Opruimen a la Marie Kondo

marie kondo
Onlangs verscheen de serie Tidying up with Marie Kondo op Netflix. Ik heb de serie in een dag gekeken en had daarna echt zin om mijn eigen spullen in huihttp://jouvence.nl/wp-admin/s onder handen te nemen volgens de KonMari methode.

De KonMari methode bestaat uit een aantal stappen die je volgt om je huis te ordenen en op te ruimen. Na het volgen van deze methode heb je; meer vrije tijd, meer energie, minder rommel, meer helderheid en minder stress.

Marie Kondo’s 6 regels voor opruimen:
1. Wijd jezelf aan het opruimen, doorpakken
2. Zie je ideale levensstijl voor je
3. Doe eerst de dingen die weg moeten
4. Ruim op per categorie, niet per locatie
5. Volg de juiste volgorde
6. Vraag jezelf af of het je gelukkig maakt (sparks joy)

Marie Kondo begint elke keer eerst met het zichzelf voorstellen aan het huis en wat haar visie is voor het huis. Persoonlijk vind ik dit iets te zweverig en zou ik zelf gewoon beginnen met opruimen.

‘Voor het opgeruimd is, wordt het eerst rommeliger.’

1. Kleding
Volgens de KonMari methode ruim je op per categorie en niet per ruimte/kamer. Je pakt alle kleding die je hebt (ja alles!) en maakt daar één grote stapel van. Alleen op deze manier zie je hoeveel je hebt en kun je jezelf meteen afvragen of je dit daadwerkelijk allemaal draagt/nodig hebt. Hierbij horen ook accessoires, schoenen, sokken, ondergoed, tassen, hoofddeksels, etc.

Tassen kun je in elkaar zetten, kleinere in een grotere tas. Laat wel de hengels uitsteken, zodat je ziet welke tassen je hebt.

Vraag jezelf bij elk kledingstuk af of het je gelukkig maakt (sparks joy). Zo niet, dan is het beter om het kledingstuk weg te doen. Marie Kondo bedankt de kleding dat ze weg doet. Voor het plezier wat je gehad hebt tijdens het dragen ervan. Maar ook kleding wat je nooit hebt gedragen, deze kleding heeft je namelijk geleerd wat toch niet zo goed bij je past.

Maak van de kleding (en alle andere spullen) die je weg doet twee stapels. Een stapel is doneren en de andere is weggooien.

Verdeel kleding per categorie, dus shirts bij elkaar, broeken bij elkaar, etc. Dan vouw je je kleding volgens de KonMari methode op en zet je het rechtop (verticaal) in een la. Zo heb je bij het openen van de la meteen een goed overzicht van alle kleding die je hebt.

2. Boeken
Hetzelfde doe je met alle boeken in je huis. Verzamel alle boeken die je hebt en maak er stapels van. Marie Kondo klopt, in de serie, op de boeken om ze wakker te maken. Wederom vind ik dit te zweverig, iedereen moet doen waar hij/zij zich goed bij voelt, zelf zou ik gewoon beginnen met uitzoeken en opruimen.

3. Papier
Van al je overgebleven papierwerk na het weg doen van wat weg kan, maak je drie stapels; open, bewaren & overige.

Bij de stapel open komen alle papieren waar nog wat mee gedaan moet worden, zoals niet betaalde facturen.

Op de stapel bewaren komen papieren zoals je contract, papieren van de bank en je loonstrookjes.

En op de stapel overige komen papieren zoals recepten die je wilt bewaren, krantenknipsels, etc.

4. Komono
De rest van het huis is komono. Oftewel je keuken, badkamer, slaapkamer, woonkamer, kinderkamer, zolder, garage, etc. Zelf vind ik dit een aparte verdeling, omdat je eerst heel selectief je kleding, boeken en papierwerk doet. Vervolgens moet je bij stap 4 zo’n beetje je hele huis nog doen. Ook hierbij vraag je jezelf bij alles af of het je gelukkig maakt, of het past bij je lifestyle en je visie van het huis.

– Voor losse spullen in lades is Marie groot fan van doosjes, om zo meer overzicht te creëren.
– Foto’s kun je ook uitzoeken, per jaar of per gelegenheid bijvoorbeeld. Als je veel gelijke foto’s hebt, dan kies je de mooiste/leukste uit en doe je de anderen weg.
– Losse spullen in doorzichtige opberg bakken met deksel doen. Ook hierin alles verticaal neerzetten, zodat je meteen ziet wat en hoeveel je van alles hebt.
– Laat je kinderen meehelpen met het vouwen van de kleding.
– Alles heeft een eigen plek.


Lees ook: Zo is je huis visite proof in 30 minuten!

5. Spullen met sentimentele waarde
Als allerlaatste ga je door de spullen met sentimentele waarde heen, omdat je nu een professional bent in het toepassen van de KonMari methode.

‘Blijf geloven in het proces en weet dat er een einde komt.’

24 gedachten over “Opruimen a la Marie Kondo

    1. Gewoon elke keer een categorie of kamer, beetje bij beetje. Als ik eenmaal bezig ben kom ik in zo’n “opruim vibe” en wil ik het liefst alles doen wat ik tegen kom 😀

  1. Ik heb haar boek gelezen en gehoord over de netflix serie. Daar ben ik zeker wel benieuwd naar. Ik vind haar aanpak wel vrij veel werk, omdat je eerst een enorme zooi moet maken voor mijn gevoel omdat je alles uit de kasten moet halen. Daar zie ik dan weer tegenop.

    1. Het idee van de zooi is dat je zelf ook inziet dat je veel zooi hebt 😉 aldus Marie Kondo. Ik zou het denk ik ook wat subtieler aanpakken en schap voor schap doen ofzo.

  2. Ik las en hoor over marie kondo. En ik heb nu alle kleren niet gevouwen maar opgerold. Het stuk ruimte voor kledingkast maar wel handig als kledingkast met laden.

  3. Je hebt me nieuwsgierig gemaakt naar deze serie. Ik hou er wel van om te ontspullen, maar aan de andere kant hou ik van veel spulletjes netjes op te bergen.

  4. Ik zie hem ook steeds op NetFlix voorbij komen, misschien ga ik toch eens kijken. Alleen dat zweverige hoeft van mij ook niet, hahaha! Ik denk dat als Jeroen plots binnenkomt en mij ziet praten tegen mijn spullen dat hij denkt dat ik weer koorts heb ofzo… 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *