Drie tips om je energieverbruik omlaag te brengen

energieverbruik omlaag brengen
Het nieuwe jaar is net begonnen. Was één van jouw goede voornemens om dit jaar duurzamer te leven? Het kan een goede stap zijn om je energieverbruik wat omlaag te brengen. Dit zijn een aantal tips voor een lager verbruik.

Pas op met heftige apparaten

Er zijn een aantal apparaten die bekend staan om hun exorbitante stroomverbruik. Wees je hier bewust van en laat deze apparaten niet te lang aan staan. Een bekend voorbeeld is natuurlijk de elektrische kachel (ook met de huidige gasprijzen is stoken op gas goedkoper), maar ook de föhn, de waterkoker en de stofzuiger zijn echte energieslurpers. Je hoeft deze apparaten niet uit je leven te bannen, maar laat de stofzuiger niet aan staan wanneer je tussendoor even snel naar de WC gaat. Kies ook voor led lampen in plaats van energieslurpende lampen om het energieverbruik te verminderen.

Duurzame energiebronnen

Door zoveel mogelijk gebruik te maken van duurzame energiebronnen gaat je energieverbruik niet per se omlaag, maar zorg je er wel voor dat je het milieu een stuk minder schade toebrengt. Bovendien betaal je voor duurzame energiebronnen ook een stuk minder. Zonnepanelen zijn altijd een goed idee, als dit bij jou op het dak mogelijk is. Kijk eens goed naar de energiebronnen van jouw leverancier, misschien is het tijd om over te schakelen op een ander. Online kun je lijsten vinden van de huidige groene leveranciers in Nederland. 40% van de Nederlandse stroom wordt tegenwoordig groen opgewekt, door zonne-energie, water-energie en windenergie. Hoewel deze energiebronnen het milieu minder aantasten, heeft de bouw van dergelijke centrales wel een flinke impact op het milieu. Ook met groene stroom moet dus duurzaam worden omgegaan.

energieverbruik

Stekkers uit het stopcontact

Bij veel mensen zitten laadblokjes voor telefoons, computers en andere apparaten de hele dag door in het stopcontact. Lekker makkelijk, want het enige wat je hoeft te doen is je apparaat inpluggen. Maar ook als er geen apparaat in de lader ligt, loopt er stroom door de lader. De oplader van een Iphone verbruikt zo’n 14,4 wattuur per dag. Niet veel en voor het geld hoef je het niet te doen, maar voor het milieu kunnen alle kleine beetjes helpen. Probeer jezelf dus aan te leren om het laadblokje uit het stopcontact te trekken zodra je apparaat is opgeladen, dit scheelt energieverbruik. Probeer opladen terwijl je slaapt daarom ook zo veel mogelijk te vermijden. Hiermee verbruik je een hoop loze stroom. Probeer in plaats daarvan je apparaten op te laden in de paar uurtjes voor je gaat slapen. Zo heb je in de ochtend alsnog overal een volle batterij. Het is niet alleen goedkoper en duurzamer om je lader uit het stopcontact te trekken, maar ook veiliger: je voorkomt hiermee het risico op brand. Met deze 3 tips moet je al een eind komen!

Wat doe jij om jouw energieverbruik omlaag te brengen?

* Deze review/post is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf. Lees mijn disclaimer.

11 gedachten over “Drie tips om je energieverbruik omlaag te brengen

  1. Wij verbruiken minder gas dan een rijtjeshuis (en hebben een hoekwoning) en minder stroom dan een 2-persoonshuishouden (zijn met 4), dus ik denk dat we het best goed doen. En we halen niet eens de stekkers uit het stopcontact. 😉 Om toch nog meer te besparen zijn we vorige maand overgestapt naar een andere leverancier. Zou 25 euro in de maand extra moeten besparen, dus ben benieuwd.

  2. Ik ben nu juist meer de waterkoker, elektrische verwarmingspanelen, e.d. gaan gebruiken, omdat ik meer elektriciteit opwekte dan ik zelf gebruik.
    Hierdoor besparen we gas.

  3. Ik wist niet dat de stofzuiger zo veel energie verbruikt, een goede tip voor als je de vinger op de knip wilt houden.

  4. Ik haal standaard stekkers uit het stopcontact, doe lampen en verwarming uit in ruimtes waar ik niet ben etc. Maar soms vraag ik me af of het nóg goedkoper kan. Door bijv. elektrisch te koken ipv op gas.

  5. Toen we onze jaren 30 woning kochten, wisten we dat er wat werk aan de winkel was qua verduurzaming. Spouwmuurisolatie, vloerisolatie, zonnepanelen… de stekkers uit het stopcontact halen is nog wel een dingetje ?

  6. Goeie tips inderdaad. Ik merk dat ik best wel makkelijk ben geworden, maar we hebben dan ook een warmtepomp en zonnepanelen. Wat dan juist wel leuk is, is dat we dan onze pieken en dalen precies kunnen zien in een appje. Heel interessant!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *