Zo voorkom je stress rondom de feestdagen

stress rondom de feestdagen
Veel mensen verheugen zich op de decembermaand met alle bijbehorende feestdagen en gezelligheid, maar in werkelijkheid kunnen de feestdagen helaas ook heel erg stressvol zijn. Het betekent vaak ook een waslijst aan dingen die geregeld moeten worden, bovenop je dagelijkse werk & bezigheden, en dat kan voor spanning zorgen. Stress rondom de feestdagen voorkomen? Dat kan met deze tips!

Veel mensen verwachten te veel van zichzelf in aanloop naar de feestdagen. Je moet bovenop je dagelijkse werk en bezigheden immers ook nog allerlei extra tijdrovende voorbereidingen treffen om de feestdagen voor je gezin en eventuele gasten extra sfeervol en feestelijk te maken. Denk hierbij aan cadeautjes kopen, kersthapjes op school, gedichten maken, het huis versieren, de kerstboom optuigen, de boodschappen in huis halen, menu’s samenstellen, kerstkaarten versturen, verstikkende kersttradities, een feestelijke outfit scoren, vuurwerk halen & oliebollen bakken.

stress rondom de feestdagen voorkomen

Lijstjes

Iets waar ik zelf een groot fan van ben (niet alleen met de feestdagen) zijn lijstjes maken. Stress rondom de feestdagen kun je voorkomen door voor jezelf eerst duidelijk op papier te hebben wat er allemaal nog gebeuren moet of gehaald moet worden. Sinterklaas en de kerstman werken beiden niet voor niets met lijstjes 😉. Schrijf alles op wat je nog moet doen, wat je moet kopen, naar wie je kerstkaarten wilt versturen en wat je nog moet maken. Hierdoor kun je je gedachten kalmeren, je hoeft niet bang te zijn dat je iets vergeet, doordat je alles op papier hebt staan.

Op tijd beginnen

Om stress rondom de feestdagen te voorkomen is het handig om ruim om tijd te beginnen met de voorbereidingen. Daarmee bedoel ik niet dat je in juli al de kerstboom hoeft op te tuigen, maar verzamel in aanloop naar het najaar alvast wat cadeaus. Op deze manier komt niet alles tegelijk in een keer op je bordje terecht en dat scheelt ook een hoop extra uitgaven in de toch al dure decembermaand. Zorg er ook voor dat je de boodschappen op tijd in huis haalt, want ervaring leert dat er rondom de feestdagen toch her en der wel wat lege schappen te vinden zijn in de supermarkt en het zou vervelend zijn als je misgrijpt.

Onmogelijke agenda

Als je veel familie hebt of uit een samengesteld gezin komt, dan kan het nogal een gepuzzel worden om iedereen te willen zien in 2 kerstdagen. Soms is zelfs het verdelen over kerstavond, 1e en 2e kerstdag en oudjaarsavond al een hele klus an sich. Geen zin om jezelf in allerlei bochten te moeten wringen en dat je jezelf voorbij loopt? Dan kan het een idee zijn om een alternatieve datum af te spreken rondom de feestdagen of geef aan dat je een jaartje overslaat.

stress rondom de feestdagen

Niet alles ‘moet’

Het is belangrijk om tijd voor jezelf te nemen, zeker rondom de feestdagen met vaak veel verwachtingen en verplichtingen. Zowel vanuit jezelf als vanuit anderen. Het kan heel bevrijdend werken om eens niet met alles en iedereen rekening te houden en naar je eigen gevoel te luisteren. Wat wil jij? Waar heb jij behoefte aan? Hoe zie jij de feestdagen voor je? Respecteer je eigen grenzen. Doen omdat het nou eenmaal zo ‘hoort’ geeft alleen maar stress.

Verstikkende tradities

Het hoeft niet allemaal zoals ‘het hoort’, tradities mogen gerust veranderd of doorbroken worden. Ze kunnen anders ook verstikkend gaan werken en dat is wel het laatste wat je wilt. Situaties veranderen nou eenmaal door de jaren heen, vraag jezelf dus af of je bepaalde dingen echt zelf graag zo wilt of dat je denkt dat anderen dat zo van jou verwachten. Maak desnoods eens een lijstje met wat jij belangrijk vindt.

Stressloos koken

Stress rondom de feestdagen zit niemand op te wachten, evenmin als stress rondom het kerstmaal. Krijg je eters bij jou thuis met kerst? Ga voor een vertrouwd recept wat je al vaker hebt gemaakt in plaats van op de dag zelf te gaan staan experimenteren met iets in de keuken. Dit neemt al een hoop spanning weg. Je kunt ook vragen of iedereen iets mee wilt nemen; een iemand regelt het voorgerecht, een ander het hoofdgerecht en weer een ander het nagerecht. Scheelt niet alleen stress, maar zo split je ook meteen de kosten.

Liever helemaal niet in de keuken staan terwijl je gasten aan tafel hebt? Kies dan lekker voor traditioneel gourmetten, pizzarette of kaasfondue.

stressloos koken kerst

Het hoeft niet perfect

Perfectionisme is de vijand van je innerlijke rust. Je kunt wel willen streven naar de perfecte feestdagen, maar dit legt onnodig veel druk op jezelf en dat is nergens voor nodig! Dat betekent niet dat je niet je best mag doen om er een fijne tijd van te maken, maar het voegt niets toe aan je gemoedsrust om je druk te maken om kleine dingen die er niet toe doen of teleurgesteld zijn als het even niet loopt zoals gepland. Het leven is nou eenmaal niet te plannen.

Hoe overleef ik de feestdagen?

Zelf werk ik graag met lijstjes, dit voorkomt stress rondom de feestdagen, maar ook in het dagelijkse leven. Ze zorgen voor rust en overzicht. Mijn partner komt uit een samengesteld gezin en dat was altijd erg puzzelen met wanneer we waar zouden zijn. Uiteindelijk hebben we dat losgelaten en zijn we in principe gewoon lekker thuis met z’n tweeën. Wie langs wilt komen is uiteraard welkom, maar we gaan onszelf niet meer in allerlei bochten wringen en dat brengt zoveel rust. We pakken dan lekker de dinner 4 all set erbij, ideaal! En met oud & nieuw zijn we ook altijd thuis, omdat de katten bang zijn voor het knallen van het vuurwerk en dan ga ik ze niet alleen thuis achterlaten.

Hoe voorkom jij stress rondom de feestdagen?

20 gedachten over “Zo voorkom je stress rondom de feestdagen

  1. Dit gaat het eerste jaar worden dat wij het zonder mensen buiten ons gezin om vieren. Heerlijk! Geen moetjes en gedwongen gedoe.

  2. Ik heb meestal geen stress. Bij draait alles om een paar dagen gewoon lekker rustig aan doen. Lekker eten zonder al te veel poespas en vooral genieten van elkaar.

  3. Wij hebben geen grote familie, dus voor ons weinig stress. 1e Kerstdag bij mijn ouders en 2e Kerstdag gezellig met zijn tweetjes, maar verder weinig poespas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *