De perfecte verzorging voor jouw horloges en sieraden

sieraden
Tegenwoordig dragen we bijna allemaal wel sieraden. Van oorbellen tot horloges en van piercings tot een haarclip. Natuurlijk willen we dat deze sieraden zo lang mogelijk meegaan, maar sieraden verkleuren en beschadigen nu éénmaal op z’n tijd. Hoe lang je sieraden mooi blijven is afhankelijk van de verzorging. Dit heb je dus helemaal zelf in de hand! Met wat kleine aanpassingen en een juiste kennis, gaat jouw lievelingssieraad nog jaren mee.

Waarom verkleurt mijn sieraad?

Het is helemaal niet gek dat een sieraad op den duur gaat verkleuren. Ten eerste heeft dit alles te maken met de zuurgraad van je huid. Bij een te hoge zuurgraad verkleurt je sieraad sneller. Dit wil je natuurlijk niet, maar aan je zuurgraad is niets te doen. Ook je hoeveelheid zweet is van invloed op de verkleuring. Daarnaast worden je sieraden ook bijna dagelijks blootgesteld aan zuurstof en zonlicht. Hierdoor ontstaat er oxidatie van je sieraad, waardoor je sieraad niet lichter maar juist donkerder kleurt. Als laatste zijn de chemische middelen de boosdoener. Denk maar aan parfum, deodorant, schoonmaakmiddel, crèmes en make-up. Je staat er misschien niet bij stil, maar ook deze middelen zorgen wederom voor de verkleuring van je favoriete sieraad.

Barst in horloge glas

Helaas kunnen horloges en sieraden ook kapot gaan. Denk hierbij aan de aanwezigheid van scheuren, krassen of afgebroken onderdelen. Zelf sieraden proberen te lijmen of maken heeft meestal niet zoveel zin. Hierdoor gaat een sieraad vaak alleen maar verder kapot. Met name gebroken horlogeglas is zelf lastig te repareren. Gelukkig zijn er tegenwoordig goede mogelijkheden voor het laten repareren van je horloge. Je horloge glas vervangen kun je eenvoudig uitbesteden aan betrouwbare online aanbieders.

De verzorging

Nu we dit weten, zijn er bepaalde factoren waar we rekening mee kunnen houden. Probeer het contact met chemische middelen te vermijden. Bij gebruik van parfum, make-up en cremés probeer je je sieraden te ontwijken. Ook als je gaat schoonmaken, doe je sieraden dan even af. Dit is een kleine moeite met een groot resultaat. Het is ook verstandig om je sieraden uit te doen wanneer je gaat douchen, zwemmen, sporten, zonnen, slapen en in bad gaat.

Sieraden opbergen

Maar waar berg ik mijn sieraad dan in op? Dit doe je in een sieradendoos. Geen open of transparante, maar ééntje die volledig afgesloten is. Zo komt het sieraad niet in aanraking met lucht of zonlicht en voorkom je verkleuring. Het is niet voor niets dat brillenkokers altijd afgesloten zijn. Buiten alleen sieraden dienen ook horloges hierin opgeborgen te worden. Afgesloten sieradendoosjes zijn overal verkrijgbaar. Misschien ziet zo’n afgesloten sieradendoosje er minder leuk uit, maar je kunt hem altijd zelf oppimpen.

Sieraden poetsen

Zijn je sieraden toch verkleurd of vies geworden, dan kun je ze altijd voorzichtig oppoetsen. Dit door je sieraad onder te dompelen in een lauwwarm sopje met een milde zeep. Poets vervolgens voorzichtig het vuil van je sieraad af. Doe dit met een zachte en nieuwe tandenborstel. Gebruik nooit een oude tandenborstel, want deze geeft door de aanwezigheid van tandpastaresten eventuele krassen. Mocht je in het bezit zijn van gold plated sieraden, maak deze dan nooit nat. Deze gold plated sieraden kun je het beste behandelen met een droge en zachte doek. Dit geldt natuurlijk ook voor horloges die niet waterdicht zijn!

Draag jij dagelijks sieraden?

* Deze review/post is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf. Lees mijn disclaimer.

13 gedachten over “De perfecte verzorging voor jouw horloges en sieraden

  1. Als er wat mankeert aan mijn sieraden dan besteed ik het altijd uit aan een specialist, zelf ga ik er niet aan sleutelen.

  2. Wat een goede tips. Ik draag niet meer zoveel sieraden tegenwoordig maar ik heb wel net mijn horloge weggebracht naar de horlogemaker. Ik had mijn zilveren horloge al jaren niet gedragen. De batterij was leeg en het glas bekrast. Het is nu weer als nieuw. Heel blij mee en ik ga er nu beter voor zorgen!

  3. Op mijn vorige werk mochten we geen sieraden dragen. Sindsdien draag ik eigenlijk nooit meer iets, terwijl ik daarvoor eigenlijk altijd wel iets kleins droeg, zoals een ring of kettinkje. Ik heb mij sieraden in een juwelenkistje, maar wel een goedkope. Ik denk niet dat die goed genoeg afsluit om goede bescherming te bieden.

  4. Oei, ja het schoonmaken deed ik heel vroeger altijd wel. Netjes opruimen daarna ook. Maar toen ik mijn sierraden een voor een per ongelijk sloopte ben ik er mee opgehouden. Nu draag ik ze dus nagenoeg niet meer. Op een sporthorloge na. Die is waterdicht en dat maakt het schoonmaken weer iets makkelijker.

  5. Ik draag altijd oorbellen en ik heb een setje armbanden die ik altijd draag, ook onder de douche. Eens in de zoveel tijd poets ik mijn zilveren sieraden met zilverpoets.

    1. Ik houd ook altijd alles om (onder de douche en ’s nachts); oorbellen, piercings, armbanden, ringen en ketting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *