Helix piercing: update

helix piercing
Zeven jaar geleden plaatste ik deze blogpost over mijn helix piercing, omdat er allerlei uiteenlopende verhalen op het internet staan over deze piercing die door het kraakbeen heen gaat. Inmiddels heb ik er twee, waarvan een al ruim 8 jaar zit.

Mijn eerste helix piercing heb ik al sinds februari 2012 en de tweede heb ik sinds februari 2020. Ook liet ik tussendoor derde gaatjes erbij schieten (september 2019) samen met mijn zusje.

Ik heb beide helix piercings niet laten piercen, maar laten zetten bij een gecertificeerde juwelier. Dit gebeurt met een speciaal en nieuw ontwikkeld ‘push through’ systeem en wordt dus door je kraakbeen heen gestoken/geprikt in plaats van het traditionele ‘gaatjes schieten’. Er wordt hiervoor gebruik gemaakt van piercings met een superscherpe punt.

Het nieuwe systeem is nauwelijks voelbaar, bijna volledig geluidloos en erg hygiënisch.

helix piercing
Mijn eerste helix piercing.

Piercing zetten

Bij de juwelier moet je eerst een formulier ondertekenen, waarin je onder andere toestemming geeft voor het plaatsen van de piercing, of je 18 jaar of ouder bent, je mag geen film/foto opnames maken tijdens het pieren en nog een aantal dingen, zoals of je niet zwanger bent. Vervolgens kies je de oorbel(len) die je graag zou willen. Bij deze juwelier betaal je niet per paar, maar worden de piercings tegenwoordig per stuk verkocht. Voor een piercing betaal je hier €20.

De juwelier trekt handschoenen aan, ontsmet je oor en tekent af waar de oorbel/piercing moet komen te zitten. Vervolgens krijg je een spiegel, zodat je zelf kunt oordelen of je het eens bent met de plaats waar hij komt. Als je ermee akkoord gaat, dan wordt de piercing pas geplaatst en eerlijk? Het stelt niks voor! Het apparaat klinkt als een nietmachine (ik kan het niet anders omschrijven), er wordt niet geschoten maar echt rustig doorheen gedrukt. Het plaatsen van de helix is vergelijkbaar met het plaatsen van oorbellen in je oorlel. Daarna was mijn oor natuurlijk wel even vuurrood, maar dat is normaal en dat had ik bij het zetten van de oorbellen ook.

Mijn tweede helix piercing.

Nazorg

Ik heb er gelukkig nauwelijks last van gehad en kon dezelfde avond gewoon al op mijn oor slapen waar de helix piercing in was gezet. Na het zetten van de piercing krijg je een A4’tje mee waarop de nazorg en do’s & don’ts beschreven staan omtrent de piercing.

Er wordt geadviseerd om de piercing schoon te maken met een parfumvrije zeep. Ik kocht dan ook netjes een blok Uni Cura zeep, maar was daar al na een paar dagen helemaal klaar mee. De zeep kreeg ik niet goed weggehaald rondom de piercing, waardoor juist de zeep voor irritatie begon te zorgen rondom de piercing. Toen ben ik meteen een flesje chloorhexidine oplossing gaan halen bij de Kruidvat en daarmee begonnen met op de piercing te druppelen (wordt niet geadviseerd overigens!) en onder de douche altijd even de straal water erop. Het ging meteen stukken beter met de piercing en ik heb dat twee weken netjes gedaan. Nu doe ik het af en toe als hij wat begint te irriteren (hij speelt bv. op als ik ziek wordt) of om te reinigen.

Houdt er rekening mee dat helix piercings (kraakbeen piercings) een langere tijd nodig hebben om te genezen (6-9 maanden) dan gewone oorbellen.

Links: tweede helix piercing net na het zetten.               | Rechts: knikje in mijn oor door het ringetje van de helix piercing.

Help, een bultje!

Iets wat ik helaas een tijdje terug voor het eerst heb gehad bij de helix piercing, een bultje. Ik voelde het al aankomen, want de piercing was al een paar dagen onrustig en gevoelig bij aanraking. Meestal worden deze bultjes veroorzaakt door een kleine bacteriële infectie en dat is gewoon pech hebben (kan ook getriggerd worden als je vaak aan de piercing blijft hangen, ik heb dat bijvoorbeeld met mijn sjaal). Het ziet er vooral niet zo fraai uit, maar het beste is om er zoveel mogelijk vanaf te blijven en het goed schoon proberen te houden (ook niet met je vieze vingers eraan komen!).

helix
Ontsteking voorkant helix piercing.

Ik heb bij mijn eerste helix piercing ook wel eens ontstekingen gehad, die zaten dan op de achterkant van de piercing. Bij de ontsteking van de tweede helix piercing had ik een bultje op de achterkant, maar werd het aan de voorkant rondom het knopje ook helemaal dik. Ik ben het netjes blijven schoonmaken en afspoelen onder de douche met warm water. Na een paar dagen heb ik het bultje doorgeprikt met een steriele naald, zodat de rommel eruit kon. Hij was namelijk erg gevoelig door de druk die erop stond en dit verlichtte meteen. Het heeft ruim een week geduurd voordat het helemaal weg was.

Als je het niet vertrouwt raadpleeg dan je juwelier, piercer of huisarts.

Heb jij piercings? Zo ja, hoeveel en welke?

19 gedachten over “Helix piercing: update

  1. ik heb twee gaten in mijn oren laten piercen omdat die van de juwelier steeds gingen onsteken. Daar zat moeders in een heuze piercingshop op de Haarlemmerdijk. Ze bevallen prima: ze zitten er mooi recht is en ze ontsteken niet. Verder heb ik geen gaten en toeters en bellen.

  2. Ik heb ook diverse gaatjes in mijn horen, ze zitten allemaal net onder het kraakbeen. Hoger durf ik niet, omdat ik bang ben dat ik dan te veel last er van ga krijgen als ik mijn Marshall Headphone op zet

  3. Ik heb vroeger ook een helix gehad en nooit problemen gehad. Maarr bleef er steeds aan hangen met de borstel, waardoor het gaatje geirriteerd werd doordat de helix er steeds uitgetrokken werd.

  4. Ik heb vandaag één laten ‘shieten door de juwelier’
    Ongeveer 6uur geleden.. nu ik alles lees over de helix op verschillende pagina’s maak ik me zorgen of ik wel een juiste keuze heb gemaakt om er één te zetten.. ben namelijk bang voor die bultjes of ontstekingen. Ik heb nu al een zeurende pijn aan mijn oor.. ik wil deze nu gewoon weer uithalen en ontsmetten en nooit meer erin steken.. help me wat kan ik doen. 🙁

    1. De zeurende pijn is redelijk ‘normaal’, je hebt pas iets (met geweld) door je oor laten schieten. Het is niet aan mij om te beslissen wat je ermee doet, zelf heb ik 2 helix piercings geschoten en daar heb ik geen last van. Persoonlijk zou ik het even aankijken en het goed schoon houden, maar die keus is niet aan mij. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *