Hoe belangrijk is een goede nachtrust?

hoe belangrijk is goede nachtrust
Iedereen slaapt wel eens een keer slecht. Bij sommige mensen is die slechte nachtrust er elke nacht en dat merk je zowel fysiek als mentaal. Slaapproblemen kunnen op de lange termijn zelfs leiden tot een depressie. Een goede nachtrust mag dan ook zeker niet onderschat worden.

Goede nachtrust is voor zowel lichaam als geest ontzettend belangrijk. Het zorgt er in eerste instantie voor dat je lichaam goed uitgerust is, daarbij zijn je spieren en organen goed hersteld van de inspanningen van die dag ervoor. Ook je immuunsysteem wordt sterker van een goede nachtrust.

Daarnaast hebben je hersenen zich ook goed kunnen herstellen, je hebt meer energie om na te denken, je kunt je beter concentreren, je kunt beter omgaan met conflictsituaties en je bent minder snel geïrriteerd.

Mensen die een chronisch slaapprobleem hebben zijn makkelijker vatbaar voor vermoeidheid, lusteloosheid en somberheid. Het lichaam krijgt niet de kans/tijd om de onvoldoende nachtrust in te halen, waardoor het lichaam aan de reserves moet komen. Een chronisch slaapprobleem kan dus uiteindelijk zelfs leiden tot een depressie of burn-out.

Zelf ben ik ook zo’n moeilijke slaper; ik slaap ontzettend licht, er hoeft dus maar een geluidje anders te zijn dan normaal en ik ben al wakker. Daarnaast heb ik ontzettend moeite met in slaap komen en ben ik al heel vroeg weer wakker. Voor het slapen gaan heb ik inmiddels ook medicatie van de huisarts. Dankzij de rugpijn, waar ik inmiddels zo’n 6 weken mee loop, ben ik nog vroeger wakker dan normaal, ellende..

goede nachtrust

Gelukkig is één nacht slecht slapen nog te overzien en is er vaak een andere oorzaak en relatief makkelijke oplossing voor te vinden. Zo zou ik in eerste instantie eens beginnen te kijken of je matras aan vervanging toe is. Het advies is om deze om de 5 à 10 jaar te vervangen, zowel door slijtage als vanuit hygiënisch oogpunt.

Zo zou je kunnen kiezen voor een koudschuim matras. Deze matrassen hebben een hoog comfort, lange levensduur en het materiaal ventileert goed en voelt niet warm aan.

Of je overweegt om een traagschuim matras aan te schaffen. Deze matrassen bieden een goede ligondersteuning, doordat het matras het lichaamsgewicht op een goede manier verdeelt en ondersteunt.

Zelf hebben wij het een jaar geleden meegemaakt. Toen had ik elke keer na het slapen een vervelende zeurende rugpijn en Wessel kreeg er ook last van. We besloten uiteindelijk om een nieuw matras aan te schaffen en de ellende was over!

Daarnaast kun je ook nog kijken of je matras niet te hard of juist te zacht is, hier kun je namelijk ook last van krijgen. De lattenbodem die eronder ligt speelt ook een grote rol en het is daarom ook belangrijk om daar eens goed naar te kijken. Als het daar allemaal niet aan ligt kun je melatonine halen bij de drogisterij ter ondersteuning, daarnaast schreef ik al eens een blogpost met 20 tips om beter te slapen en anders kun je het altijd nog voorleggen bij je huisarts.

Hoe goed slaap jij?

* Deze review/post is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf. Lees mijn disclaimer.

15 gedachten over “Hoe belangrijk is een goede nachtrust?

  1. Ik slaap als ik slaap heel diep, maar heb zelf veel moeite met het inslapen.. Al slaap ik gemiddeld wel 6 uurtjes per nacht, wat voor mij voldoende is. Als ik langer slaap ben ik KAPOT.

  2. Géén tv in je slaapkamer is een gouden tip 😉
    Maar ik slaap ook als een roosje als er net verse lakens op bed liggen die net van buiten te drogen komen, lekker fris! Leuk artikel, heel leerrijk!
    Liefs, Coco

  3. Ik ben ook zo’n slechte slaper, en al helemaal als ik ergens anders dus in een vreemd bed slaap. Ons matras hebben we dan ook bewust uitgekozen en heb ik nog steeds geen spijt van.

  4. Ja die matras, dat is echt een investering waard. Verder zijn tv, iPads of mobieltjes echt verboden in onze slaapkamers. Een goede nachtrust is alles!

  5. Ik ben echt gezegend dat ik een goede slaper ben! Ik heb veel mensen in mijn omgeving die niet zo’n goede slaper zijn, en dat levert toch een hoop problemen op… Nachtrust wordt inderdaad vaak onderschat. Heel goed artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *