Zó creëer je meer licht in huis

Zo creëer je meer lichtinval
Donkere ruimtes zorgen ervoor dat de ruimte optisch kleiner lijkt. Door op een slimme manier gebruik te maken van licht in de woning, kun je het optisch veel ruimer laten lijken. Vooral nu de donkere dagen er weer aan komen is het fijn om zoveel mogelijk licht in huis te creëren. 

Meer licht in je huis creëren kun je op verschillende manieren doen. Welke manier je wilt toepassen, hangt van een aantal dingen af; de ruimte, budget en de privacy die je in die ruimte wilt hebben.

Ramen
Ramen zijn een grote bron voor het binnenhalen van natuurlijk licht. Het is dan ook erg fijn als je een of meerdere ramen in een kamer hebt. Het licht wat hierdoor naar binnen komt kun je versterken, door bijvoorbeeld lichte kleuren rondom het raam te gebruiken. Denk hierbij aan de gordijnen, de kozijnen en de kleur vloer die je gebruikt. Het licht wat naar binnen komt wordt weerkaatst en hierdoor lijkt het feller en ziet je huis er een stuk lichter en ruimer uit.

Basis
Ik heb het hierboven al even vluchtig genoemd, maar het gebruik van een niet te donkere vloer en witte muren maakt een groot verschil. Donkere kleuren absorberen namelijk het licht, waardoor het niet weerkaatst wordt in je huis.

Lichtkoepel
Als je een plat dak hebt kun je overwegen om lichtkoepels te plaatsen. Hierdoor krijg je ontzettend veel natuurlijke lichtinval in je woning van bovenaf en kun je ook lekker naar buiten kijken, wat het weer doet bijvoorbeeld.

Meubels
Naast de basis, zoals muren en vloeren, moet je al je meubilair ook niet te donker gaan uitzoeken. Combineer een donkere bank met een lichte kast, om ervoor te zorgen dat niet alles in je woning te donker wordt.

Verlichting
Naast natuurlijk licht, is het ook belangrijk dat je de juiste lampen op de goede plekken hebt hangen of staan. Uiteindelijk gaat de zon natuurlijk een keer onder en wordt het niet alleen buiten, maar ook in je huis donker.

Transporteren
Meer licht in je huis creëren kun je doen door op een slimme manier het licht uit lichte ruimtes te transporteren naar de donkere ruimtes van je huis. Denk hierbij aan het gebruik van glazen deuren in plaats van massieve deuren.

Raamdecoratie
Met de juiste raamdecoratie behoud je zowel je privacy als het licht in de woning. Voorbeelden hiervan zijn vitrages (licht doorlatende gordijnen) en witte lamellen.

Tuin
Zorg ervoor dat er geen hoge bomen of grote struiken in je tuin staan die de lichtinval belemmeren.

Wat doe jij om meer lichtinval in je huis te krijgen?

* Deze review/post is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf. Lees mijn disclaimer.

10 gedachten over “Zó creëer je meer licht in huis

  1. Ik hou van licht maar niet te omdat ik het ook graag in huis knus wil houden. Zelf heb ik rolgordijnen overal dus kan zelf de hoeveelheid ligt in huis goed bepalen. Ik houd wel zoals je aangeeft in je artikel van lichte meubels veel wit zodat je ook met accenten in huis kan spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *