Zo ruim je je beauty stash op!

stash opruimen
De lente komt eraan: tijd voor een grote beauty stash schoonmaak! Door mijn beautyblog, mijn liefde voor make-up & omdat ik een ekster ben omtrent alles wat glittert en schittert, puilt mijn beauty stash een beetje uit. Mooie gelegenheid om de beauty stash eens grondig uit te pluizen!

Maar waar en hoe begin je in hemelsnaam aan deze klus? Doe vooral wat voor jou het fijnst is en het beste werkt. Je kunt bijvoorbeeld per la te werk gaan, per make-up categorie of je pakt al je make-up en maakt er een grote stapel van op je bed.

Of ga door je beauty stash heen a la de regels van Marie Kondo.

3 stapels maken

Maak 3 stapels van al je make-up: houden, doneren of weggooien.

Dingen die je weggooit zijn producten die kapot zijn, over datum zijn of uitgedroogde nagellak bijvoorbeeld. Vergeet je crèmes, reinigers en zonnebrandcrème niet te checken op houdbaarheidsdatum. Wees kritisch!

Producten die nog goed zijn, die je dubbel hebt of misschien zelfs wel nog nooit gebruikt hebt (heb ik regelmatig namelijk) en die je niet meer gaat gebruiken kun je op het stapeltje doneren leggen. Zo kun je jouw zusje of vriendinnen er nog blij mee maken.

Het stapeltje houden komen de producten die je wilt behouden en nog goed zijn, dus niet kapot of over datum.

stash

Houdbaarheid

De houdbaarheid van een product staat altijd op een product aangegeven door middel van een potje met open dekseltje en daarin of naast een getal met een M erachter, voorbeeld als erop staat 12 M, dan is het product na openen 12 maanden houdbaar. Uiteraard zijn dit richtlijnen en kun je bij de meeste producten wel zien, voelen of ruiken of het nog goed is.

Let erop dat natuurcosmetica, eco en vegan producten vaak minder lang houdbaar zijn, omdat daar geen synthetische conserveermiddelen aan toegevoegd zijn (zoals parabenen).

Ga hygiënisch te werk, was je handen voordat je met je vingers aan producten gaat zitten (zoals met je vinger door een potje gaan). Het beste gebruik je een spateltje of maak gebruik van een pompje als dat kan.

Sluit producten goed af en houdt doppen, flacons en applicator zo schoon mogelijk. Zorg ervoor dat je je make-up kwasten regelmatig wast en leen je make-up niet uit.

De risico’s van het wel gebruiken van make-up die over datum is? Huidirritaties, ontstekingen & infecties, zoals puistjes, pukkels en oogontsteking. Daarnaast wordt de werking van sommige producten minder, denk aan producten met spf.

Houdbaarheid na opening (gemiddeld)
Toner: 6 tot 12 maanden
Gezichtsreiniger: 12 maanden
Gezichtscrème/bodylotion: 6 maanden
Oliën/serums: 6 maanden
Shampoo, conditioner & douchegel: 6 maanden
Deodorant: 6 maanden
Nagellak: 12 tot 24 maanden
Foundation: 6 tot 12 maanden
Gezichtspoeder: 24 tot 48 maanden
Mascara/vloeibare eyeliner: 3 maanden
Lipstick/lipgloss: 12 tot 36 maanden
Oogpotlood/lippotlood: 36 maanden (regelmatig slijpen)
Oogschaduw: 24 tot 48 maanden
Concealer: 6 maanden
Lipbalm: 6 tot 12 maanden

Schoonmaken

Als je dan eindelijk je hele beauty stash hebt uitgepluisd, kun je even lekker met een sopje door je make-up kast/lades heen. Zelf doe ik altijd eerst even met de kruimeldief door de lades heen om er vervolgens met een vochtig doekje achteraan te gaan, daarna droog ik het goed na.

Sommige make-up verpakkingen zijn ook niet altijd even schoon meer. Mascara langs de huls op gegaan, eyeliner die gelekt heeft of oogschaduw op het deksel van het palette. Dit maak ik dan ook altijd meteen schoon, zodat mijn lades naderhand ook langer netjes blijven.

En als je toch in die schoonmaak vibe zit: was dan ook meteen even al je make-up kwasten (dit moet eigenlijk wekelijks!).

Indelen & opbergen

Dan wordt het tijd om je producten van het stapeltje houden opnieuw in te delen in je make-up kast. Kijk wat hierbij het beste/fijnste werkt voor jou. Zo heb ik voor mijn beauty stash de IKEA ladekast Alex met 9 lades. In de bovenste la heb ik mijn dagelijkse/meest gebruikte make-up liggen. Alle andere lades zijn op categorie: lipsticks, oogschaduw, highlighters, etc.

Manieren om je make-up stash in op te bergen is in een kast of lades. Hierin of bovenop kun je dan weer gebruik maken van bakjes, mandjes, potjes, organizers of ladeverdelers.

Zorg ervoor dat je je make-up, verzorgingsproducten en parfum donker en koel bewaart. Hierdoor blijven ze langer goed/houdbaar.

Wanneer heb jij jouw beauty stash voor het laatst opgeruimd?

21 gedachten over “Zo ruim je je beauty stash op!

    1. Het zijn vooral richtlijnen. Gewoon even goed aan je producten ruiken, kijken en voelen. Van mascara verandert de structuur bijvoorbeeld heel erg als het over datum is, evenals de geur. Als je een oogontsteking hebt gehad kun je je mascara beter ook vervangen.

  1. Ik heb niet zoveel make-up, maar mijn badkamerkastje puilt wel uit. Handig dat lijstje met houdbaarheidsdatums. Als ik die volg kan er heel veel weg denk ik

  2. Goeie tips! Kopen kunnen we natuurlijk allemaal, maar het bijhouden is ook erg belangrijk. Je wilt niet dat je uitslag krijgt of oude zooie op je huid smeren. En ook bij zonnebrand is dit zeker voor de werking niet onbelangrijk. Het doet soms een beetje pijn om mooi uitziende producten weg te gooien die over datum zijn, maar dit is toch wel het best voor je! En als je dingen weggooit maak je ruimte om weer nieuwe te kunnen kopen toch? Hihi!

  3. Ik doe enorm lang met mijn mascara. Veel meer gebruik ik niet aan make-up, mascara en zo nu en dan nagellak. Maar ik zou dus helemaal niet zo lang met mijn mascara moeten doen!!

  4. Zover komt het bij mij meestal niet. Of ik gebruik het niet… Of het is al op voor de einddatum bereikt is 🙂
    Je lijstje met houdbaarheidsdatums is wel erg handig overigens!! Zo wist ik niet dat shampoos en Deo’s maar zo kort houdbaar zijn.

  5. Handige tips, maar eerlijk ik kan zo moeilijk dingen weg doen! Ik heb ontzettend veel producten, maar ook zoveel dingen die ik nog steeds prachtig vind. Soms hou ik dingen om het hebben en dan gebruik ik ze toch niet omdat ze bijvoorbeeld te oud zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *