Wat ik vind van de nieuwe donorwet

donorwet
Per 1 juli 2020 wordt het huidige systeem vervangen door een systeem van actieve donorregistratie. Dit houdt in dat iedereen vanaf 18 jaar, die bij een Nederlandse gemeente staat ingeschreven, geregistreerd wordt in het donorregister. Hoe zit het nou precies met die nieuwe donorwet, wat vind ik ervan & wat is mijn keus hierin?

Nieuwe donorwet
Het nieuwe systeem moet ervoor zorgen dat meer mensen hun keuze vastleggen in het donorregister. Als je al een keuze hebt vastgelegd, dan blijft je registratie gewoon geldig, ook na invoering van de nieuwe wet.

Vanaf 1 juli 2020 krijg iedere Nederlandse vanaf 18 jaar, die nog niet staat ingeschreven in het donorregister, een brief. In het donorregister krijg je de vraag om een keuze over orgaandonatie & weefseldonatie te maken en deze keuze vast te leggen. Als je niet binnen 6 weken reageert, volgt een herinnering. Als je niet binnen 6 weken op de herinnering reageert, dan word je automatisch op ‘geen bezwaar’ gezet bij orgaan- & weefseldonatie. Je krijgt hiervan bericht en kunt dit op ieder gewenst moment aanpassen.

Wat vind ik ervan?
Ik kwam het nieuws over de nieuwe donorwet vorige week tegen op Facebook in een bericht van het AD. Na het lezen van het bericht struinde ik nog even tussen de reacties op het artikel door. Er stonden onder andere reacties als; ‘iemand die geen organen doneert, zou nooit zelf organen mogen krijgen ter donatie’.

Ik vind dat nogal wat, want sommigen mogen omwille van hun geloof geen orgaan- &/of weefseldonatie doen. En de mensen die simpelweg geen organen of weefsel mogen doneren door een ziekte of aandoening dan? Hebben die gewoon pech en dus meteen ook nergens recht op? Ik vind bovenstaande reactie dan ook erg kort door de bocht. 9 van de 10 mensen die een orgaan- of weefseldonatie nodig hebben, mogen zelf waarschijnlijk niet eens doneren, zelfs als ze dat zouden willen.

Mijn keus
Zelf staat mijn donor registratie op ‘nee, ik geef geen toestemming‘. Waarom? Voor orgaan- & weefseldonatie moet je hersendood zijn, maar wat krijg je eigenlijk dan allemaal nog mee? Je krijg geen verdoving of narcose als je hersendood bent verklaart.

Om even terug te komen op de reactie ‘iemand die geen organen doneert, zou nooit zelf organen mogen krijgen ter donatie’, zelf heb ik hier vrede mee of dat mensen die wel kunnen, maar niet willen doneren onder andere mensen op de wachtlijst komen te staan die wel als donor geregistreerd staan.

Daarnaast zou ik ook niet andermans organen willen hebben, als dat betekend dat het voor mij daar op houdt, dan zij het zo en leg ik me daar bij neer, dat is mijn keus. Organen ontvangen of doneren aan familieleden zou ik nog wel willen overwegen (bijvoorbeeld het doneren van een nier of een long).

Tevens weet ik ook niet of ik op dit moment door mijn chronische ziekte en alle medicatie zou mogen doneren.

Wat vind jij van dit onderwerp? Ben jij orgaan- &/of weefseldonor?

13 gedachten over “Wat ik vind van de nieuwe donorwet

 1. Ik ben blij met deze nieuwe wet, omdat ik hoop dat er zo meer donoren bij komen. Mensen die het eigenlijk wel willen zijn, maar gewoon nog niet eerder de moeite hebben genomen om te registreren. Ik vind dat iedereen helemaal vrij is om wel of niet donor te zijn! Ik sta zelf als donor geregistreerd en heb ook iemand in mijn omgeving verloren die als donor geregistreerd stond. Ik vond het een mooie gedachte dat er dan toch nog 6 (!) andere mensen geholpen konden worden.

  1. Ik vind het ook een goede wet, want iedereen die gewoon simpelweg wel donor wilt zijn, maar nog niets heeft geregistreerd wordt zo alsnog donor. Voor mij is het op het moment een nee, misschien verandert dit ooit nog.

 2. gewoon een geweldige wet. Er is een enorm tekort aan donoren. Ik denk dat uit gemakzucht mensen zich hadden aangemeld. Als ik druk bezig ben om dood te gaan dan heb ik zelf gewoon pech. Als ik iemand blij kan maken met onderdelen van een perfect lichaam, graag zelfs.

 3. Vanaf dat ik 18 ben sta ik ingeschreven op ja. Van mij mogen ze alles hebben als ze dat nodig hebben. Ik ben niet bang dat artsen me om die reden eerder zouden laten gaan. Ook mag iemand wat hebben als hij of zij zelf niet zou doneren.

  1. Het is bij mij niet zozeer de angst dat artsen me eerder zouden laten gaan. Er zijn heel veel verhalen van mensen die in coma lagen en alles mee hebben gekregen over dat ze opgegeven werden & dat nabestaanden de keus moesten maken over donorschap. Die mensen zijn dus op tijd bijgekomen en kunnen het nog navertellen (is een site met allemaal van dit soort verhalen, maar kan hem even niet terug vinden).

 4. Ik weet niet zo goed wat ik er van moet vinden. Ene kant denk ik heel goed, want zo kunnen steeds meer mensen geholpen worden en ik geloof niet dat je nog iets voelt of meemaakt als je dood bent. Andere kant vind ik dat de wet niet zulke beslissingen mag nemen voor een persoon.

 5. Ik vind het echt een hele lastige. Het is nooit zo zwart wit. Er zijn, zoals je zelf ook al aangeeft, enorm veel redenen waarom sommige mensen geen donor willen of kunnen zijn. Ik respecteer ieder’s keuze. Ik vind het dan ook een hele nare opmerking die je daarboven aangeeft. Ik gun iedereen een gezond leven, of ze nou wel of niet een ja hebben aangekruist.

  Ik vind overigens de nieuwe wet wel goed maar ik hoop wel dat mensen goed geïnformeerd worden. Dan denk ik vooral aan de jonge mensen die er misschien nog niet zo mee bezig zijn – Mensen moeten namelijk de (voor hun) juiste keuze kunnen maken en dat kan alleen als je goed geïnformeerd wordt.

 6. Goed dat de wet er is voor ‘luie’ mensen, maar ook goed dat je twee keer een herinnering krijgt. Ikzelf wil het ook niet. Ik heb een chronische ziekte en weet sowieso dat bepaalde organen niet goed genoeg zijn. Maar heb geen zin in dat ze gaan zoeken naar iets goeds zeg maar.

 7. Ik vind het een lastige. En ik weet niet precies hoe ik erin sta dat je na twee keer niet reageren automatisch op ‘ja’ wordt gezet. Ik vind dat het een vrije keuze moet zijn. Aan de andere kant vind ik het een goede zaak dat er hierdoor waarschijnlijk wel meer donoren komen omdat er altijd mensen zijn die het wel willen, maar uit gemakzucht of andere redenen vergeten zich te registreren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *