5 slimme manieren om geld te verdienen naast je baan

geld te verdienen naast je baan
Heb je tijd en energie over naast je vaste baan? Dan kan en mag je geld bijverdienen volgens de wet, echter gelden voor die extra inkomsten wel een aantal voorwaarden en regels. Ben jij dus nog op zoek naar een side hustle? In deze blogpost benoem ik 5 slimme manieren om geld te verdienen naast je baan en hoe het nou zit met de voorwaarden & regels.

Wie extra inkomsten wilt genereren naast zijn/haar huidige baan heeft vandaag de dag genoeg om uit te kiezen. Dankzij het internet zijn er talloze mogelijkheden om geld te verdienen naast je baan en dat kan zelfs gewoon vanuit huis!

Wat is bijverdienen?

In principe is dit al het geld dat je voor werk, buiten je vaste baan, verdient. Je kunt dus ook geld bijverdienen door dingen te verkopen of verhuren. Je mag zelf bepalen wat je doet om extra inkomsten te genereren. Al zijn er wel regels aan verbonden, zowel juridisch als belastingtechnisch.

Check ook altijd in je contract/cao van je vaste baan hoe het zit met extra inkomsten. Sommige werkgevers zetten in het contract dat je er geen tweede baan op na mag houden of niet bij een soortgelijk bedrijf/functie mag gaan werken.

Hoeveel mag je bijverdienen naast je baan?

Alles wat je bijverdient moet je opgeven bij de belastingdienst. Je vindt misschien de term ‘belastingvrij bijverdienen‘ terug, maar die term is nogal misleidend. Volgens de wet is je ‘belastingvrije bijverdienste’ namelijk het bedrag dat he per jaar belastingvrij mag verdienen, dit is dus inclusief je inkomen uit je vaste baan. De belasting wordt namelijk berekend over je totale inkomen. In 2024 mag je €8400 belastingvrij verdienen (zonder arbeidskorting en €10.900 met arbeidskorting – deze bedragen zijn overigens ook weer anders voor zzp’ers!). De meeste mensen hebben een jaarinkomen wat ruim boven dit bedrag ligt en zullen daarom gewoon belasting moeten betalen over hun inkomen (inkomen uit overig werk). Is je jaarinkomen wel lager dan €8400 (bijvoorbeeld studenten/bijbaantje), dan betaal je geen belasting (let op! ook je belastingvrije inkomsten geef je op bij de Belastingdienst).

extra inkomsten

5 slimme manieren om (vanuit huis) geld te verdienen naast je baan

1. Spullen verkopen of verhuren

  • Tweedehands spullen of kleding verkopen (op Marktplaats of Vinted bijvoorbeeld)
  • Handgemaakte producten verkopen (via Instagram of Etsy)
  • Je kennis verkopen via online cursussen (e-book, templates)
  • Je woning, auto, machines of andere spullen verhuren (Airbnb)
  • Klusjes doen voor buurtgenoten in ruil voor een betaling (als je bv een handige klusjes- of tuinman bent)

2. Bijles geven

Ben je goed in wiskunde of beheers je een vreemde taal zoals Spaans? Dan kun je bijles geven en dit kan zelfs (ook) online via speciale platforms. Jij een extra zakcentje en de ander er ook weer mee geholpen.

3. Online enquêtes invullen

Je kunt online betaald krijgen voor het invullen van enquêtes, hier zijn verschillende websites voor. De betaling per enquête is niet heel hoog, maar het is wel een manier om een extra zakcentje te verdienen als je ze regelmatig invult.

4. Affiliate marketing

Je kunt betaald krijgen voor het promoten van producten en/of bedrijven op je blog of social media. Je verdient hiermee commissie voor elke verkoop die via jouw affiliate link verloopt. Onder andere Bol.com heeft een eigen partnerprogramma met affiliate links, maar tegenwoordig hebben heel veel bedrijven/platforms het. Zelf maak ik ook gebruik van affiliate marketing op mijn blog en socials. Ook zijn er links die betalen per click die er gedaan wordt op de link, dan hoef je dus niet perse iets aan te schaffen alleen gaat dit echt om centenwerk (vb €0,05 per click).

5. Freelance werk

Als je goed bent in schrijven, ontwerpen, programmeren of vertalen dan kun je freelance werk opdrachten uitvoeren voor klanten. Je kunt jouw vaardigheden aanbieden op diverse platformen zoals Fiverr. Op deze manier kun je extra inkomsten genereren en dat is natuurlijk altijd leuk meegenomen!

extra inkomsten

Doe jij iets om geld te verdienen naast je baan?

6 gedachten over “5 slimme manieren om geld te verdienen naast je baan

  1. Er is dus genoeg te doen om extra geld te verdienen. Lekker overzichtelijk en goed dat je de tips van de belastingdienst en werk er bij heb gezet. Een gewaarschuwd mens….Zelf doe ik het niet. Hoef niet meer te werken. Ik heb wel een dichtbundel die ik verkoop, maar de opbrengst gaat naar collectebox van het Daniel den Hoedfonds. Net als mijn diamond painting werken die ik verkoop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *