Naakt slapen

naakt slapen
De een slaapt liever in een pyjama, de ander alleen in ondergoed of het liefst naakt. Wist je dat naakt slapen de voorkeur heeft? Er zitten namelijk heel veel voordelen aan. Elke avond naakt het bed induiken is absoluut het overwegen waard.

Ondanks dat naakt slapen heel gezond is, hebben de meeste Nederlanders gewoon hun vertrouwde nachtkleding aan blijkt uit onderzoek. Slechts 20% van de mensen tussen de 45 en 65 jaar slaapt naakt, tegenover slechts 9% bij jongeren tussen 18 en 25 jaar. In de leeftijdscategorie 26 tot 45 jaar slaapt 18% naakt.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik tot voor kort ook altijd met een pyjama aan sliep. Mijn partner daarentegen slaapt altijd naakt en overtuigde mij om het ook eens te proberen, want het heeft een heleboel voordelen. Mijn pyjama wisselde ik eerst in voor alleen een pyjama short en dat hield ik heel lang vol, maar echt volledig naakt slapen kwam er niet van. Tot een aantal weken geleden en ik ben om!

Geen opkruipende kleding

Een van de dingen die mij als eerste opvielen bij het volledig naakt slapen: geen last van kleding dat vervelend omhoog kruipt, half gedraaid of verstikkend zit. Geen knoopjes, koordjes of elastieken die in de weg zitten. Wat een vrijheid!

Je valt sneller in slaap

Dat je sneller in slaap valt heeft alles te maken met je lichaamstemperatuur, die regelt onder andere wanneer je slaapt en wakker wordt. Tegen de avond daalt je lichaamstemperatuur, zodat het de aanmaak van melatonine stimuleert (het hormoon dat ervoor zorgt dat je moe/slaperig wordt).

Door naakt te slapen kan je lichaam zichzelf sneller en makkelijker afkoelen, waardoor je makkelijker in slaap valt en sneller in je REM slaap (diepe slaap) terecht komt.

Verbetert je slaapkwaliteit

Een te warme omgevingstemperatuur op je slaapkamer zorgt ervoor dat je langer wakker ligt. Tijdens je slaap zorgt een te hoge temperatuur voor meer alertheid, waardoor je vaker en sneller wakker bent. Hierdoor haal je minder herstellend voordeel uit je slaap.

De ideale temperatuur voor je slaapkamer is 18 graden Celsius. Daarnaast houdt naakt slapen ook de temperatuur van je lichaam laag, waardoor je slaapkwaliteit aanzienlijk verbetert.

Helpt tegen vaginale schimmelinfecties

Bacteriën zijn dol op warme, vochtige plekken waar het kan broeien, zoals in een boxershort of slipje. Vooral in de zomer wordt het bij je vagina al gauw wat broeierig. De ideale omstandigheden voor schimmels en bacteriën. Door naakt te slapen blijft het koel/luchtig rond je vagina en heb je minder snel kans op een vaginale schimmelinfectie.

Beter voor je algehele gezondheid

Je nachtrust heeft ontzettend veel invloed op je algemene gezondheid en welzijn. Onvoldoende nachtrust of slapeloosheid zorgen ervoor dat je overdag minder energie hebt, minder goed kunt concentreren en cognitieve prestaties aanzienlijk achteruit gaan.

Een chronisch slaapgebrek of slechte nachtrust verhoogt het risico op verschillende ziekten en aandoeningen. Zo heb je meer kans op obesitas, depressies, diabetes, hart- & vaatziekten, hoge bloeddruk, stress en angststoornissen.

Indirect heeft naakt slapen dus invloed op je algehele gezondheid.

Goed voor je huid

Naakt slapen vertraagt het verouderingsproces, omdat het je lijf de gelegenheid geeft om te ademen. Dit stimuleert de aanmaak van melatonine en groeihormoon. Melatonine heeft antioxiderende eigenschappen en het groeihormoon herstelt onder andere weefsel.

Je geslachtsdelen, oksels en voeten ervaren over het algemeen maar weinig ‘lucht’, omdat ze de hele dag weggestopt zitten in kleding en schoeisel.

Door naakt te slapen voorkom je huidaandoeningen zoals huidirritatie, schimmelinfecties en eczeem.

Goed voor je relatie

Slapen bevordert de band met je partner, er is tevens meer kans op huid op huid contact, zeker wanneer je knuffelt of dicht tegen elkaar aan ligt. Hierdoor komt oxytocine (knuffelhormoon) vrij (onder andere bij aanraken, knuffelen, aankijken en vrijen).

Tevens leidt naakt slapen tot meer vrijpartijen. Uit onderzoek zijn naaktslapers tevredener over hun seksleven dan pyjamadragers. Daarnaast helpt seks stress verlagen, goed voor hart- & bloedvaten, het versterkt je immuunsysteem en het verlicht pijn. Ook helpt het je beter slapen, het houd je jong en vitaal.

Goed voor je zelfvertrouwen

Naakt slapen beïnvloedt je zelfvertrouwen over je lichaam positief. Je voelt jezelf sexyer en vrouwelijker (of mannelijker). Het is de perfecte booster voor je zelfbeeld en je komt meer in contact met je lijf. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat je jezelf aantrekkelijker vindt wanneer je naakt slaapt. Dankzij Vrouwenvruchtbaarheid ben ik mijn vrouwelijke lichaam meer gaan waarderen én begrijpen! En dat vind ik heel waardevol.

Goed voor je voortplantingsorganen

Met name mannen hebben er baat bij om hun voortplantingsorganen koel te houden tijdens hun slaap. Teelballen hangen met een reden buiten het lichaam: zo blijven ze namelijk op de juiste temperatuur en dat is belangrijk voor de kwaliteit van het sperma en de zaadproductie. Om dezelfde reden kunnen mannen beter geen strakke (onder)broeken dragen.

Het vrouwelijke voortplantingsorgaan heeft ook baat bij wat meer frisse lucht. Hoe meer frisse lucht en hoe minder strakke kleding je draagt, hoe minder kans je hebt op het ontstaan van een gistinfectie (ofwel candida). Deze infectie doet het nou eenmaal beter in warme en vochtige omstandigheden.

Waarin je slaapt hangt uiteraard uiteindelijk af van jouw persoonlijke voorkeur.

Slaap jij naakt of draag je liever een pyjama in bed?

19 gedachten over “Naakt slapen

  1. Slapen zonder kleding is echt niets voor mij. Geprobeerd, maar kon echt niet in slaap vallen. Bloot voelt voor mij niet prettig en niet geborgen. En dat zijn voor mij juist de factoren die belangrijk zijn voor een goede nachtrust. Ik draag altijd een pyama van natuurlijke materialen die niet knelt. Ook moet ik vaak ’s nachts plassen en ik hou er al helemaal niet van om naakt door het huis te lopen of ’s nachts half slapend een badjas te moeten aandoen.

  2. Inderdaad zo fijn om geen kleding om je heen te hebben! Wil echt niet anders meer. Soms trek ik wel iets aan omdat ik het koud heb, maar gaat dan toch wel snel weer uit.

  3. Ik slaap altijd in een hemd/ shirt, volledig naakt slapen kan ik niet, voel me daar niet prettig bij maar komt misschien ook door mijn zelfbeeld haha

  4. Ik slaap ook altijd in een pyjama. Jarengelden op mijn werk had ik een client (deze client was ergens in de 80) en sliep ook naakt. De enige keer dat ik dat bij een client heb meegemaakt

  5. ik mag het niet haha. ik kan mijn temperatuur niet regelen dus zou zo maar kunnen dat ik dan even met een longontsteking wakker word en dat willen we natuurlijk niet. ons raam staat altijd open anders krijg ik geen lucht maar ik heb gewoon een shirt aan en een korte broek

  6. Toen ik jong was sliep ik vaak naakt maar ik ben zo’n koukleum geworden over de jaren heen dat ik tegenwoordig nog net geen skipak aan heb om te slapen.

  7. Brrr… naakt slapen. Ik heb het vaak zo koud dat ik al de rillingen krijg bij het idee. Al zou je het voor alle positieve effecten die je noemt toch een keertje gaan proberen. Leuk, interessant artikel!

  8. Alleen als het heel erg koud is dan wil ik nog wel eens een shirtje aandoen om mijn arnen warm te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *