Alles wat je wilt weten over HHC

HHC
HHC is de afkorting van hexahydrocannabinol en dit is een chemische verbinding die nauw verwant is aan THC (het stofje waar je high/stoned van wordt in cannabis/wiet/hasj). Het wordt ook wel de legale THC genoemd. Net als THC en CBD (die laatste kennen we allemaal vast wel) is HHC een cannabinoïde uit de cannabisplant. Wat betekent dat het een soortgelijk effect kan hebben.

Cannabinoïden

Cannabinoïden beïnvloeden het lichaam door een wisselwerking met specifieke receptoren (ontvangers) die overal in het lichaam, maar hoofdzakelijk in je hersenen en immuunsysteem, voorkomen. Je lichaam maakt zelf ook cannabinoïden aan. De cannabinoïden uit cannabis interacteren met ons lichaamseigen endocannabinoïde systeem. Dit systeem is onder andere verantwoordelijk voor processen als je slaapritme, je stemming, je pijnperceptie en meer. Het heeft dus potentiële gunstige eigenschappen.

Onderzoek

Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar HHC en de effecten ervan op het menselijk lichaam, terwijl het in de jaren ’40 al werd ontdekt. Sommige studies suggereren dat het een potentieel pijnstillend effect heeft, vergelijkbaar met dat van THC. Ook wordt er gespeculeerd dat het angst en stress zou kunnen verminderen. In Nederland & België is het gebruik van HHC overigens volledig legaal.

Het is echter belangrijk om op te merken dat HHC momenteel niet is gereguleerd en daarom kan worden verkocht zonder de veiligheid en kwaliteit te waarborgen. Het is daarom essentieel om alleen HHC-producten te kopen van gerenommeerde leveranciers die de kwaliteit van hun producten kunnen garanderen. Zo biedt Prohemp enkel producten aan die voldoen aan de strengste kwaliteitseisen.

Waar wordt het voor gebruikt?

HHC olie heeft invloed op je endocannabinoïde systeem. Doordat dit systeem zoveel verschillende processen regelt (o.a. slaapritme, stemming, pijnperceptie), is de toepassing ervan enorm divers. Het kan gebruikt worden bij:

 • Slaap verbeteren
 • Ontstekingsziekten
 • Angst & depressie
 • Zenuwaandoeningen
 • Chronische pijn
 • Hersenaandoeningen

Voordelen HHC

Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam, wat mogelijk een positief effect kan hebben op mensen met aandoeningen zoals artritis en chronische pijn. Daarnaast kan het er ook voor zorgen dat je makkelijker in slaap valt en/of beter doorslaapt en het heeft een positief effect op mensen met angst en depressie.

>> Voor mensen zoals ik, met chronische pijnklachten dag en nacht, kunnen dit soort producten echt een uitkomst en verlichting bieden. Daarnaast slaap ik ook erg slecht en wordt altijd vermoeid wakker. Vaak werken de meeste medicijnen niet (in mijn geval niet tenminste met mijn fibromyalgie daar is namelijk geen pilletje of behandeling voor) en dan krijg je uiteindelijk te horen van artsen en specialisten; ‘je moet er mee leren leven’, maar hoe dat verteld niemand je.

HHC

Hoe gebruik je het?

HHC is onder andere te koop als olie, in vapes, capsules, cosmetica, maar ook als gummies. De meeste mensen die HHC gebruiken die vapen of eten het.

Wat is het effect van HHC?

Net als bij andere cannabinoïden, kunnen de effecten onder meer omvatten:

 1. Euforie: HHC kan een gevoel van ontspanning en welzijn veroorzaken (vergelijkbaar met THC).
 2. Veranderde perceptie: Het kan de waarneming van tijd, ruimte en zintuiglijke prikkels beïnvloeden.
 3. Toegenomen eetlust: Kan het hongergevoel vergroten (‘munchies’ = verlangen naar snacks).
 4. Psychomotorische effecten: HHC kan invloed hebben op je coördinatie, motorische vaardigheden en reactietijd, wat leidt tot verminderde rijvaardigheid en het vermogen om taken uit te voeren die concentratie en alertheid vereisen. Neem dan ook géén deel aan het verkeer als je HHC hebt gebruikt.
 5. Mogelijke bijwerkingen: Zoals paranoia, angst, duizeligheid, droge mond en rode ogen.
 6. Bijwerkingen kunnen variëren en kunnen zijn:
  1. Duizeligheid of licht gevoel in het hoofd.
  2. Droge mond.
  3. Veranderingen in perceptie.
  4. Vermoeidheid.
  5. Misselijkheid of braken.

hhc vapen

Mocht je geïnteresseerd zijn in het gebruik van HHC, dan is het altijd aan te raden om eerst je arts of specialist te raadplegen. Zo kun je een weloverwogen beslissing maken over het gebruik en eventuele gezondheidsrisico’s.

Was jij al bekend met HHC & de voordelen ervan?

18 gedachten over “Alles wat je wilt weten over HHC

 1. Laat op een beurs leerde ik dat er veel gezonde stoffen in cannabis zitten die nog redelijk onbekend zijn. Deze kende ik ook nog niet. Ook goed om te weten dat het je rijvaardigheid kan beinvloeden.

 2. Toen ik nog geen kinderen had was ik helemaal enthousiast geworden van dit nieuws! Nu ben ik wel wat voorzichtiger. Al ben ik wel super nieuwsgierig geworden vooral naar die gummies.

  1. Ja het schijnt echt ideaal te zijn tegen pijn. Ik heb zelf chronische pijn + slecht slapen en zou dit graag eens willen proberen, want reguliere medicatie werkt niet.

 3. Is het vergelijkbaar met wietolie zonder de cannabis? Dat heb ik weleens geprobeerd, maar het had bij mij helaas geen enkel effect.

  1. Snap ik, dat vind ik zelf ook wel hoor. Als je zoiets probeert doe dat dan in ieder geval in een veilige omgeving (thuis), eventueel waar iemand bij is of er in ieder geval vanaf weet en wanneer je nergens heen hoeft. En dan met de laagste dosering beginnen, je kunt een andere dag altijd nog een hogere dosering proberen.

 4. Ik heb zelf geen ervaringen hiermee, maar wel van gehoord. Ik ken best wel wat mensen in mijn omgeving die dit gebruiken of hebben gebruikt als pijnstillend medicijn en hier ook baat bij hebben (gehad). Erg fijn lijkt me.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *