Ruim een jaar geleden kreeg ik voor het eerst een allergische reactie op gellak. Het was op een gegeven moment zo vervelend en pijnlijk, dat de huisarts mij door verwees naar de dermatoloog in het ziekenhuis. Ik wil graag mijn ervaring met jullie delen, omdat ik er zelf zo weinig nuttigs over kan vinden online.
Uit een recent onderzoek testten 2,4% van de mensen positief op een allergie voor tenminste één soort (meth)acrylaat. Het grootste risico op een reactie ontstaat door een blootstelling aan niet-uitgeharde (na)gellak op de huid.
Wat is het & hoe ontstaat het?
Een allergische reactie op gellak is een contactallergie (vertraagde type reactie) voor de acrylaten die erin verwerkt zijn. Acrylaat behoort tot de synthetische plastics/harsen en geven vaak aanleiding tot een contactallergie. Deze stoffen hebben acrylzuur als gemeenschappelijke basis.
De allergische reactie op gellak (acrylaten) verloopt via direct contact en via de lucht (airborne). Het zijn de monomeren in acrylaten (grondstof) in plaats van de polymeren (eindproduct) die sensibiliserend werken (stoffen die een allergie kunnen veroorzaken).
Een contactallergie is niet besmettelijk en moet niet worden verward met een irritatie. Je hebt een contactallergie vaak de rest van je leven.
Optreden van een contactallergie is afhankelijk van de volgende factoren:
– eigenschappen van de stof (structuur)
– eigenschappen van de huid (als de huid al kapot is en deze komt in contact met een allergene stof treedt er sneller contactallergie op)
– tijdsduur van het contact (je kunt jaren zonder problemen met een stof werken, voordat men ineens allergisch wordt).
De meest voorkomende symptomen bij een contactallergie zijn:
– Rode uitslag van de huid
– Jeuk
– Warm/brandend gevoel
– Zwellingen
– Loskomende nagels
– Misvorming nagels
– Kloven & vellen
– Zeer gevoelig bij aanraking/stoten
– Loslatende nagel (onycholyse)
– Eczeem huid rondom nagels
– In zeldzame gevallen: ademhalingsproblemen
Hoe ziet contactallergie eruit?
De contactallergie kent twee stadia: acute stadium en chronische stadium.
Acute stadium: hierbij zie je roodheid, zwelling, vochtblaasjes, natten en krabeffecten (soms ontstaan er zelfs grote pijnlijke blaren). Daarna drogen de blaasjes in tot korstjes, gaat de huid schilferen en neemt de roodheid af.
Chronische stadium: de roodheid neemt af, de schilfering neemt toe en de huid is wat dikker. De huidlijnen worden grover dan normaal. In de stugge en/of droge huid kunnen (pijnlijke) kloven ontstaan.
Velletjes & kloven.
Hoe diagnose stellen?
Wanneer hetgeen je vertelt en hoe je nagels/huid rondom eruit zien verdacht zijn voor een allergische reactie op gellak (contactallergie), verwijst de huisarts je door naar de dermatoloog. Deze bekijkt je nagels en de huid rondom je nagels, stelt een aantal vragen en indien nodig kun je een ‘plaktest’ doen. Hierbij wordt naast de standaardreeks ook een speciale acrylaten reeks gebruikt.
Op de eerste dag krijg je allemaal plakkertjes met stoffen op je rug geplakt, hier moet je ook mee slapen en je kunt er even niet mee douchen. Op de derde dag worden de pleisters weer verwijderd en op de vierde of vijfde dag worden de resultaten van de plaktest afgelezen.
Eigen ervaring
Zoals ik al zei heb ik inmiddels ruim een jaar last van een allergische reactie op gellak. Het is begonnen toen ik een open wondje had (bloeden) bij mijn ringvinger en ik verder ging met mijn nagels doen. Toen is er gellak vloeistof in de wond gekomen, dit heeft waarschijnlijk de contactallergie getriggerd.
Het wondje begon te ontsteken, uiteindelijk met pusvorming, werd dik en het was erg pijnlijk bij aanraking. Ik heb na 1 of 2 dagen de gellak eraf gehaald op die nagel en ben in de weer gegaan met badjes Badedas/soda en jodium met pleisters erop.
Uiteindelijk kreeg ik het wondje rustig en leek er niets aan de hand. Totdat ik 2 weken later een nieuwe set gellak nagels wilde zetten. Na een paar dagen kreeg ik bij meerdere vingers irritatie. Na een volgende nieuwe set hetzelfde verhaal, waarop ik besloot een tijdje geen gellak te gebruiken zodat het rustig kon worden. Het duurde ruim een maand voordat mijn nagels en de huid rondom rustig waren.
Omdat ik van mezelf vrij dunne nagels heb, brak ik die om de haverklap af waardoor ik nauwelijks mooie nagels had. Daardoor begon ik weer met gellak, ik bracht het heel voorzichtig aan en vermeed contact met de huid en dat leek goed te gaan. Tot ik na 2 weken een nieuwe set had gezet, toen begon het circus weer van voren af aan.
Na een tijd besloot ik ermee naar de huisarts te gaan, die mij op zijn beurt weer door verwees naar de dermatoloog. Die bekeek mijn nagels en huid rondom, stelde wat vragen en kwam tot de conclusie dat ik hoogstwaarschijnlijk een allergische reactie op gellak (acrylaten) heb. Daarnaast lieten sommigen nagels een klein beetje los aan de voorkant (onycholyse), waar ik een vloeistof voor op de nagelriemen mee kreeg voor een aantal maanden. Als ik wilde kon ik nog plaktest doen zodat ik het zeker zou weten, maar dat zag ik destijds niet zitten en dat heb ik dus niet gedaan.
De vloeistof heb ik netjes opgemaakt en al die tijd gebruikte ik geen gellak en mijn nagels en huid rondom werden weer rustig. Toch miste ik mijn gelnagels en begon weer met de gellak, maar deze keer struinde ik eerst het internet af op zoek naar soortgelijke ervaringen en het eventuele wondermiddel.
Ik wisselde van base coat, andere top coat, ander merk, stapte over op de vegan formule, skipte een tijdje mijn primer, kocht allemaal nieuwe vijlen, ging 2 x per dag in de weer met nagelriemolie en ging uiterst voorzichtig te werk. Soms ging het een tijd goed, om vervolgens na een tijdje weer irritatie te krijgen. Soms lag ik na het doen van mijn nagels ’s avonds in bed met een coolpack voor mijn vingers tegen de jeuk en het branden van de huid.
Maar ik kon/kan het niet verkroppen dat ik ineens geen mooie gelnagels meer zou kunnen hebben, dus ik bleef zoeken. De nieuwe vegan formule van Pink Gellac is HEMA-vrij (een niet-sensibiliserend product dat 100% in overeenstemming is met de voorschriften). En, klopt even af, dit gaat tot nu toe erg goed. Heel soms speelt een nagel/vinger nog wel eens op, maar dit is gelukkig zelden. Ik heb niet meer de extreme roodheid, jeuk of kloven die ik had. Ik lig ’s avonds na het doen van mijn nagels niet meer in bed met een coolpack tegen de jeuk en pijn. Wel heb ik nog last van velletjes rondom de nagels en zijn mijn vingertoppen soms wat gevoelig.
Waarom ik toch gellak blijf gebruiken? Omdat ik me sterk afvraag of het wel degelijk een acrylaat allergie is, want ik kan gewoon gellak op mijn teennagels gebruiken en dan gebeurt er niks. Ook krijg ik geen allergische reactie op de huid in mijn gezicht als ik met mijn vingers in mijn gezicht zit bijvoorbeeld.
Heb jij een soortgelijke ervaring met gellak? Of wellicht met een andere stof?
Oh, dat lijkt me erg vervelend zeg! Ik wist helemaal niet dat je allergisch kon zijn voor nagellak!
Meestal komt het vrijwel alleen voor bij de nagelstyliste, omdat die er veel mee in aanraking komt.
Nee, die ervaring heb ik niet. Het is goed dat je het in de gaten houd tot je erachter komt wat de reactie veroorzaakt
Ben er nog steeds niet achter, wel is de reactie al veel minder dan voorheen, soms zelfs helemaal geen reactie. Zo vreemd..
Ja dat ziet er best wel pijnlijk uit. Is wel goed dat je het hier deelt
Is inderdaad vrij pijnlijk, zeker met stoten van de vingertoppen of nagels.
oh jeetje, wat naar zeg! ik gebruik ook altijd gelnagellak, gelukkig geen last van.
Heftig.
Mijn zusje had dit meegemaakt. Na gebruik van gellak waren alle nagels afgebroken.
Oh wat heftig zeg! Is ze er nu overheen of?
Dat ziet er niet goed uit en dat het herstellen nog een maand duurt, dat is lang!
Ik loop er al een jaar mee te sukkelen, dus dan maakt die maand ook niet meer zoveel uit 😉
Heftig zeg! Goed dat die vegan formule er ook is, dat je het gewoon weer kunt dragen. Vind gellak erg mooi staan dus snap dat je doorzocht naar een goede oplossing.
goed dat je het deeld. Ik heb verschillende allergieën maar toch is de uitwerking niet altijd het zelfde.
Oh wow, dat lijkt me best wel heftig!
Gelukkig dat je nagels gevonden hebt bij Hema die je wel verdraagt!
Oh jeetje wat een heftige reactie. Ik heb er gelukkig geen last van, maar gebruik het ook niet super veel.
Bedankt voor je uitgebreide artikel met de foto’s. Eindelijk een herkenbaar stuk over hoe het kan gaan. Ik heb soortgelijke ervaring, behoorlijke onycholyse bij bijna alle vingernagels, bij de teennagels geen probleem. Ik dacht dat het een schimmel was, maar nu twijfel ik of het geen allergie is. Ik ben er ook al een poosje mee aan het stoeien, en de tip van de vegan lak lijkt me een goeie, dat ga ik proberen!