Gourmetten: alles wat je nodig hebt!

gourmetten
Over een ruime 2 weken is het kerst en dan gaat half Nederland ongetwijfeld lekker gourmetten met familie en/of vrienden (inclusief ikzelf). Het is erg gezellig, iedereen lust het en het is een garantie voor urenlang samen tafelen. Bang dat je het overzicht kwijtraakt? Geen nood, in deze blogpost help ik je met alles wat je nodig hebt bij gourmetten!

Het is een hele klus om niets te vergeten wanneer je gaat gourmetten, zeker als je met een groter gezelschap bent of wanneer er kinderen bij zijn. De vele pannetjes en gerechtjes kunnen ervoor zorgen dat je het overzicht makkelijk kwijtraakt.

Het voordeel van gourmetten is dat er altijd wel iets op tafel staat dat je lust/lekker vindt en kinderen vinden het ook leuk om te doen. Daarnaast kan iedereen gewoon lekker aan tafel blijven zitten, je hoeft niet als je gezelschap er is zelf nog in de keuken te staan rommelen. Wel zo gezellig. Alles is prima voor te bereiden en je hoeft niet te koken, ideaal!


Dinner4All set

Wat heb je nodig?

Om te beginnen met gourmetten heb je natuurlijk wel een gourmetstel nodig. Zelf gebruik ik de Dinner4All van Princess en die bevalt ontzettend goed! Hierbij heeft iedereen zijn eigen bord met bakplaat eraan vast, zo heb je nooit meer last van gespetter van andermans worstjes, je hoeft niet continu over de tafel heen te hangen met je spateltje en niemand die stiekem jouw vlees van de gourmet pikt 😉. Maar het is bovenal handig voor mensen met een allergie of voedselintolerantie. Daarnaast heb je op deze bakplaat ook géén olie of boter nodig dankzij de antiaanbaklaag (makkelijk schoon te maken met keukenpapier + afspoelen onder de kraan), de borden kunnen in de vaatwasser, het stinkt niet en het is BPA-vrij. Heb je niet genoeg aan je eigen gourmetstel? Vraag dan of je er even een kunt lenen bij familie of vrienden.

Inventariseren

Voor je überhaupt aan een boodschappenlijstje kunt beginnen moet je eerst inventariseren; wie komen er/hoeveel personen? Zijn er dieetwensen of allergieën? Komen er ook kinderen mee? Zijn er nog andere dingen om rekening mee te houden? Wat heb je nog in huis? Hoeveel wil je er aan uitgeven? Waar en wanneer ga je de boodschappen doen en wanneer ga je de voorbereidingen treffen? Allemaal dingen om van tevoren rekening mee te houden. Check ook even of je gourmetstel het nog wel doet en alles compleet is (pannetjes, spatels, etc.), om vervelende verrassingen op het moment zelf te voorkomen.

gourmetten

Boodschappen – basis

Kijk wat je nog in huis hebt en wat er in huis moet komen (voor het juiste aantal personen dat op visite komt). Doe de boodschappen ook niet net een paar dagen voor kerst, want dan is het echt chaos in de supermarkt en je wilt ook niet misgrijpen. Door dit op tijd te doen voorkom je ook onnodige stress of bestel je boodschappen lekker online. Houd ongeveer 300-400 gram vlees/vis per persoon aan, iets meer aanhouden met grote(re) eters (400-500 gram) en rond de 250-300 gram voor kinderen. Dan zit je goed. 

  • Olijfolie, vloeibare boter of (kruiden)boter (om in te bakken)
  • Stokbrood of breekbrood
  • Kruidenboter & smeersels
  • Knoflooksaus, satésaus, cocktailsaus, curry, aïoli, pepersaus, etc.
  • Rauwkost (komkommer, cherry tomaten, worteltjes, paprika, radijsjes)
  • Fris, bier, wijn, sap, mocktails, etc.
  • Kruiden (peper, zout, peterselie, …)
  • Aankleding (tafelkleed, servetten, prikkers, waxinelichtjes, etc.)

Vlees

  • Kant & klare gourmetschotel met vlees
  • Mini hamburgers
  • Kipspiesjes
  • Mini chipolataworstjes
  • Mini biefstukjes
  • Mini slavink
  • Mini varkenshaas
  • Shoarma
  • Mini kipburgers
  • Kant & klare scharrelkip gourmetschotel
  • Gerookte spekjes
  • Mini Black Angus burgers
  • Mini schnitzeltjes
  • Mini cordon blue
  • Wild (konijn, eendenborst, ree, hertenbiefstuk, fazant, etc.)
  • Ossenhaas
  • Lam

Tip: Zorg ervoor dat je je vlees en met name kip goed verhit, zodat je geen last krijgt van ziekmakende bacteriën. En als je aparte vorkjes gebruikt voor het rauwe vlees, houd deze dan ook goed gescheiden van het gare vlees.

Vis

  • Kant & klare vis gourmetschotel
  • Knoflook garnalen
  • Zalmblokjes
  • Zalmspiesjes
  • Pangasiusfilet (gemarineerd/gekruid)
  • Garnalenspiesjes
  • Coquilles
  • Kabeljauw
  • Tonijn

Kids

  • Poffertjes (+ topping)
  • Mini kip kerstbomen/kerststerren
  • Knakworstjes/cocktailworstjes
  • Mini frikandellen
  • Broodpoppetjes (afbak)
  • Pasta
  • Vissticks
  • Kipnuggets
  • Mini pizza’s (ontdooid)
  • Mini kaassoufflés
  • Aardappel sterren
  • Fruit
  • Kinderchampagne (meestal is dit iets van appelsap met bubbels)

Tip: maak een apart tafeltje voor de kinderen.

Vega(n)

  • Vleesvervangers
  • Portobello
  • Bietencarpaccio
  • Mozzarella sticks
  • Mini kaas schnitzeltjes
  • Mini groenteburgers
  • Kant & klare vegan gourmetschotel
  • Omelet
  • Vegetarische balletjes
  • Plantaardige burgers
  • Groentespies
  • Pasta
  • Halloumi
  • Falafel
  • Roerbakgroenten
  • Nacho’s
  • Pannenkoekjes
  • Old Amsterdam tasty grill (original/chili)

Groenten & bijgerechten

  • Champignons
  • Ui
  • Paprika
  • Tomaat
  • Courgette
  • Aubergine
  • Gevulde eieren
  • Pasta
  • Aardappelgratin
  • Pastasalade
  • Geraspte kaas/raclette kaas
  • Mini krieltjes of rösti (rondjes)
  • Huzaren- of rundvleessalade
  • Aardappelsalade, eiersalade, tonijnsalade, etc.
  • Pannenkoekenbeslag
  • Roerbakgroenten mix

Dessert

  • Viennetta ijs
  • Trifle
  • Mini cheesecake
  • Roomijs (bolletjes ijs)
  • Meringue
  • Chocolademousse
  • IJstaartjes
  • Lavacake
  • Roomijs poppetjes
  • Meringuerol
  • IJsstam
  • Soesjes
  • IJspoppetjes – zelf te versieren (kids)
  • Sneeuwpop cupcakes (kids)
  • Gingerbread man poppetjes – zelf te versieren (kids)
  • Tulband
  • Fruit
  • Chocolade fontein
  • Koffie, thee en warme chocolademelk met deze té leuke mokkoekjes
  • Tiramisu
  • Crème Brûlée
  • Red velvet taart
  • Tompouce
  • Mini bombes
  • Dame blanche
  • Brookies
  • Marsepeinkasteeltjes
  • Profiterole krans
  • Schnitte
  • Pavlova
  • Panna cotta

Nog wat handige tips voor het gourmetten

  • Als je (olijf)olie gebruikt voor op de bakplaat is er meer kans op spetter gevaar.
  • Haal je boodschappen op tijd in huis of bestel ze online.
  • Zorg dat de kinderen niet met hun vingers aan het gourmetstel kunnen komen.
  • Zorg voor goede ventilatie in de ruimte waar je zit te gourmetten.
  • Zet niet alles in één keer op tafel, maar vul aan vanuit de koelkast (i.v.m. bacteriegroei en bederfelijkheid van vlees/vis).
  • Let erop dat kip altijd gaar is, snij het voor de zekerheid door.
  • Geen zin in een hoop werk vooraf? Koop kant & klare gourmetschotels en voorgesneden groenten.
  • Volwassene: 300-400 gram per persoon | Grote eter: 400-500 gram per persoon | Kind: 250-300 gram per kind.
  • Zet karaffen met water (& ijsklontjes + fruit) verdeeld over de tafel (geef iedereen tijdens het dekken van de tafel een extra glas voor het water).
  • Eet rauw vlees en vis binnen twee uur op nadat het uit de koeling is.
  • Presenteer je vlees, vis, groenten, etc. op een etagère, dit scheelt je veel ruimte op tafel en staat ook nog eens leuk!
  • Verwarm naderhand in een pannetje een laagje wasverzachter en binnen een minuut of 10 ben je van je vieze luchtjes af.
  • Nog veel over? Bak het vlees op en je kunt er de volgende dag nog makkelijk van eten met wat frietjes en salade erbij.

Ga jij gourmetten met kerst?

18 gedachten over “Gourmetten: alles wat je nodig hebt!

  1. Super leuke en handige blog! Dat gourmetstel is ook echt super handig. Hier heb ik zeker wat aan want uiteraard gaan wij ook gourmetten met de kerst. Nu alweer zin in.

    1. Hier ook, oeps.. Zowel mijn partner als ik zijn beide bourgondisch opgevoed/opgegroeid, dus je bent toch altijd een beetje ‘bang’ dat je te weinig hebt of dat je niet voor ieder wat wils hebt. 😉

  2. De man en ik gourmetten altijd op kerstavond, met ons tweetjes. altijd heel gezellig. We houden het wel altijd heel eenvoudig. wat vlees, wat vis, stokbroodje met kruidenboter, wat lekker andere dingetjes erbij, wijntje klaar…

  3. Je hebt een heel volledig lijstje gemaakt om te gaan gourmetten. Doe je zeker zelf ook ieder jaar? 😉 haha.
    Ik vind het ook relaxt om alleen te gourmetten. Denk dat ik dat gewoon ga doen.

  4. Wat fijn dat je ook aandacht besteedt aan vega(n) gourmetten! Wat ons betreft echt een must. Ook zetten we niet teveel op tafel, zodat de kans op voedselverspilling kleiner is.

  5. Wat een goede lijst zeg! Ik ben dol op gourmette, we doen het eigenlijk alleen als het kerst is maar je vergeet altijd wel iets in de drukte van de winkels rond deze tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *