Helix piercing

Er staan veel -griezel-  verhalen op het internet over helix piercings, een piercing boven in het oor door het kraakbeen heen. Zo staan er dingen over bloemkool oren en dat het maar niet wilt genezen. Zelf heb ik ook een helix piercing en op deze manier wil ik mijn ervaring delen met jullie.

Ik heb de helix piercing al sinds 14 februari 2012 (al dik een jaar en 4 maanden dus op moment van schrijven). Ik heb hem bij een juwelier, met een speciaal certificaat hiervoor, laten schieten en dus niet laten piercen. Of je hem tegenwoordig nog kunt laten schieten weet ik niet, want het schijnt erg slecht te zijn voor het kraakbeen, die kan erdoor inzakken. Daarnaast zijn er maar weinig juweliers die door het kraakbeen (mogen) schieten.

Ik ben dus begonnen met een knopje. Het schieten was alles behalve fijn. Volgens de juwelier deed het minder pijn dan een gaatje schieten door je oorlel, maar daar ben ik het niet mee eens.

Je mag er absoluut niet met alcohol (sterilon/dettol) op komen, wat je dus wel moet doen bij een piercing in je oorlel. De alcohol zou het kraakbeen kapot maken? Mij werd in ieder geval door de juwelier geadviseerd om er zo min mogelijk aan te zitten met je vingers (want bacteriën > ontstekingen!). En (zeker in het begin en minstens de eerste 2 maanden) ’s morgens en ’s avonds te desinfecteren met alcohol- & parfumvrije zeep, ik kwam uit bij Unicura. Ik kocht een zeepblok, maakte een wattenstaafje nat met water en wreef dan een paar keer over het blok. Vervolgens met het wattenstaafje langs de piercing (wond) en dan nog met een droog wattenstaafje na. Dit hield ik zo’n anderhalve maand netjes vol. Daarna deed ik het maar af en toe wanneer ik er tijd voor en zin in had.

In het begin was op het oor slapen waar de helix piercing in zat onmogelijk, het was erg gevoelig. Na een tijdje raakte de piercing helaas ontstoken, ondanks het schoonmaken. Er zat elke keer een vochtblaasje aan de achterkant van de piercing. Naar mijn idee zat het vocht ‘klem’, doordat er een knopje in zat (bij schieten kan het alleen een knopje worden, een echte piercer doet er meteen een ringetje in). Dus ik ging naar de juwelier en kocht zilveren ringetjes. Met veel pijn en moeite heb ik deze erin gekregen. Met het erin doen van het ringetje prikte ik per ongeluk ook meteen het vochtblaasje kapot, het vocht kon er dus meteen mooi uit. Daarna heb ik alles goed schoongemaakt en weer ’s ochtends en ’s avonds netjes bijgehouden met schoonmaken.

Het ringetje zit er nu al een tijdje in en sindsdien gaat het erg goed met de helix piercing. Al een hele tijd heb ik geen ontsteking meer gehad (even afkloppen). Ik wil het nog even een tijdje aankijken en als dat goed gaat dan wil ik er weer heel graag een knopje in. De piercing maak ik inmiddels ook al niet meer apart schoon met de speciale Uni Cura zeep. Ik spoel hem gewoon af tijdens het douchen en na het douchen maak ik hem goed droog met een wattenstaafje. Door het ringetje heb ik wel een klein knikje in mijn oor, doordat ik er op lig.

Ik ben blij dat ik destijds toch heb volgehouden en over ben gegaan op een ringetje. Al met al is de piercing bijna een jaar ontstoken/onrustig geweest.

helix piercing

1 dag na het schieten van de helix piercing.

Hebben jullie een piercing?

22 gedachten over “Helix piercing

   1. Doet echt geen pijn ik heb er 2 in mijn kraakbeen recht onder elkaar ik had minder pijn in mn kraakbeen dan doen ik ene in mijn oorlel liet schieten

 1. Zo jeetje ik heb van die van mij echt niet zo lang last gehad! Ik heb 'm er al een tijd uitgehaald en heb een klein knikje in m'n oor maar geen bloemkool oren haha! Fijn dat 't nu een stuk beter gaat met de piercing dinges gat :p

  xx

 2. Heb piercing op dezelfde plek gehad, vanaf mijn 16e en eruit gehaald toen ik 30 werd. Vanaf het moment dat mijn gezondheid achteruit ging werd ie te gevoelig helaas. Vind het echt een gave plek! (heb nu wel echt een gat in mn oor haha)

 3. Ik wil er al heel lang één, maar aan de andere kant word ik een beetje bang van alle negatieve verhalen erover. Toch is een piercing iets wat ooit wil doen in mijn leven en een helix vind ik het mooiste, dus het komt er nog wel van 🙂 x

 4. Is jou ringetje een piercing ringetje of oorbel ringetje ?
  Want mijn oor gaat steeds ontsteken als ik er een oorbel ringetje in doe … 🙁

  1. ik heb mijn piercing laten schieten bij een juwelier, hij bleef echter irriteren dus heb ik bij de juwelier echte, zilvere ringetjes gekocht (gewoon oorbellen) en deze erdoor gedaan. heb hem nu bijna 3 jaar, maar af en toe speelt ie nog steeds op.

 5. Ik heb recentelijk ook een helix laten schieten.
  Ik had geïnformeerd over nazorg maar wist absoluut niet dat je dat eigenlijk niet mag laten schieten…
  Heb je nog last gehad van je helix naderhand? Bij mij zit hij inmiddels al iets meer dan een maand en ik moet zeggen ik heb bijna geen pijn meer. Ik verzorg ‘em elke dag met zoutoplossing van piercingmania.

  1. Tegenwoordig is het niet meer het schieten zoals ‘vroeger’, hij wordt er nu meer doorheen gedrukt i.p.v. echt geschoten (in plaats van met een springveer in het pistool een oorbel te schieten, wordt er tegenwoordig gebruik gemaakt van een push-through systeem \ https://www.inverness.nl/faq ).

   Heb inmiddels een tweede helix sinds een paar maanden en daar helemaal geen last van gehad, gewoon schoongemaakt met chloorhexidine oplossing. Kon er ook meteen op liggen met slapen.

   Mijn eerste helix piercing (heb hem nu bijna 8 jaar) is de laatste jaren ook gewoon rustig. Inmiddels in elk oor 3 gaatjes en een helix.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *