Alles wat je moet weten over je prullenbak

prullenbak
Huh? Alles wat je moet weten over je prullenbak? Jazeker! Want het kiezen van de juiste prullenbak voor in huis is namelijk een stuk belangrijker dan je denkt. Hoe voorkom je vieze geurtjes en hoe zit het eigenlijk precies met het scheiden van afval?

Zo vind je jouw ideale prullenbak

Wil je een prullenbak kopen? Deze dingen zijn hierbij belangrijk, is het formaat, het gebruik, hoe de prullenbak te openen, het uiterlijk en kleine ruimtes.

Het formaat

Hoe groot moet je prullenbak zijn? Heb je een groot gezin of woon je juist alleen? Dit maakt namelijk een groot verschil in de hoeveelheid afval die geproduceerd wordt.

Je kunt ervan uitgaan dat voor een klein huishouden (tot max. 3 personen) een prullenbak met een inhoud van 10 tot 30 liter genoeg is. Voor een huishouden met vier personen tussen de 30 en 40 liter en voor huishoudens met vijf of meer personen is een bak van 40 tot 60 liter ideaal (dit geldt voor de ‘grote prullenbak’ in de keuken). Op de badkamer heb je bijvoorbeeld niet zo’n grote prullenbak nodig.

Het gebruik

Andere dingen om over na te denken zijn: wil je het afval makkelijk kunnen scheiden, dan is een prullenbak met twee of meer vakken ideaal. Wil je een deksel met geruisloze sluiting of een prullenbak met fingerprint proof coating (deze speciale coating voorkomt de afdruk van handen op je vuilnisbak)?

Hoe te openen

Niet geheel onbelangrijk, hoe wil je de prullenbak openen? Met de voet, zodat je hem niet met je handen hoeft te openen? Met een push systeem (klep naar binnen duwen) of toch liever een soft touch deksel (deksel is eenvoudig te openen door er lichtjes op te drukken)?

Het uiterlijk

Tegenwoordig zijn er prullenbakken in allerlei vormen, kleuren en maten te vinden. Zoek iets wat goed past bij de rest van je interieur, want vandaag de dag kan je prullenbak ook gewoon een eyecatcher zijn!

Kleine ruimtes

Niet zoveel ruimte? Kijk of er de mogelijkheid is om je prullenbak in te bouwen in je keukenkastje. Ook zijn er prullenbakken in slimme vormen, zoals een rechthoekige of een halfronde vorm.

Stank voorkomen

Een stinkende bak in huis zit niemand op te wachten, maar door de dingen die we erin gooien ontkom je er soms niet aan. Met deze tips voorkom je vieze geurtjes.

– Strooi wat soda (of zuiveringszout) op de bodem van de bak of in de vuilniszak.
– Doe wat kattenbakvulling op de bodem of in de vuilniszak. Indien je het op de bodem doet, moet je dit elke week vervangen of zodra de kattenbakvulling vochtig is.
– Doe wat kant-en-klare schoonmaakdoekjes op de bodem. Nadeel hiervan is dat de doekjes snel uitdrogen.
– Koffiebonen op de bodem, deze nemen geurtjes op.
– Eens in de zoveel tijd is het aan te raden om de prullenbak even met een sopje of met wat schoonmaakazijn schoon te maken.
– Citroenschil op de bodem van je prullenbak, voor een frisse geur.
– Druppel een paar druppels etherische olie op een bolletje van watten en leg dit op de bodem van de prullenbak. Het beste pak je citrus oliën.
– Strooi wat waspoeder op de bodem van de vuilniszak en strooi nog wat waspoeder als de zak voor de helft vol is.

Helemaal zin gekregen in het schoonmaken? In deze blogpost lees je hoe je je huis visite-proof maakt in 30 minuten.

Afval scheiden

Wat is restafval?
Restafval is het afval dat overblijft na het scheiden van recyclebaar afval, zoals oud papier, PMD (plastic, metaal & drankkartons), GFT (groente, fruit en tuinafval), glas en textiel. Als je dit heel secuur doet, houd je maar een klein beetje restafval over. Bij twijfel kun je het afval het beste bij het restafval doen. Hoe meer en hoe beter je je afval scheidt, hoe goedkoper je uit bent, want PMD, GFT, glas, textiel en oud papier wordt gratis opgehaald of kun je gratis wegbrengen.

De juiste prullenbak kopen doe je het beste aan de hand van deze stappen/vragen die je jezelf stelt. Zo weet je van tevoren wat je zoekt, kun je gerichter zoeken en heb je sneller de perfecte bak die bij jou past gevonden!

Heb jij de juiste prullenbak?

* Deze review/post is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf. Lees mijn disclaimer.

13 gedachten over “Alles wat je moet weten over je prullenbak

  1. Nou, wij zijn inmiddels toe aan een nieuwe. Heb alle voorkomende dingen al gedaan om die vieze stank uit de prullenbak te krijgen. Maar na verloop van tijd gaat die geur gewoon in het materiaal zitten. Echt smerig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *