Fibromyalgie: klachten

fibromyalgie
Anderhalve maand geleden plaatste ik dit artikel over fibromyalgie, waarin ik uitlegde waarom ik de laatste tijd wat minder actief ben op mijn blog. Hierin vertelde ik dat ik de diagnose fibromyalgie heb gekregen en in het kort wat het inhoudt. Fibromyalgie is meer dan alleen pijn in bindweefsel en spieren, vandaag wil ik wat dieper ingaan op de ‘bijkomende klachten’ die ik ervaar naast deze pijn.

Wat is fibromyalgie

Nog even kort samengevat vanuit het vorige artikel wat fibromyalgie nou precies inhoudt.

Wat is fibromyalgie? 

Fibromyalgie betekent letterlijk: pijn in bindweefsel en spieren. Het wordt ook wel weke delen reuma genoemd. Het is een chronisch pijnsyndroom, gepaard met nog een hoop andere klachten (o.a. vermoeidheid, hoofdpijn, darmklachten).

Het is een vorm van het disfunctioneren van neurotransmitters. Dit zijn stoffen die door de hersenen worden aangemaakt om het lichaam te ‘vertellen’ wat het moet doen. Bij mensen met fibromyalgie blijkt er een abnormale productie van neurotransmitters en andere stoffen aanwezig te zijn die niet alleen de gemoedstoestand en het slaappatroon beïnvloeden, maar ook de manier waarop pijn wordt beheerst en de functioneringswijze van het immuunsysteem.

Kenmerkend

Fibromyalgie wordt gekenmerkt door pijn en stijfheid van de spieren in de nek, schouders, rug, heupen, armen en benen. Bovendien gaan deze symptomen vaak gepaard met hoofdpijn, vermoeidheid, slaapstoornissen, het prikkelbaar darmsyndroom en soms met depressies. Kou en inactiviteit kunnen de klachten verergeren.

Hieronder een overzicht van de bijkomende klachten die je kunt hebben met fibromyalgie, hetgeen waar ik ook last van heb heb ik schuingedrukt/roze neergezet.

Veel voorkomende klachten bij fibromyalgie:

Spierpijnen in het hele lichaam
Ochtendstijfheid
Vermoeidheid 
Gevoel niet goed geslapen te hebben
– Prikkelbare / spastische darm
Hoofdpijn die lijkt op migraine
Duizeligheid (soms)
Concentratiestoornissen
Vergeetachtigheid 
Stemmingswisselingen
– Tintelend gevoel
– Verhoogd koudegevoel (gedeeltelijk paars verkleuren van handen en voeten)

Andere symptomen/klachten die aanwezig kunnen zijn bij fibromyalgie:

Gewrichtspijnen
Depressiviteit
– Allergische reacties
Veelvuldige diarree maar ook verstopping, moeilijke ontlasting
– Gezwollen blaas
– Pijnlijke menstruatie
Zichtbaar gezwollen handen, voeten en gezicht
Gevoel van gezwollen handen
Misselijk gevoel
– Zwakke aandrang
– Onregelmatige hartkloppingen
– Gevoel van kriebelen, prikkelen of doofheid in de handen
– Verhoogde lichaamstemperatuur
Rugpijn
Verminderd libido
– Hoorproblemen/ruisen/fluiten in de oren
Droge slijmvliezen van de ogen en de mond
– Droge slijmvliezen in de vagina
Krampachtige pijn in het onderlijf
Angst- & paniekgevoelens
Vluchtig uitvallen van het gezichtsvermogen (soms wazig zien/niet scherp kunnen stellen)
Ontsteking van het keelslijmvlies
– Problemen met de luchtwegen, hoestprikkels
– Haaruitval
Pijngevoel, soms al bij aanraking van de huid
Meer gevoeligheid voor geruis, luider horen van geruis
– Voortdurende pijnlijke drang tot stoelgang of urineren
Weers gevoeligheid
– Moeilijker urineren met meer weerstand
Meer zweetafscheiding, in combinatie met een penetrante geur
Branderig gevoel van de huid, bijv. bij de wangen (richting oren)
– Druk en benauwdheid op het hart
– Eczeem/huiduitslag
– Heesheid
– Algemene allergieën
– Tremor (trillen van de handen)
– Waterophopingen, met name ’s ochtends in gezicht en handen
– Hevig kriebelen in de benen
– Toename van gewicht overdag tot 2 kg (dit verdwijnt ’s nachts)

Naast deze klachten heb ik regelmatig een bloedneus, erg veel pijn in mijn handen, kou- en stressgevoelig. Als ik iets heb gedaan wat te veel is voor mij, dan ben ik daarna heel erg ziek. Dan krijg ik koorts, word ik beroerd en krijg migraine. Het enige wat ik dan nog kan is medicatie innemen en naar bed gaan.

Op het moment

Momenteel zit ik in week 8 van het revalidatietraject (die in totaal 24 weken duurt), hier kunnen ze de pijnklacht niet weg nemen, maar ze gaan ervoor zorgen dat de pijnklacht zich naar de achtergrond verplaatst. Ik moet dus bepaalde dingen loslaten zoals ik ze altijd heb gedaan, doordat dit gewoonweg extra klachten/pijn oplevert in mijn situatie. Het is niet makkelijk om iets wat je altijd op een bepaalde manier hebt gedaan die voor jou fijn/normaal is los te laten en te vervangen voor een andere manier. Ik vraag mezelf ook nog regelmatig af waar ik in hemelsnaam aan begonnen ben. Ik houd mezelf voor ogen dat het voor een goed doel is en ik er uiteindelijk alleen maar beter uit kom.. Toch?

Ik ben benieuwd of er mensen zijn die fibromyalgie hebben of er al bekend mee waren?

16 gedachten over “Fibromyalgie: klachten

 1. Wat erg en zo moeilijk!
  Heel vervelend…..
  Het beperkt je in het doen….
  Goed dat jij erver schrijft.
  Ik heb sle en artritis.

  Heel veel sterkte Xoxo

  1. Het beperkt je inderdaad in een heleboel dingen helaas. SLE & artritis is ook niet niks, op z’n zachtst gezegd ook erg vervelend om te hebben. Jij ook heel veel sterkte met alles! x

 2. Wow, wat super heftig zeg! Respect. Ik wist van het bestaan van deze ziekte af, maar niet alles wat het met zich meebracht. Moet erg lastig zijn, ik kan niks anders zeggen dat ik bewondering heb voor hoe je op dit moment in het leven staat.

 3. Ton is na 2 jaar onderzoeken in verschillende ziekenhuizen en afwachten ook gediagnostiseerd met fibromyalgie, het is een rotziekte!

  1. ‘Fijn’ dat hij wat meer weet nu, waar hij aan toe is en dergelijke. Helaas is het inderdaad een rotziekte waar je vrij weinig mee kunt, je moet ermee leren leven en dat is niet altijd even makkelijk. Heel veel sterkte en succes in de toekomst! 🙂

 4. Ik weet al 20 jaar dat ik fibromyalgie heb en heb mijn leven en activiteiten al aangepast aan mijn beperkingen. Daar krijg je rust van. Leg je er bij neer en ga ontspannen om met deze heel vervelende ziekte. Kijk wat je wel nog kan en niet wat je allemaal nu niet meer kunt.

  1. Inmiddels heb ik me erbij neergelegd hoor 😉 maar vooral in het begin bleef ik erg zoeken naar een andere diagnose en of alle andere mogelijkheden wel waren uitgesloten. Ik ben nu 100% WIA afgekeurd.

 5. 11 jaar bezig geweest om een diagnose te krijgen. Nooit konden ze iets vinden of kreeg ik te horen dat het allemaal wel mee viel. Ik begon al aan mijzelf te twijfelen.

  Eindelijk kreeg vorige week het verlossende antwoord. Fibromyalgie en ik herken zoveel van mijzelf in de klachten.

  En met 2 kleine koters is het best pittig

  1. Wat vervelend dat je dan aan jezelf gaat twijfelen! ‘Gelukkig’ weet je nu dat het wel degelijk iets is. Helaas hebben ze er vrij weinig voor.. Ik geloof maar al te graag dat het met 2 kids erg zwaar is. Heel veel sterkte en succes in de toekomst! 🙂

 6. 15 jaar bezig geweest erkenning te krijgen vorig jaar eindelijk bevestiging. Helaas word nu elke pijn of klacht die ik heb automatisch afgedaan als fybro.
  En word er verder geen onderzoek gedaan. Sterkte gewenst aan u en alle anderen mede fybro collega’s.

 7. Hier ook al erg lang heel veel klachten. Ik heb de diagnose maar kan en wil het niet accepteren, wil zo graag nog aan mijn carrière werken. Geen uur/dag/ week is hetzelfde hierdoor kan ik nooit vertrouwen op mijn lijf. Ik zal onder mijn niveau moeten blijven werken, alleen als ik de ballen niet te hoog hoef te houden kom ik de dag redelijk door.
  Hiermee verlies ik mijn levenslust, ik ben boos en teleurgesteld waarom heb ik dit en moet ik op deze manier oud worden? Kan ik op mijn 80e met trots terug kijken op mijn leven? Ik denk het niet want mijn leven wordt bepaald door deze … aandoening! Met een gebroken been is er veel begrip maar met dit echt niet! Heb er zelf niet eens begrip voor, dus wals dag en nacht volledig over mijn kunnen met de nodige gevolgen, ik wil dit niet….!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *