Mijn ervaring met een MRI scan

MRI scan hoofd
Onlangs moest ik een MRI scan laten maken van mijn hoofd, omdat ik dagelijks hoofdpijn heb en de neuroloog een aantal dingen wilde uitsluiten. Nadat ik eerst maandenlang een hoofdpijndagboek heb moeten bijhouden, besloot de neuroloog om toch een MRI scan te laten maken.

Dus mocht ik een paar weken terug voor een MRI scan van het hoofd naar het ziekenhuis toe. Helaas in Corona tijd, dus er mocht niemand mee naar het ziekenhuis. Ik ben al zo’n schijterd en zenuwpees, moet ik voor het eerst in m’n leven (en hopelijk was het ook meteen de laatste keer) een MRI scan laten maken en dan mag er ook nog eens niemand mee ter mentale ondersteuning. Spoiler: ik heb het overleefd!

Zoals ik al zei loop ik al heel lang (bijna 2 jaar nu) rond met hoofdpijn, dagelijks hoofdpijn. De ene keer is het aanwezig als een soort waas en de andere keer is het zo heftig dat ik er doodziek van wordt en naar bed moet. De huisarts denkt dat de hoofdpijn bij de fibromyalgie hoort, maar de neuroloog wilt graag voor de zekerheid andere dingen uitsluiten. Een besluit wat ik op zich wel prettig vindt. Je wilt niet weten hoe vaak ik namelijk ergens wordt weggestuurd onder het mom van ‘het hoort bij fibromyalgie’, zonder dat er serieus verder gekeken wordt.

Oproep

Ik kreeg binnen twee weken al een oproep voor de MRI scan, omdat er een uitvaller was. Van tevoren krijg je uitleg toegestuurd over hoe het onderzoek verloopt. Je mag onder andere niks van metaal bij je dragen, sieraden moeten af en je mag ook geen oogmake-up dragen. Ik moest ook nog een formulier ingevuld meenemen, hierop stonden vragen als; heeft u protheses, nierfunctiestoornissen, een pacemaker, moeilijk te prikken en bent u claustrofobisch? Ik kon alles met nee beantwoorden, behalve de vraag over claustrofobie, dat is soms nog wel een dingetje namelijk.

MRI scan hoofd

Wat is MRI?

MRI is een methode om organen en weefsels in het lichaam zichtbaar te maken op beeld. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een sterk magnetisch veld en radiogolven. Er worden signalen in het lichaam opgewekt en opgevangen door een soort antenne. De computer zet deze signalen om in beelden.

De MRI scan in

Ik had nergens last van tot ik in de wachtruimte van de betreffende poli zat, toen sloegen de zenuwen toe. Al vrij snel was ik aan de beurt en kreeg ik een eigen omkleedhokje waar ik mijn spullen zoals telefoon, tas en jas veilig kon achterlaten. Mijn sieraden had ik thuis allemaal al afgedaan. Daarna mocht ik verder naar de MRI scan. Ik kreeg een prachtige ‘badmuts’ voor op mijn hoofd en mocht plaatsnemen op de tafel. Mijn hoofd kwam in een u vorm te liggen en er werd een soort open kap/rooster op vast geklikt over mijn hoofd heen. Ik kreeg een kussen voor onder mijn knieën, dat ligt wat prettiger en een alarmknop in mijn hand gedrukt. De scan van het hoofd zou in totaal zo’n 10 minuten duren, wat ontzettend meevalt.

De tafel schuift voor het maken van de scan een soort open tunnel in met een doorsnede van zo’n 70 cm. Dat is zeg maar niet heel erg groot. Ik hoefde er maar tot het midden van mijn lijf in, maar jezusmina wat is dat claustrofobisch! De bovenkant van de tunnel kwam wel heel dichtbij en heel even dacht ik dat ik geen lucht zou krijgen en begon mijn lichtelijke claustrofobie een beetje boven te komen. Ik herpakte mezelf, ademde een keer diep en bleef via het spiegeltje gefocust op de verpleegkundige die de MRI aan het maken was. Via het spiegeltje kon ik onder andere de verpleegkundige zien, de ruimte van de MRI en mijn eigen voeten.

mri scan
Rechts de lijn van de badmuts nog in m’n hoofd staan & alle piercings uit.

Het MRI apparaat maakt een hoop lawaai (daarvoor krijg je ook een koptelefoon op), het trilt soms wat en piept zo nu en dan. Al met al viel het me alles mee en stond ik zo weer naast het apparaat, klaar om te gaan.

De uitslag van de MRI heb ik nog niet binnen, maar ik verwacht dat de neuroloog mij binnenkort belt om er meer over te vertellen. Ik verwacht ook niet dat ze iets hebben gezien/gevonden op de MRI, anders had het ziekenhuis al wel contact opgenomen.

Heb jij wel eens een MRI scan gehad?

28 gedachten over “Mijn ervaring met een MRI scan

 1. goed zeg, dat ze je zo serieus nemen! Elke dag hoofdpijn, dat moet verschrikkelijk zijn! Duimen dat het onderzoek meer helderheid gaat brengen

 2. Ik vind het echt verschrikkelijk, ik moest ook een MRI voor mijn nek en vervolgens konden ze er als nog niets mee. Ik ben zo claustrofobisch als de pest, dus ik heb al die tijd in dat ding liggen trillen. Nooit weer wat mij betreft! Ik hoop dat de uitslag voor jou beter is zodat ze je er mee kunnen helpen. <3

 3. ik heb ze 2 a 3 keer in een jaar en blijf het een hel vinden en zeker als ze van mijn hoofd gemaakt worden want ik krijg het spaans benauwd in die tunnel 🙁
  ik hoop op een goede uitslag voor je 😉

 4. Ik heb het 1x gehad en snap hou jij je gevoeld moet hebben. Ben namelijk ook erg claustrofobisch naar heb het wel gedaan
  Maar die opluchting als het dan klaar is?? Ik hoop dat ze snel wat aan je hoofdpijn kunnen doen,beterschap daarmee!

  1. De MRI scan is geen goede plek voor mensen met claustrofobie! Inderdaad was ook erg opgelucht toen ik eruit werd geschoven. Dankjewel, ik hoop het ook. 🙂

 5. Fijn dat ze dit (eindelijk) serieus nemen en op deze manier zaken gaan uitsluiten.
  Ik duim met je mee dat het geen gekke dingen zijn. Maar dat ze wel iets kunnen vinden waar wat mee en aan te doen is. Altijd maar hoofdpijn lijkt mij om gek van te worden.

  Ik weet niet in hoeverre fybro iets te maken heeft met hoofdpijn. Maar heb je wel eens een gedacht aan een behandeling bij een osteopaat? Ze kunnen het uiteraard niet wegnemen of genezen maar wel bepaalde symptomen verminderen.
  Sterkte en houd ons op de hoogte ?

  1. Hoofdpijn kan een klacht zijn passend bij fibromyalgie. Ben nog niet bij een osteopaat geweest, wel bij een hoop andere specialisten, maar ik kan niet zo goed tegen aanraking. Ben bang dat ik daarna nog meer last heb, had ik bij de fysiotherapeut ook.

 6. Ik moet helaas ook geregeld onder de MRI scan maar ik heb er dus echt een rothekel aan door mijn claustrofobie. Ik vind het echt vreselijk, haha! Bij mij werden er ook een aantal genomen voor de hoofdpijn maar gelukkig niets ergs gezien.

 7. Nee niet gehad maar ik zou wel moeten maar ik ben dus enorm claustrofobisch en ben als de dood ervoor. Wel prettig om te lezen dat je via een spiegel de verpleegkundige kunt zien, dat lijkt me wel fijn. Toi toi toi voor je uitslag!

  1. Het schijnt dat als je dit op tijd aangeeft dat je er een rustgevend middel voor kunt krijgen voordat je erin moet (hoorde ik achteraf van een vriendin die in het ziekenhuis werkt).

  2. Probeer heel rustig te zijn en concentreer je op je ademhaling.
   Ik heb een MRIscan van mijn nek gehad. Heb geen last van claustrofobie, maar veel rugklachten en dan op je rug liggen is niet prettig.

 8. Hi! Hoe is het met je hoofdpijn? En wat was de uitslag van je MRI? Ik loop nu 3 maanden met onverklaarbare hoofdpijn rond en heb gisteren een MRI scan gehad

  1. Hi! Helaas nog steeds bijna dagelijks aanwezig. Er kwam niks raars uit de MRI, wat aan de ene kant natuurlijk erg fijn is. Ik moet nu wederom een hoofdpijn dagboek bijhouden (heb Rizatriptan gekregen tegen migraine aanvallen, mocht het dat zijn) en half maart moet ik terug naar de neuroloog en bespreken hoe verder.

   Heb jij de uitslag van de MRI al terug?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *