Je hebt er ongetwijfeld al eens van gehoord: artrose. Maar wat is het nou eigenlijk precies, hoe ontstaat het, wat zijn de symptomen ervan, hoe wordt de diagnose gesteld en zijn er behandelingen of medicatie voor te krijgen?
Wat is artrose?
Artrose is een vorm van reuma, waarbij het om het hele gewricht gaat. Hierbij gaat de kwaliteit van het kraakbeen in het gewricht aanzienlijk achteruit. Dit zorgt er onder andere voor dat het zachter, dunner en brokkelig wordt. Vaak is er ook een lichte ontsteking van het slijmvlies rondom het gewricht aanwezig.
Je kunt het in één of meerdere gewrichten krijgen. Er zijn wel gewrichten waarin het vaker voorkomt zoals artrose voet, knieën, heupen, nek & onderrug.
Hoe ontstaat artrose?
Er is veel onderzoek gedaan naar artrose, maar de oorzaak is ondanks dat nog onbekend. Wel zijn er verschillende factoren die invloed hebben op het krijgen ervan en het risico erop vergroten.
- Erfelijkheid
- Geslacht (vrouwen vaker dan mannen)
- Leeftijd
- Overgewicht
- Blessures
- Zware belasting gewrichten
- Aangeboren afwijking
Diagnose
De diagnose van artrose wordt gesteld aan de hand van een aantal onderzoeken. Zo baseert de arts de diagnose onder andere op de klachten die je aangeeft en door middel van lichamelijk onderzoek.
Vaak wordt er nog bloedonderzoek gedaan om andere ziekten uit te sluiten, zoals reumatoïde artritis. De arts kan eventueel nog röntgenfoto’s maken om te kijken of er iets van artrose zichtbaar is. Dit is overigens niet noodzakelijk om de diagnose te stellen, evenals het bloedonderzoek.
Kenmerkend
Een aantal typische kenmerken van artrose:
- Ochtendstijfheid
- Stijfheid na een lange tijd stilzitten
- Stijfheid, zwelling en/of pijn in één of enkele gewrichten
- Krakend geluid bij bewegen
- Gevoel alsof er zand in het gewricht zit bij beweging
- Niet meer volledig kunnen strekken of buigen van gewrichten
- Vergroeiingen na verloop van tijd
- Kraakbeenverlies
Behandeling
Elke patiënt is anders en dus ook elke behandeling. Als je artrose heup symptomen hebt, heb je een andere behandelmethode nodig dan wanneer je het bijvoorbeeld in je nek hebt.
Je huisarts kan je pijnstillers voorschrijven om zo de pijn te verminderen. Soms krijg je een injectie in het gewricht met een sterk ontstekingsremmende stof, vaak worden deze injecties naast andere behandelingen gegeven. Daarnaast zijn er nog andere behandelaars die je advies en begeleiding kunnen geven. Zoals de fysiotherapeut, ergotherapeut, podotherapeut en een psycholoog of maatschappelijk werker.
Het nadeel van deze geneesmiddelen is dat ze veel nare bijwerkingen kunnen geven. Tevens kunnen mensen die bloedverdunners gebruiken niet alle soorten medicatie daarbij innemen. Je zou daarom kunnen kiezen voor alternatieve behandelingen en natuurlijke ontstekingsremmers, zoals vloeibare groenlipmossel, curcumine, boswellia & zwarte bes blad.
Was jij al bekend met artrose?
* Deze review/post is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf. Lees mijn disclaimer.
Ik ken het wel, maar ken niemand (gelukkig) in mijn omgeving die het heeft.
Ik heb er wel van gehoord, maar gelukkig nooit mee te maken gehad!
Familiekwaaltje, ben nog niet aan de beurt. Pff, gelukkig, maar de enige in het gezin die nog weinig last van de knieën heeft. Had nu wel mijn binnenband aanhechtingen overbelast, begon ook te kraken, maar lijkt erop dat ik hier volledig van ga voorstellen.
Zelf ooit klachten gehad aan mijn pols en toen werd er gedacht aan artrose. Bleek gelukkig niet zo te zijn want weet vanuit mijn omgeving dat het zeer ingrijpend kan zijn.
Ja ik heb veel patiënten hier mee gezien en het kan ontzettend pijnlijk maar vooral ook hinderlijk zijn. Het belemmert je zo in je dagelijkse dingen.
Het is iets dat ik associeer met mijn oma. Het lijkt me naar om te hebben.
Mijn oma en moeder hebben artrose dus ik verwacht dat het ook mijn kant op zal komen uiteindelijk. Nuttig artikel!
Mijn oma had artrose, pijnlijk, vervelend en hinderlijk. Ik hoop dat het niet erfelijk is bij mij
Informatief artikel. Ja een hele familie- en kennisenkwaal hier. Ook op hele jonge leeftijden hadden mensen knie, kaakartrose. Zij hadden het gekregen door bepaalde ziektes.
Ja door mijn werk ben ik bekend met artrose.
Nee ik ken niemand met artrose, het lijkt me erg vervelend.
Ik ben hypermobiel, dus ik heb grote kans op artrose zeiden ze me in mij jeugd.
Ik ben nu 36 en ik heb inderdaad al artrose. Nog niet in die mate dat het me al erg belemmert, maar het is er ondertussen dus wel… Tja
Ja ik ken het wel maar ik dacht dat het alleen bij oude mensen voorkwam.
Vanmiddag wordt ik toevallig geprikt op het reuma factor..maar jeetje ik lijk al die symptomen wel te hebben…schrik er zelfs een beetje van
Nou mijn knieën heb ik al langer last van, misschien is het wel beginnende artrose.
ja hier jammer genoeg ook mee bekend, maar wat ik heb ik nou niet haha