Wat is dermaplaning?

dermaplaning
Ongetwijfeld dat je de term dermaplaning al wel eens ergens voorbij hebt zien komen. Beautyliefhebbers gebruiken deze methode om een ‘clean canvas’ te creëren voor het aanbrengen van make-up, daarnaast heeft het ook nog een heleboel andere voordelen. Zelf pas ik het ook toe en wil niet meer zonder! Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt wat het precies is, hoe het werkt, of het schadelijk is en wat de voordelen ervan zijn. Dat leg ik je allemaal uit in deze blog.

Wat is dermaplaning?

Dermaplaning is een huidbehandeling waarbij met een scherp mesje het fijne donshaar en dode huidcellen van je gezicht worden verwijdert. Het mesje wordt in een schuine hoek op het gezicht gehouden en over de huid ‘geschraapt’, waardoor een exfoliërend effect ontstaat.

Dermaplaning kan zowel thuis door jezelf als door een professional in een salon gedaan worden. Het is een manier van exfoliëren, waarbij een speciaal mesje (niet je scheermes) wordt gebruikt om dode huidlagen en je donshaartjes te verwijderen. Het is een simpele, effectieve en veilige methode als je het correct doet. Wees wel extra voorzichtig als je een gevoelige huid hebt, zoals eczeem, psoriasis, rosacea of acne. Raadpleeg een professional alvorens je met dermaplaning begint.

Het wordt aangeraden om het tussen de één keer per week en één keer per maand te doen, anders loop je het risico op ontstekingen als je het te vaak doet. Ook mijd je producten met melkzuur, salicylzuur, glycolzuur en retinoïden voor en net na de behandeling. Ook even opletten met producten die vitamine A bevatten zoals retinol, retinal, retinoate en vitamine A zuur. Deze kun je het beste even 5 dagen niet gebruiken.

Wat zijn de voordelen van dermaplaning?

De voordelen zijn onder andere het verwijderen van dode huidcellen, het verwijderen van donshaartjes (waardoor jouw make-up mooier op de huid zit), het verbeteren van de huidtextuur en -toon, verminderen van fijne lijntjes en rimpels, het stimuleren van celvernieuwing en het bevorderen van een gezonde uitstraling van de huid.

Stap voor stap

Stap 1: Bereid je huid goed voor
Stap 2: Begin met een stralende, schone huid. Gebruik een zachte cleanser en spoel je gezicht grondig af met water. Dit verwijdert vuil, olie en make-up restjes.
Stap 3: Gebruik evt. gezichtsolie of -lotion, maar droog scheren kan ook.
Stap 4: Houd het mes in een hoek van 45°. Begin bovenaan je gezicht bij je haarlijn en werk naar beneden. Gebruik het mesje in korte, neerwaartse bewegingen, in de natuurlijke richting van de haargroei. Het is belangrijk om slechts lichte druk te gebruiken en probeer niet meer dan één keer over dezelfde plek te gaan, omdat het mes erg scherp is en de huid gemakkelijk kan irriteren. Reinig je mesje tussendoor (donshaartjes verwijderen).
Stap 5: Beweeg langzamer rond gevoelige gebieden (wenkbrauwen, lippen & neus).
Stap 6: Spoel en reinig je mesje
Stap 7: Hydrateer je huid met een verrijkend serum of vocht inbrengende crème.
Stap 8: Vergeet niet om het mesje regelmatig te vervangen (na 3 x gebruiken)

dermaplaning exfoliator

Na de behandeling

Na de behandeling is het belangrijk om 24 uur de zon te vermijden, niet intensief te sporten en sauna’s te vermijden, omdat je het risico loopt op hyperpigmentatie. Smeer naderhand een hydraterende crème op de huid. Sommigen hebben na de behandeling last van lichte roodheid, maar dit verdwijnt vaak snel. Daarnaast zorgt dermaplaning ervoor dat actieve ingrediënten beter door je huid worden opgenomen.

Zorg ervoor dat je jouw tool (dermaplaning exfoliator) goed schoonmaakt en desinfecteert na gebruik. Dit om eventuele break-outs te voorkomen. Zorg voor een goed scherp mesje en gebruik hem niet te lang/vaak.

Veelgestelde vragen

Komen de haartjes donkerder/dikker terug?
Nee, de donshaartjes worden aan de oppervlakte afgesneden waardoor dit geen invloed heeft op de groei van nieuwe haartjes.

Doet het pijn?
Het is in principe pijnloos. Sommige ervaren een licht schraapgevoel tijdens de behandeling.

Wat kost dermaplaning in een salon?
Gemiddeld moet je uitgaan vanaf zo’n €70 per behandeling.

Voordelen:

 • Verwijdert donshaartjes en dode huidcellen.
 • Exfolieert de huid.
 • Geeft de huid een natuurlijke glow en een frisse/gezonde uitstraling.
 • Verheldert de huid.
 • Vermindert oppervlakkige pigmentvlekken.
 • Werkstoffen worden na de behandeling makkelijker opgenomen en dringen dieper door in de huid.
 • Verfijnt fijne lijntjes, kraaienpootjes en oppervlakkige rimpels.
 • Make-up kan beter worden aangebracht, blijft langer zitten en ziet er mooier en egaler uit.
 • Onzuiverheden kunnen makkelijker worden verwijderd.
 • Geeft de huid een mooie glow.

Heb jij wel eens dermaplaning gedaan of laten doen?

8 gedachten over “Wat is dermaplaning?

 1. Ik kende dit nog niet, maar snap wel dat met een clean face je make-up mooier kunt aanbrengen. Toch vraag ik me af of de haartjes niet stugger terugkomen, je ‘scheert’ het toch af… Of is het met je gezichtshuid anders dan met je benen?

 2. Het is voor mij helemaal nieuw, wel heb ik er Leco bij Boulevard erover horen praten. Het klinkt eng, schrappen over je huid, ik denk niet dat ik snel voor een behandeling zou gaan, maar zo uit de schappen halen, waarom niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *