niet wat ik kan doen en mis gellac enorm!! Deed t iedere week helaas en eerst dacht ik dat het door de nagellijm kwam, tot ik een keer gellac deed zonder tips & zelfde reactie kreeg (opgezwollen nagel riemen vol vocht, kapotte nagels, kloven, eczeem over m’n hele handen en daardoor zelfs blaren gekregen, enorme hitte en pijn.)

  1. Wellicht een idee om een doorverwijzing naar de dermatoloog te vragen aan je huisarts? Als je eenmaal deze allergische reactie hebt kom je er nooit meer vanaf. Je kunt hema vrije gellak proberen, als je daar niet ook al op reageert.

 11. ik heb ook dezelfde ervaring. Begon jaren geleden met een opleiding voor nagelstylist toen waren het mijn longen. prednison, puffer alles ben toen gestopt daarna was het weg. Had wel zelf nagels zonder problemen tot een paar jaar later ook de blaren kloven enz begonnen. Jaren geen nagels toch weer proberen ging goed na jaar begon het wederom. Nu zelf met gellak ging goed tot maand of 2 geleden ook als ik het op mijn teennagels doe. Werd zo heftig dat ik ook last kreeg met bepaald merk teenslippers allemaal blaren op mijn voet bij het bandje. Nu wisselend soms last nagels soms minder. Nooit laten testen maar begin nu toch te twijfelen na het verhaal van de kunstheup enz 🙁

  1. Wat heftig dat het bij jou ook echt op de longen slaat, lijkt me eng.. 🙁 Je moet er wel mee oppassen, want door ermee door te blijven gaan maak je het eigenlijk steeds erger & het risico dat je allergisch wordt voor meerdere stoffen (aldus de dermatoloog).

 12. Ik ben op de site van Jouvence geattendeerd door prof. Thomas Rustemeyer van de afdeling dermatologie-allergologie van het Amsterdam UMC, die geïnterviewd is in het programma in KASSA waar Jouvence in haar update van 27-11-2023 op gewezen heeft: https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/kunstnagelallergie-met-grote-gevolgen. Het is in 1 week al meer dan 93000 keer bekeken, waaruit wel blijkt hoe groot de interesse is in het onderwerp allergie voor kunstnagels. Ik ben (op afstand) aan de afdeling dermatologie – allergologie verbonden en heb 2 master studenten geneeskunde begeleid in hun wetenschappelijke stage die ging over ……. allergie voor moderne nagelcosmetica (acrylaatnagels, gelnagels, gelnagellak, biab). Uit de reacties op het verhaal van Jouvence blijkt dat er veel onduidelijk is. Ik kan de meeste vragen wel beantwoorden.
  Als algemene informatie kan ik geven:
  – Alle genoemde nagelcosmetica bevatten acrylaten en methacrylaten (esters van acrylzuur en van methacrylzuur). HEMA bijvoorbeeld is 2-hydroxyethyl methacrylate, een methacrylaat dus;
  – Het zijn inderdaad de monomeren (in de vloeistoffen) die de allergie veroorzaken. Op enig moment word je allergisch (of niet natuurlijk, het hoeft helemaal niet) en vanaf dat moment blijf je altijd allergisch, schreef Jouvence terecht;
  – Je kunt alleen door huidcontact allergisch worden (zoals ze zelf ook beschreef). Als er absoluut geen contact is met de huid (dus alleen op de nagel), kun je ook niet allergisch worden;
  – Als je allergisch bent geworden, krijg je alleen een reactie op de monomeren. De polymeren zijn veilig, Daarom is het belangrijk dat de producten altijd heel goed onder de lamp worden uitgehard;
  – In Nederland zijn het vooral consumenten die allergisch worden. In ons onderzoek in Amsterdam waren ongeveer een kwart van alle allergische patienten nagelstylisten;
  – De nagelcosmetica bevatten meestal meer dan 1 acrylaat of methacrylaat. HEMA komt verreweg het meeste voor, bijna in 60% van de producten, zie https://pubmed-ncbi-nlm-nih-gov.proxy-ub.rug.nl/37848187/;;
  – HEMA is waarschijnlijk ook het vaakst de oorzaak van de allergie;
  – Maar: wanneer een product GEEN HEMA bevat, bevat het wel andere (meth)acrylaten. EN DIE KUNNEN OOK ALLERGISCHE REACTIES GEVEN;
  – Verder: er is bij de (meth)acrylaten sprake van een zogeheten ‘kruisreactiviteit”. Dat wil zeggen dat, wanneer je voor bijvoorbeeld HEMA allergisch geworden bent, je ook meteen allergisch bent voor voor een groot aantal andere (meth)acrylaten. En omdat alle nagelcosmetica een of meer (meth)acrylaten bevatten, zowel de primer/base coat, builder als de top coat, IS IN PRINCIPE GEEN ENKELE ANDER NAGELCOSMETICUM VEILIG;
  – Bij plakproeven worden de pleisters aangebracht op dag 0 en verwijderd op dag 2. Dan wordt de reactie afgelezen en nog een keer 1 dag later (dag 3; heel enkel dag 4);
  – HEMA is aanwezig in de standaardserie die bij iedereen getest wordt. Er wordt zelden een ‘acrylatenreeks’ getest, dat doen alleen de gespecialiseerde centra zoals Amsterdam en Groningen. Het is ook niet echt nodig om een acrylatenreeks te testen, want HEMA is bij bijna 100% van de allergische patienten positief;
  – HEMA en nog een ander daarop lijkend methacrylaat mogen alleen aanwezig zijn in producten die bedoeld zijn voor professionals. Dan moet er op staan ” can cause an allergic reaction” en ”for professional use only” (de meeste producten komen uit China, vandaar in het Engels). Dat staat er regelmatig NIET op en bovendien kan iedereen die producten online kopen, ook wanneer je een consument bent;
  – Vullingen kunnen inderdaad problemen opleveren. De vullingen bestaan vaak ook uit (meth)acrylaten. Zeg altijd tegen de tandarts (en de huisarts, want die kan het ook wel eens vergeten zijn) dat je allergisch bent voor acrylaten. Dan zal de tandarts extra voorzichtig zijn en misschien een keertje extra uitharden. Maar je weet het nooit. Gelukkig krijg je nooit echt ernstige complicaties;
  – Zowel pijnlijke prikkelingen in de vingertoppen als astma-achtige kortademigheid zijn bekende bijwerkingen van (meth)acrylaten (komt niet heel veel voor). De luchtwegklachten zijn NIET allergisch, de pijn in de vingertoppen ook niet.

  OK, dan loop ik nu even door de site heen en reageer op wat ik zie aan vragen (en een enkele misvatting).
  – Jouvence, je kunt er gevoeglijk van uitgaan dat je allergisch bent voor HEMA en waarschijnlijk ook nog een heel stel andere (meth)acrylaten. Het zijn altijd deze stoffen die de allergie veroorzaken;
  – Nagelafwijkingen komen regelmatig voor, met name onycholyse (loslaten aan de voorste rand) en vormveranderingen (dystrofie). Herstelt zich – wanneer je geen nagelcosmetica meer aanbrengt – vanzelf, maar kan zeer lang duren, in uitzonderlijke gevallen tot 2 jaar;
  – Een vegan formule zonder HEMA is NIET veilig;
  – – Schimmel aan de tenen is altijd geel of geelwit. Vingers meestal ook. Groen duidt op een infectie met de bacterie Pseudomonas aeruginosa;
  – Het advies om HEMA-vrije gellak te proberen is begrijpelijk, maar zal vaak niet helpen omdat er andere, kruisreagerende (meth)acrylaten in zitten;
  – @Elise. Als je allergisch bent voor (meth)acrylaten, is het niet verstandig om nagelstyliste te worden. Je moet er echt heel veel voor doen om je beroep zonder problemen uit te kunnen oefenen;
  – @ Carla. lijmen in schoenen kunnen acrylaten bevatten, dus wie weet ook in teenslippers. Een overzicht van de producten (typen, geen merken) die HEMA en andere (meth)acrylaten kunnen bevatten kun je vinden op .
  https://pubmed-ncbi-nlm-nih-gov.proxy-ub.rug.nl/37752620/.

  Vind ik dat deze producten niet meer gebruikt moeten worden (daar zat de interviewer van KASSA naar te vissen): NEEN, dat vind ik niet. Maar je moet je bewust zijn van de risico’s. De kans op een allergie kun je verkleinen door zeer nauwkeurig te werken. Zorg ervoor dat er absoluut geen contact van de vloeistof met de huid plaatsvindt en zorg voor perfecte uitharding.

  Nog 1 ding. Uit onderzoek in Spanje is gebleken dat een aanzienlijk deel van de vrouwen die allergisch zijn geworden voor nagelcosmetica, daarna huiduitslag krijgen door ”sanitary napkins” oftewel maandverband en ook door incontinentiemateriaal. Die kunnen in het absorberend deel polymeren van (meth)acrylaten bevatten of zogenoemde copolymeren (acrylaten met andere stoffen eraan vast). Verondersteld wordt dat deze materialen toch een bepaalde hoeveelheid van de monomeren bevat, voldoende om bij iemand die er allergisch voor is een allergisch contacteczeem (de huiduitslag) te veroorzaken.

  Ik hoop dat al jullie vragen hiermee beantwoord zijn en dat er veel duidelijk(er) is geworden. Ik zal af en toe deze site opnieuw bezoeken en kijken of er nog reacties zijn met vragen, die zal ik dan (proberen te) beantwoorden, als Jouvence dat goed vindt!

  1. Beste Anton, in het verleden heb ik een plak- en priktest gehad waaruit bleek dat ik o.a. allergisch ben voor colofonium. Zo ben ik ook allergisch voor o.a. dennennaalden en terpentine. Dit is dus een aangeboren allergie. Nu kan ik niets vinden op het internet wat de andere benamingen zijn van colofonium in gelnagels/biab. Maar kan ik er vanuit gaan dat colofonium ook ALTIJD in (HEMA-vrije)gellak of biab zit? En colofonium dus ook een acrylaatallergie is?

   1. Beste Pascale, dank voor je vraag.
    De naam die voor colofonium gebruikt wordt op de labels van cosmetica is colophonium. Een synoniem is rosin, maar die naam wordt vooral in Amerika gebruikt. Colofonium is NIET verwant aan acrylaten en het zit niet in de moderne nagelcosmetica. Dus jouw allergie voor colofonium zal GEEN probleem zijn bij het gebruik van de acrylaat-bevattende nagelcosmetica. Het kan vooral eczeem veroorzaken bij gebruikt van sommige (ouderwetse) pleisters.
    Overigens is deze allergie, de contactallergie, niet aangeboren, hoor. Het zijn altijd verworven allergieën, je moet dus kortere of langere tijd contact gehad hebben met een bepaalde stof voordat je er allergisch voor kunt worden. Dat geldt ook voor de acrylaten. Maar als je er voor zorgt dat je heel nauwkeurig werkt en er geen contact tussen de nagelproducten en de huid optreedt, is de kans op het ontstaan van contactallergie voor acrylaten heel klein.
    Hoop dat je hiermee vooruit kunt!

 13. Beste,
  Na het lezen van veel (zorgwekkende) artikels blijf ik voornamelijk met een grote angst zitten voor de toekomst. Wat als je een gebit nodig hebt, of een kunstheup? Ik heb de indruk dat voorlopig mensen zich vooral bezig houden of ze nagels kunnen nemen of niet maar ik vraag me vooral af of artikels zoals ‘door nagels later geen tanden’ overdreven zijn en de medische wereld wel alternatieven heeft?
  Alvast bedankt om deze kant ook toe te lichten!

 14. Ja hoor, je hebt groot gelijk. Dat soort artikelen is volstrekt overdreven.
  Maar ja, tegenwoordig wordt alles zo verschrikkelijk dik aangezet, het moet allemaal fantastisch zijn of verschrikkelijk of schokkend of historisch, zo overdreven allemaal (vind ik als babyboomer in ieder geval).
  Feit blijft dat iemand die allergisch is geworden voor de nagelcosmetica allergisch is en blijft voor een of meer acrylaten (in ieder geval bijna altijd HEMA, zie mijn reacties hierboven). Dat houdt in dat, wanneer je in contact komt met producten die (voldoende) acrylaten monomeren bevatten (dus niet of onvoldoende uitgehard), je daar een allergische reactie op kunt krijgen. Kunstgebit: met de moderne tandheelkundige zorg hoeft dat zelden meer. Bovendien: gebitten zijn bijna altijd helemaal uitgehard, die bevatten nauwelijks of geen monomeren meer. Ach ja, er zijn een paar gevallen beschreven van problemen met kunstheupen (of eigenlijk het ”cement” dat daarvoor gebruikt wordt), maar of dat altijd van die allergie was??????? Kunstheupen laten wel vaker los zonder duidelijke oorzaak. Bovendien: als jij over 50 jaar een kunstheup nodig hebt, dan gebruiken ze die acrylaten allang niet meer, hoor!

  Dus: geen zorgen, het is jammer wanneer je allergisch bent geworden, het is vervelend, maar bepaald niet het einde van de wereld en je gezondheid hoeft er helemaal niet onder te lijden, hoor!

 15. Beste Anton, bedankt voor de heldere uitleg. Ik deed zelf helemaal nooit wat met nagels, (vroeger weleens gel of acryl). Lakte ze nu niet eens meer. Tot ik paar weken geleden van biab hoorde en het leek zo eenvoudig: gewoon een laagje over je nagels en dan worden ze wat harder en groeien ze wat langer. Na 4 weken (elke week netjes verzorgd en bijgewerkt) kreeg ik gisteravond ineens last van opgezwollen, pijnlijke vingers en jeuk. Precies wat de dames hierboven ook beschrijven maar dan zonder de kloofjes (althans nog niet). Gelijk de nagels verwijderd. Maar ik heb nu 2 vragen:

  Mag ik de laatste restjes die ik met vijlen niet helemaal wegkreeg er met nagellak remover met aceton afhalen?

  En mijn 2e vraag baart me de meeste zorgen: ik heb diabetes en ben afhankelijk van mijn insulinepomp. Ik heb geen sensor op mijn arm, maar wel een infuuslijn in mijn buik. Bevat dit ook acrylaat? En hoe groot is de kans dat ik hier in de toekomst problemen mee ga krijgen? Want dan ben ik heel ver van huis…. Heb er zoveel spijt van. Als ik dit allemaal van tevoren had geweten was ik er niet aan begonnen. Mijn gezondheid is mij veel waard en nu heb ik een domme fout gemaakt. Alvast bedankt voor je antwoord.

  1. Beste Isabel,

   Spijt me voor je, het is inderdaad zeer waarschijnlijk dat je allergisch bent geworden voor (meth)acrylaten in biab. De bestanddelen daarvan zijn net zo als van de andere nagelcosmetica.

   Om je vragen te beantwoorden:

   1. Ja, verwijderen met aceton moet kunnen, vooropgesteld dat je ervoor zorgt dat je de huid niet raakt, dan kan er niets gebeuren.

   2. Je stipt een belangrijk probleem aan, allergische reacties op glucosesensoren en insulinepompen. Ik ben net bezig met een overzichtsartikel over dat onderwerp, dus dat komt goed uit. Helaas komen allergische reacties behoorlijk vaak voor en meestal is de oorzaak een acrylaat. In verreweg de meeste gevallen gaat het om isobornyl acrylaat (dat vooral in de FreeStyle Libre sensor 1 ontzettend veel allergische reacties heeft gegeven).
   Meestal geeft dit geen kruisreacties met andere acrylaten (zie mijn antwoord van 1 december).
   Incidenteel zijn ook andere acrylaten verantwoordelijk voor allergische reacties, die overigens veel vaker bij sensoren voorkomen dan bij de insulinepompen.

   Dus: acrylaten kunnen inderdaad gebruikt worden in insulinepompen. Heb jij nu een verhoogd risico om daar last van te krijgen? Ik wil niet liegen, het antwoord is ja, waarschijnlijk wel.
   Zul jij last krijgen van je huidige insulinepomp? Dat weet ik niet en dat weet niemand. Als er acrylaten inzitten waarvoor je allergisch bent geworden door de biab, of acrylaten die daarmee kruisreageren, dan kan dat inderdaad. Maar het hoeft heus niet, hoor, dat is afhankelijk van of er acrylaten inzitten, welke acrylaten, hoeveel en de mate waarin je allergisch bent.

   Kun je dit uitzoeken? Neen, dat kun je wel vergeten. Fabrikanten werken wereldwijd heel slecht tot nagenoeg niet mee met verzoeken van dermatologen om informatie, dus die zullen heus niet zeggen welke acrylaten er (eventueel) in zitten. Het heeft dus ook niet veel zin om je te laten testen met plakproeven voor welke acrylaten je allergisch bent, want met de uitslag daarvan kun je niets.

   Het enige wat je kunt is afwachten. Als je inderdaad allergisch gaat reageren op je huidige insulinepomp door de acrylaat-allergie die je hebt opgelopen door biab (maak jezelf geen verwijten, daar schiet je niets mee op), dan zul je dat waarschijnlijk binnen 4 weken merken (het duurt vaak lang, omdat de hoeveelheid acrylaten in de sensoren en pompen vaak heel laag is). Als je daar goed doorheen komt, is de kans klein dat je er later nog last van krijgt. Maar ja, iedereen met een sensor of een pomp kan er op enig moment allergisch voor worden, ook als ze niet door nagelcosmetica al gesensibiliseerd zijn.

   Spijt me dat ik je niet kan geruststellen, Isabel. Ik wens je veel succes toe.

   Laat je me horen hoe het verder met je gaat? Jouvence heeft mijn email adres (dat is dan uiteraard alleen voor jou)

   Met vriendelijke groeten

   Anton

 16. Pfff ik herken dit meteen. Heb zelf inmiddels ook mijn eigen allergie “gekweekt”, enorm mee lopen kloten en super veel last van gehad. Inmiddels ook sinds augustus niks meer qua gellac op mn nagels gehad maar ook nog niet laten testen waarvoor ik nou allergisch ben. Ik heb zelf ook pinkgellac gebruikt! Inmiddels heb ik het 7/2/24 professioneel laten doen met een speciaal “hypo allergisch” merk, CND shellac! Inmiddels 2 dagen verder en helemaal geen reactie gekregen. Mijn nagelstyliste is zelf allergisch voor acryl dus in die zin blij dat ik met iemand zat die dezelfde symptomen had. Mijn nagels zijn eindelijk na maanden stevig & dit is zeker een aanrader, maar doe het wel pas na alles weg is (kloven, wondjes, zwakke nagels)!!

 17. Voor wie geïnteresseerd is in allergie voor nagelcosmetica: er is net (eind februari 2024) een artikel hierover verschenen in het Nederlands Tijdschrift voor Dermatologie en Venereologie. Het kan gratis gedownload worden op de website van de eerste auteur: http://www.antondegroot.nl/downloads. Het artikel staat helemaal onderaan die pagina.

 18. Als ik mag reageren op Elise: ik heb net even gekeken bij de producten van CND: die bevatteen ook acrylaten (dat kan ook niet anders). Veel producten bevatten PPG-5 Methacrylate, Tetrahydrofurfuryl Methacrylate, Di-HEMA Trimethylhexyl Dicarbamate, en Hydroxypropyl Methacrylate.
  Niets hypoallergeen aan. Waarom heb je toch geen last (wat ik ontzettend fijn voor je vind)? Omdat je nailtechnician waarschijnlijk precies gewerkt heeft zoals het moet, waarbij elke contact met de huid vermeden wordt en waarbij ze voor een perfecte uitharding heeft gezorgd. En dat kan ook prima en daarom zeg ik ook nooit dat mensen die allergisch zijn geworden voor nagelcosmetica ze nooit meer kunnen gebruiken (zie mijn eerdere bijdragen hierboven). Zie mijn artikel op http://www.antondegroot.nl/downloads. Het artikel staat helemaal onderaan die pagina.

  1. Hoi misschien moet ik op jou antwoorden. Ik ben ook bang dat ik allergisch ben voor gellac zie mijn post hieronder maar heb nu 3 weken geen gellac op en ging beter maar deze week is het weer raak. velletjes op vingertoppen tot bloedend toe en pijnlijk. Ik heb wel nagelverharder gebruikt omdat mijn nagels zo dun zijn. Zou ik daar ook niet tegen kunnen of misschien is het wel heel iets anders. Ben best hopeloos.

  2. Hoelang duurde het bij jou voor de nagels en huid genezen was. De gellac is er nu bijna 3 weken af en in het begin ging het beter maar het begint zo weer. Vingertoppen zijn weer kapot. Erg pijnlijk pfff. Nu was ik wel bezig met nagelverharder maar ook maar mee gestopt. Wacht dit weekend af en dan anders toch maar terug naar de huisarts en wil dan een doorverwijzing naar de dermatoloog.

 19. Hier ook ontzettend last gehad van loslating van de nagels en super gevoelige en pijnlijke nagelbedden en vingertoppen.

  De gecertificeerde nagelstyliste waar ik heen ging knoeide altijd veel op de huid en maakte het daarna weer wat schoon, super slecht nu ik dit dus allemaal leer. Ik heb een halfjaar niks gedragen en een zalf van de huisarts gekregen in overleg met de dermatoloog. Het is weer gekalmeerd. Helaas zijn mijn nagels zo ontzettend dun van mijzelf, als papier. Dat ik nu zelf mijn nagels heb gedaan en hierbij enorm nauwkeurig heb gewerkt.. het is 4x goed gegaan, dit keer merk ik toch na 2 a 3 dagen dat de nagelriemen van mijn duimen jeuken en iets roder zijn. Hopelijk trekt dit snel weer weg en stelt het niets voor. Het maakt mij alleen wel iets huiveriger om op tijd te stoppen als het weer erger wordt.

 20. Hoi hier ook last van allergie.
  Ik lak ze al jaren. Eerst primer, basecoat en bulding van dutch nail en dan lakken met pink gellac en topcoat van dutch nail. Nooit geen problemen gehad tot 2 maanden terug. Pijnlijk jeuken velletjes. Ook bij de dokter geweest en dacht eerst aan winterhanden. Ook nog een antibiotica gekregen en zalf. Gelukkig werd het minder en ik wou het toch weer proberen en eerst op mijn pink uitgeprobeerd en ging goed. Net gisteren de rest gedaan en ja hoor de ellende begint weer. Net er weer afgehaald. Misschien de volgende keer geen producten van dutch nail gebruiken en alleen de vega van pinkgellac. Baal er zo van.

     1. Hoelang duurde het bij jou voor de nagels en huid genezen was. De gellac is er nu bijna 3 weken af en in het begin ging het beter maar het begint zo weer. Vingertoppen zijn weer kapot. Erg pijnlijk pfff. Nu was ik wel bezig met nagelverharder maar ook maar mee gestopt. Wacht dit weekend af en dan anders toch maar terug naar de huisarts en wil dan een doorverwijzing naar de dermatoloog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *