Overkapping in je tuin maken

Verasol overkapping
Een overkapping in je tuin maken heeft een heleboel voordelen die ik graag toelicht in dit artikel. Zelf gaan we volgend jaar verhuizen en dan willen we kijken wat voor ons de mogelijkheden zijn omtrent een overkapping.

Een overkapping is een behoorlijke investering, dus het is fijn om te weten waar je aan toe bent en wat de voordelen ervan zijn, alvorens je zo’n grote uitgave doet.

Wat is een overkapping?

Een overkapping is een geraamte van aluminium of hout met een dak erbovenop. Deze kun je zowel aan je huis/muur plaatsen als vrijstaand in de tuin. Wanneer je de veranda verder uitbreidt met wanden aan de zij- en voorkant, zodat je dit dicht kunt maken, noem je dit een tuinkamer. Dit kun je bijvoorbeeld doen met glazen wanden.

overkapping tuinkamer
Beeldmateriaal is afkomstig van Verasol ©.

Voordelen overkapping

Zonwerend
Eén van de grootste voordelen van het plaatsen van een overkapping is dat je heerlijk buiten kunt zitten en toch beschermd bent tegen de straling van de zon. Onder de overkapping blijft het ook een stuk koeler en je kunt gewoon nog van je tuin genieten, zonder je vrije zicht te verliezen.

Regen
Je kent het wel, is het nog een heerlijk aangename temperatuur buiten, begint het te druppelen waardoor je naar binnen moet. Dankzij een overkapping heb je hier geen last van en kun je nog gewoon lekker buiten blijven zitten.

Tuinmeubilair
Als het ineens met bakken uit de lucht komt vallen hoef je niet als een gek zo snel mogelijk je tuinkussens proberen te redden. Deze blijven gewoon droog onder je overkapping, evenals je tuinmeubilair en andere attributen die je eronder zet. Ook kan je tuinmeubilair makkelijk alle seizoenen buiten blijven staan onder de veranda.

Najaar
Met een heater of allesbrander onder je overkapping wordt het zelfs in het najaar een aangename plek om tijd door te brengen in je tuin. Lekker op de loungebank met een dekentje, wat lekkers en een glaasje wijn erbij. Ik zie mezelf al helemaal zitten.

overkapping
Beeldmateriaal is afkomstig van Verasol ©.

Vergunning
In tegenstelling tot een aanbouw, heb je voor het plaatsen van een overkapping in je tuin vrijwel nooit een vergunning nodig. Je moet vanuit de overheid dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen en het is verstandig om vooraf eerst even polshoogte te nemen bij jouw gemeente.

Privacy
Je hebt meer privacy met een overkapping, want je buren kunnen je niet meer zomaar zien zitten als ze vanuit hun slaapkamerraam staan te gluren bij jou de tuin in.

Duurzaam
Een overkapping kun je in verschillende materialen laten uitvoeren. Kies hierbij voor een materiaal wat lang meegaat, stevig is en relatief onderhoudsvrij is. Zo heb je het langst plezier van je overkapping.

Heb jij een overkapping of zou je er een willen?

* Deze review/post is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf. Lees mijn disclaimer.

16 gedachten over “Overkapping in je tuin maken

  1. het nadeel van een overkapping is, dat in dat deel van je tuin niks meer groeit…en dat vind ik toch wel heel jammer

  2. Oooh ik vind het altijd super gezellig, mits goed uitgevoerd. Vooral wanneer je het gedeelte ook bij je woning kunt trekken. En wanneer het koud is de boel aan de voorkant dicht kunt doen. Zodat je in de winter toch een soort van in je tuin kunt zitten. Als ik een ruime tuin had dan wist ik het wel hoor 🙂

  3. Ik heb er geen maar zou er heel graag eentje willen. Zeker in zo’n land als Nederland waar het vaak regent en fris is.

  4. We hebben bewust gekozen voor geen overkapping maar een uitvouwbaar zonnescherm. Schaduw in de zomer en extra veel licht in de zomer. En geen obstakels in de tuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *