Zo maak je van je blog je eigen bedrijf

eigen bedrijf

Het is waarschijnlijk de droom van elke blogger; van je blog je eigen bedrijf maken en er van kunnen leven. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik van mijn blog niet mijn eigen bedrijf zou willen maken, dan zou ik de hele dag kunnen doen wat ik het allerleukst vindt en er nog geld mee verdienen ook.

Zelf ben ik een aantal jaren geleden begonnen met bloggen als hobby, nooit gedacht dat ik er überhaupt iets mee zou verdienen, laat staan een eigen bedrijf ervan kunnen maken. Na enige tijd bloggen kreeg ik heel af en toe een mailtje met de vraag of ik wilde samenwerken in ruil voor producten, helemaal geweldig vond ik dat! Nu ben ik zo’n 10 jaar verder en verdien ik gewoon geld met mijn blog. Hoe tof is dat? Geld verdienen met hetgeen wat je het allerliefste doet.

Maar hoe maak je nou van je blog je eigen bedrijf?

Het schrijven van blogposts, je mail bijwerken, het reviewen van producten, het fotograferen en bewerken van de foto’s is natuurlijk allemaal ontzettend leuk, maar er zijn nou eenmaal ook minder leuke kanten wanneer je van je blog je eigen bedrijf maakt. Zo moet je facturen opstellen (& versturen), omzetbelasting aangifte doen elk kwartaal, belasting afdragen, je administratie bijhouden in een boekhoudprogramma, je uren bijhouden & in het slechtste geval achter niet betaalde facturen aan gaan om je geld te krijgen.

Ten eerste is het handig om jezelf in te schrijven bij de KVK, zodoende wordt je ondernemer (ZZP’er) en ben je meteen ook ondernemer voor de belastingdienst. Het voordeel hiervan is dat je btw kunt terugvragen, je kunt een zakelijke bankrekening openen en je krijgt een btw nummer die je vaak nodig hebt bij het versturen van facturen naar bedrijven. Met de inschrijving bij de KVK heb je ook meteen je eigen bedrijf. Vanaf dat moment is je blog je eigen bedrijf.

Op de site van de KVK kun je checken of je je moet inschrijven en of je ondernemer bent voor de belastingdienst.

Daarnaast zal je ook moeten nadenken over verzekeringen die je moet afsluiten, een zakelijke bankrekening openen, je pensioen regelen, wat als je arbeidsongeschikt wordt of zwanger raakt (tegenwoordig geregeld vanuit het UWV voor ZZP’ers), je uren bijhouden en je administratie goed bijhouden (of schakel een boekhouder in).

eigen bedrijf

Voordat je naar de KVK rent, is het handig om hierover na te denken:

– Hoe ga je geld verdienen met je blog? Wat houd je over als je alle kosten en belasting eraf trekt?
– Wie zijn jouw doelgroep & hoe groot is die doelgroep? Genoeg om ervan te kunnen (blijven) leven/rondkomen?
– Wat kost het om van je blog je eigen bedrijf te maken? Wat kost het maandelijks en hoe ga je dit allemaal bekostigen?
– Hoeveel tijd gaat erin zitten en steek je er in (urencriterium)?
– Hoe breng je jouw blog onder de aandacht?
– Wat maakt jouw blog waardevol en wat onderscheidt het van de rest?
– Welk bedrag moet je maandelijks verdienen (als je alle kosten en belasting eraf trekt) om van te leven en wat moet je doen om dit bedrag te bereiken? (bijvoorbeeld 10 samenwerkingen à €200,- waar de kosten nog vanaf moeten).
– Wat is je doel? Waarom is dat je doel en hoe ga je dat doel bereiken?
– Wat is haalbaar?
– Wat heb je nodig (om je doel te bereiken)?

Kortom; je eigen bedrijf starten doe je niet zomaar even, helemaal niet als je van je blog je eigen bedrijf wilt maken. Je moet er van tevoren goed over nadenken hoe je allerlei zaken gaat regelen. Het is handig om van tevoren een plan van aanpak te maken en je ideeën eerst uit te werken alvorens je verder gaat in dit proces.

Is jouw blog je eigen bedrijf?

* Deze review/post is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf. Lees mijn disclaimer.

13 gedachten over “Zo maak je van je blog je eigen bedrijf

 1. Zulke artikelen vind ik altijd zo fijn en interessant om te lezen! Mijn blog is niet mijn eigen bedrijf, maar wie weet wel over een paar jaar…
  Ik krijg nu af en toe producten voor een samenwerking. Wat ik wel vervelend vind, is dat veel bedrijven per se een of meerdere do-follow links in het artikel willen en dat weiger ik. Hierdoor loop ik soms samenwerkingen mis, maar dat maakt mij niet veel uit.
  Bloggen is en blijft (voorlopig) toch een hobby 🙂

  Liefs,
  Marloes

 2. Zulke artikelen vind ik altijd zo fijn en interessant om te lezen! Mijn blog is niet mijn eigen bedrijf, maar wie weet wel over een paar jaar…
  Ik krijg nu af en toe producten voor een samenwerking. Wat ik wel vervelend vind, is dat veel bedrijven per se een of meerdere do-follow links in het artikel willen en dat weiger ik. Hierdoor loop ik soms samenwerkingen mis, maar dat maakt mij niet veel uit.
  Bloggen is en blijft (voorlopig) toch een hobby 🙂

  Liefs,
  Marloes

 3. Leuk artikel.
  Zelf zou ik er niet aan moeten denken om van mijn hobby mijn beroep te maken. Bij mij gaat de lol er dan echt vanaf. En ik wil ook niet afhankelijk zijn van mijn hobby. Wanneer ik eens geen zin heb moet ik dat ook lekker links kunnen laten liggen. Wanneer het je boterham is, dan wordt nee zeggen toch wel een “dingetje”.
  Dus nee, mijn blog is niet mijn bedrijf.

 4. ik heb hier al zovaak over na gedacht, maar werk gewoon nog fulltime. Als ik meer tijd zou hebben zou ik wel veel meer kunnen investeren en zou ik meer kunnen groeien. Maar op dit moment kan ik er zeker niet van leven. Wel denk ik erover om te gaan freelancen.

 5. Ik heb ooit een eigen webshop gehad, en van daaruit een nare ervaring gehad met de Belastingdienst. Daardoor ben ik nu nog een beetje huiverig om opnieuw in zee te gaan met dat soort instanties. Loont het zich wel, en is het de moeite waard.

 6. Tot zoverre vind ik het leuk om mijn blog naast mijn loondienstverband te houden. Het is iets totaal anders waardoor ik het ook leuk blijf vinden. Ik heb al eens mijn eigen bedrijf gehad, maar zodra een hobby een moet wordt, gaat bij mij het leuke er eerlijk gezegd wel vanaf. Geen verplichtingen hebben voelt veel prettiger voor mij.

 7. Mijn blog is niet mijn bedrijf omdat ik in België woon en het hier helaas niet zo simpel is om je blog te registreren als bedrijf. Hier is het gewoon echt superduur en je moet dus al serieus wat winst maken om zelfs nog maar uit de kosten te komen, laat staan iets over te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *