Tips voor het kopen van koffiebonen

koffiebonen
Veel mensen kunnen geen dag zonder een of meerdere kopjes koffie. Wist je dat de smaaksensatie van jouw koffie afhangt van bepaalde keuzes die je maakt? Een van die keuzes heeft te maken met welke koffiezetapparaat je gebruikt, maar ook de koffiebonen die je neemt zijn van belang.

Iedereen heeft zijn eigen voorkeur als het gaat om koffiebonen & koffie kopen. De een heeft graag een sterk kopje koffie en de ander heeft juist liever een zachtere smaak koffie. Hoe je jouw koffie ook drinkt, je wilt natuurlijk het liefst gebruik maken van verse koffiebonen, maar waar moet je eigenlijk op letten? En is koffie verslavend?

In grote lijnen zijn er twee soorten koffiebonen, namelijk de Arabica en Robusta. Beide hebben ieder hun eigen kenmerken. Zo bevat de Robusta twee keer zoveel cafeïne als de Arabica koffieboon. Daarnaast is de Robusta een stuk bitterder van smaak en bevat deze boon minder suiker. Beide bonensoorten worden gemixt om verschillende koffieblends te ontwikkelen.

koffiebonen

Tip 1: Kies voor koffiebonen in plaats van voor gemalen koffie. Hierdoor blijven de aroma’s en de geur van de koffie behouden, terwijl gemalen koffie snel(ler) zijn smaak en geur verliest.

Tip 2: Controleer of op de verpakking staat vermeld wanneer de koffiebonen zijn gebrand. Staat dit er niet op? Koop ze dan niet, ze zijn waarschijnlijk al te oud. Staat de branddatum wel op de verpakking? Houdt dan 4 weken aan voor espresso en 6 weken voor filterkoffie.

Tip 3: Er zijn verschillende technieken om koffiebonen te roosteren en elke techniek heeft zijn eigen smaak. Vaak kun je kiezen tussen Italiaans en Frans geroosterde koffiebonen. Probeer beide uit om erachter te komen welke jij het lekkerst vindt.

Tip 4: Het land van herkomst is erg belangrijk als het gaat om de zoektocht naar de beste koffiebonen. Ieder land heeft zijn eigen bodem eigenschappen waardoor de bonen een eigen karakteristieke smaak krijgen.

koffiebonen
Tip 5: Let op de kleur van de koffieboon. Bonen die heel donker of zelfs bijna zwart zijn van kleur, dit komt doordat ze met olie zijn gebrand (lees de verpakking). Hierdoor proef je de initiële smaken van de koffieboon niet meer en dat is zonde! Ga bij voorkeur voor een boon die bijna kaneelkleurig is (iets donkerder mag ook).
.
Tip 6: Ga nooit blindelings uit van koffiebonen die familie en/of vrienden aanraden. Wat een ander lekker vindt, kan voor jou juist helemaal niks zijn. De wijze waarop jij jouw koffie het lekkerst vindt is namelijk een persoonlijke keuze. Vertrouw op je eigen smaakpapillen tijdens je zoektocht naar de lekkerste koffieboon.
.

Wat is jouw favoriete koffie?

* Deze review/post is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf. Lees mijn disclaimer.

6 gedachten over “Tips voor het kopen van koffiebonen

  1. Een goede koffie is zo belangrijk! Ik heb nu een Nespresso apparaat met cupjes, maar in mijn nieuwe huis wil ik een koffiemachine met koffiebonen

  2. Toen wij net een bonenmachine hadden hebben we echt liters koffie gedronken. En iedere keer weer een ander merk geprobeerd. Er zit echt heel veel smaakverschil in de koffie. Ook vond ik bv de duurdere merken een veel vettere (na)smaak achter laten. Daar waren we dan ook snel klaar mee. Nu zijn we overgestapt op het spul van de Lidel. Prima bonen en geregeld in de aanbieding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *