Gourmetten: inspiratie & tips

Over 2,5 week is het weer zover: kerst! Hier gaan we met kerst gezellig gourmetten, net als de rest van half Nederland. Om je een hoop gourmet en kerst stress te besparen, een handig overzicht met wat je nodig hebt en wat je niet moet vergeten.

Het voordeel van gourmetten is dat je van tevoren druk bent met de voorbereiding ervan, maar als het eenmaal allemaal staat, kun je zelf ook gewoon lekker rustig aan tafel blijven zitten.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk! Bij het begin beginnen: hoeveel gasten komen er? Zijn er kleine kinderen bij? Zijn er gasten met allergieën of dieetwensen (vega)? Allemaal dingen om van tevoren even goed over na te denken, zodat je aan ieders wensen kunt voldoen.

gourmetten

Gourmetstel

Zijn er voldoende pannetjes voor het aantal gasten of moet je misschien ergens een extra gourmetstel lenen? En werkt het gourmetstel wat je wilt gaan gebruiken nog? Check en regel dit op tijd om onnodige stress te voorkomen.

Hoe en waar ga je het gourmetstel aansluiten? Is er een verlengsnoer nodig? Breekt niemand zijn nek over de kabels?

Zelf hebben wij de Dinner 4 All grillplaat van Princess. Ik vind dit echt een top ding! Ik ben als de dood voor het spatten van vet door spekjes en worstjes, dankzij de Dinner 4 All heeft iedereen zijn eigen grillplaat met bord voor zich staan. Hoef je ook niet over de halve tafel heen te hangen om je vlees om te draaien, ideaal!

Decoratie

Je kunt de tafel op ontzettend veel manieren leuk aankleden. Om te beginnen kun je een mooi kerstkleed plaatsen op de tafel. Kleed de tafel verder aan met kaarsen, kandelaars, mooi gevouwen servetten, naambordjes, dennentakken of glazen met kerstballetjes erin. Op Pinterest kun je hier meer dan genoeg inspiratie voor vinden.

gourmetten kerst

Een aantal ideeën voor het gourmetten

Vega

  • Vleesvervangers
  • Pannenkoeken
  • Omelet (met groenten)
  • Nachos met kaas
  • Falafel
  • Mozzarella sticks

Vlees

  • Kip
  • Biefstuk
  • Hamburgers
  • Varkenshaas
  • Worstjes
  • Gerookte spekjes
  • Shoarma
  • Schnitzel
  • Cordon bleu
  • Slavink
  • Wild (konijn, eendenborst of hertenbiefstuk)

Vis

  • Pangasiusfilet
  • Garnalen
  • Kabeljauw
  • Zalm

Groenten

  • Champignons
  • Ui
  • Paprika (rood, oranje, geel en groen)
  • Courgette
  • Plakjes komkommer
  • Tomaatjes
  • Wortels
  • Aubergine

Bijgerechten & sauzen

  • Knoflooksaus
  • Stokbrood
  • Pastasalade
  • Kruidenboter
  • Aardappelblokjes
  • Rösti
  • Satésaus
  • Salade/sla
  • Tonijnsalade
  • Fruit
  • Raclette kaas
  • Eiersalade
  • Topping voor de pannenkoek
  • Slaatje (rundvlees of huzaren)

Kids

  • Knakworstjes
  • Frikadelletjes
  • Mini pizza’s
  • Pannenkoeken
  • Kipnuggets
  • Poffertjes
  • Mini broodjes hamburger
  • Kibbeling/vissticks
  • Mini kaassoufflés

Dessert

  • Viennetta
  • Monchoutaart geserveerd in glaasjes
  • Chocolade ijs met witte chocolade saus & pure chocolade chunks
  • Bolletjes ijs (zet verschillende soorten ijs op tafel en laat zelf scheppen)
  • No bake chocoladetaart
  • Chocolademousse
  • Tiramisu
  • Crème brûlée
  • Red velvet taart
  • Chocolade fontein
  • Lava cake
  • Fruit
  • Slagroom, sausjes & toppings

Drinken

  • Water
  • Sap
  • Frisdrank
  • Wijn
  • Bier
  • Cocktails
  • Koffie
  • Thee

Boodschappenlijstje

Kies eerst uit wat je gaat maken en wat je op tafel wilt hebben. Dit in combinatie met het aantal gasten zorgt ervoor dat je jouw boodschappenlijstje kunt opstellen.

Handige tips

  • Haal de boodschappen op tijd in huis om misgrijpen te voorkomen.
  • Zet een pan water op laag vuur met wat citroen erin, dit gaat de gourmetlucht tegen.
  • Bestel je boodschappen online & laat ze thuis bezorgen.
  • Zorg dat de kinderen niet met hun vingers aan het gourmetstel kunnen komen.
  • Maak een apart tafeltje voor de kinderen.
  • Vergeet niet de olie of kruidenboter om mee te bakken.
  • Zorg voor goede ventilatie (veel fijnstof in de lucht, waardoor de ogen gaan prikken). Zet ramen of deuren op een kier voor wat frisse lucht. Ook kun je de afzuigkap en evt. aanwezig ventilatiesysteem aanzetten.
  • Keukenpapier op tafel, zodat je af en toe de bakresten van de bakplaat kunt vegen tegen de stank.

gourmetten tips

  • Kruiden op tafel (waaronder peper & zout).
  • Zet niet alles in een keer op tafel, maar vul aan vanuit de koelkast. Dit i.v.m. bacterie groei/bederfelijkheid van vlees/vis.
  • Geen zin in een hoop werk vooraf? Koop kant-&-klare gourmetschalen en voorgesneden groenten.
  • Houd ongeveer 300-400 gram vlees/vis per persoon aan. Iets meer aanhouden met grotere eters en rond de 250 gram voor kinderen.
  • Snijd vlees/vis in kleine/dunne lapjes, zodat het sneller gaar wordt.
  • Zet karaffen met water (& ijsklontjes) op tafel (zorg dat je met het dekken van de tafel iedereen van een extra glas voorziet voor het water).
  • Maak zoveel mogelijk de dag ervoor of ’s morgens/’s middags al klaar, zodat je het ’s avonds alleen nog maar op tafel hoeft klaar te zetten.
  • Vlees presenteren op een etagère, dit scheelt je ruimte op tafel.
  • Nog veel over? Bak het vlees op en je kunt er de volgende dag nog makkelijk van eten met wat frietjes en salade erbij.

Ga jij gourmetten met kerst?

18 gedachten over “Gourmetten: inspiratie & tips”

  1. Wij gaan twee keer gourmette met kerst op kerstavond met mijn familie en tweede kerst dag met mijn schoonfamilie. Daarna komt de gourmet waarschijnlijk me oren uit. Dus eerste kerstdag ga ik lekker een rollade braden met verse groente en wat aardappels gewoon even gezond!

  2. Uhm sorry, nee, niet helemaal mijn ding. Weleens gedaan (steengrillen, raclette, kaasfondue en meer) maar ik vind het een gedoe. Dan toch liever een zelf samengesteld kerstmenu. Niet te overdadig en gewoon gezond met een twist. Daarentegen vind ik het wel hele handige tips, zodat je van te voren goed voorbereid bent en weet wat er komen gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *