Toeren met de motor: handige tips!

toeren met de motor
Lekker toeren met de motor door Nederland of in het buitenland; wat is nou de juiste kleding om te dragen op de motor? Hoe zit het met wet & regelgeving in het buitenland? En waar moet je allemaal op letten/aan denken als je gaat toeren met de motor?

Van jongs af aan ben ik opgegroeid met motoren, allebei mijn ouders hadden immers al een motor(rijbewijs) voordat ik geboren werd. Als het lekker weer was ging mijn vader vaak lekker een stukje rijden met mijn oom en ook werd (nog steeds trouwens) er fanatiek gekeken naar motorrace op tv (met als favoriet #46 Valentino Rossi ofwel The Doctor). Toen ik oud genoeg was mocht ik regelmatig mee achterop bij mijn vader of oom, geweldig vond ik dat! Inmiddels heeft mijn vader zijn motor verkocht, maar de races op tv kijkt hij nog steeds graag en dit jaar gaan mijn vader & zusje naar het TT circuit Assen.

Passende kleding

Voor je gaat toeren met de motor is het belangrijk dat je de juiste kleding draagt die je beschermt, mocht je (we gaan er niet vanuit) onderuit gaan met de motor. Het eerste waar je misschien aan denkt is een goed passende helm en die is natuurlijk ontzettend belangrijk (en verplicht) als je motor gaat rijden, maar een speciaal pak is net zo belangrijk. Zo zijn motorhandschoenen niet alleen fijn tegen de kou, maar ze beschermen je ook als je een val maakt en losvliegende projectielen (denk aan steentjes van het wegdek) die op je af kunnen komen en ‘opspatten’ van het wegdek.

Het motorpak heeft als belangrijkste functie jou als motorrijder beschermen tegen letsel. Daarnaast moet het comfortabel zitten, het moet verschillende weersomstandigheden tegenhouden en ervoor zorgen dat je goed zichtbaar bent voor het overige verkeer. Een motorpak is, in tegenstelling tot een motorhelm, niet verplicht, maar wel aan te raden! Je kunt ervoor kiezen om een speciale rug protector te dragen (bij motorrace is dit in het pak ingemaakt).

Motorlaarzen zijn een van de belangrijkste onderdelen van je outfit. Ze houden niet alleen je voeten droog en warm tijdens diverse weersomstandigheden, ze beschermen ook je voeten, enkels en scheenbeen. Ze hebben dan ook versteviging op plekken als de neus, de zijkanten, hielen en enkels van de laars. Tevens zorgen ze voor een goede grip op de voetsteunen.

Wet & regelgeving buitenland

Als je gaat toeren met de motor en je rijdt naar een van onze buurlanden, houdt er dan rekening mee dat de wet & regelgeving daar anders kan zijn dan bij ons. Zorg er dus voor dat je je vooraf goed inleest over hoe de verkeersregels daar zijn omtrent motor rijden & kledij. Zo zijn de maximum snelheden overal anders, bij de grensovergang staat een bord met daarop de maximum snelheden.

Zo is het dragen van motorkleding hier in Nederland wettelijk (nog) niet verplicht (wel tijdens lessen). Maar in België is het verplicht om op de motor beschermende kleding te dragen die armen, benen en enkels beschermen. Het dragen van een helm is te allen tijde verplicht en deze moet ECE 22.05 (keurmerk) gekeurd zijn. En in Frankrijk ben je verplicht om minimaal 150 cm² aan reflectiemateriaal op je kleding te hebben.

Tips

Hieronder een aantal tips om in acht te nemen als je gaat toeren met de motor:

 • Zorg dat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers
 • Als het vochtig weer is, wees dan extra voorzichtig in bochten, met blaadjes, putdeksels en de witte strepen op de weg
 • Na anderhalf uur motorrijden even een pauze nemen
 • Houd afstand
 • Houd je aan de snelheid
 • Let extra goed op bij rotondes en afslagen
 • Kijk ver vooruit
 • Vergeet niet te genieten

Heb jij een motor of motorrijbewijs?

* Deze review/post is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf. Lees mijn disclaimer.

13 gedachten over “Toeren met de motor: handige tips!

 1. Ik vind het te eng. Ik zeg het maar zoals het is. Je bent zo kwetsbaar op de motor. Als er iets gebeurt, brrr. Je ziet het ook best regelmatig op de snelweg, dat auto’s willen inhalen en soms bijna een motor over het hoofd zien. Ik kan mij overigens ook voorstellen dat je jezelf heel vrij voelt en dat het heerlijk is om op deze manier veel buiten te zijn.

 2. Bizar hè, dat het dragen van motorkleding hier in Nederland nog niet verplicht is. Motoren zijn geweldig! Goede tips! Mijn fave merk is Kawasaki 😍

 3. Ik heb geen motorrijbewijs maar manlief wel. Toch hebben we de motor weggedaan toen we kinderen kregen.

 4. Toen ik wat jonger was, had ik altijd de wens om ooit mijn motorrijbewijs te halen .Tegenwoordig heb ik die wens niet meer zo, al lijkt het me wel tof om eens te doen.

 5. nee, geen motor. vind ze altijd wel heel stoer, maar ook gevaarlijk.
  ooit wel eens bij iemand achterop gezeten, dat was wel gaaf!
  en een keer met mijn zoontje naar de motorbeurs geweest, dat was ook cool!

 6. Ik wilde altijd motoren leren rijden. Totdat ik voor het eerst een rijles krijg (in de auto), ik was toen gelijk genezen. Veel te stressvol voor mij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *