Zó onderhoud je je wicker tuinmeubelen

wicker tuinmeubels onderhouden
Wicker tuinmeubelen staan niet alleen ontzettend leuk in je achtertuin, maar zorgen ook voor een bepaalde sfeer. Natuurlijk wil je zo lang mogelijk plezier hebben van jouw wicker tuinmeubilair, daarover in deze blogpost meer!

Wat is wicker?

Nu denk je misschien: wicker, wat is dat überhaupt? Het is een ander woord voor vlechtwerk, of eigenlijk de Engelse benaming voor vlechtwerk, in dit geval dus gevlochten tuinmeubelen.

Vroeger was het met name van natuurlijke producten gemaakt, zoals takken, stengels, riet, gras, bamboe, rotan of scheuten. Tegenwoordig wordt het zelfs met kunststof draad (plat, rond of halfrond) gevlochten. Doordat het erg stevig is, maar tegelijkertijd ook licht, is het ideaal materiaal voor tuinmeubilair wat met enige regelmaat verplaatst wordt.

wicker

Eigenschappen van wicker

Het is dankzij de volgende eigenschappen enorm populair om te gebruiken voor het maken van tuinmeubelen:

  • Sterk
  • Licht van gewicht
  • Makkelijk te verplaatsen
  • Makkelijk te onderhouden
  • Vergaat niet

wicker

Onderhoud

Het is erg onderhoudsvriendelijk en je hebt er weinig omkijken naar. Toch is het verstandig om je tuinmeubilair zo nu en dan bij te houden, zo verleng je namelijk de levensduur van je tuinmeubelen. Bij voorkeur reinig je je tuinset twee keer per jaar (in het voor- en het najaar). Zo kun je het voorjaar goed beginnen met schone tuinmeubelen en berg je ze netjes op.

Niemand heeft zin om urenlang bezig te zijn met het schoonmaken van zijn wicker tuinstoel. Gelukkig is wicker tuinmeubilair erg makkelijk en relatief snel schoon te maken. Het enige wat je nodig hebt is een emmer met lauwwarm water met een sopje van groene zeep en een zachte borstel. Borstel vervolgens met de zachte borstel het vuil van je tuinmeubelen af.

Gebruik liever geen agressieve schoonmaak middelen, deze kunnen het materiaal van je tuinmeubelen aantasten en dat wil je niet. Ook de hogedrukreiniger kun je beter achterwege laten als je wilt dat je tuinmeubelen nog langer meegaan. Mocht je tuinset onder een boom staan, verwijder dan regelmatig takken, bladeren en vogelpoep (zodat het niet in je meubilair trekt).

In het najaar kun je je wicker tuinmeubelen het beste droog opbergen in de schuur/garage en anders onder een overkapping met beschermhoes.

Heb jij wicker tuinmeubelen in jouw tuin staan?

* Deze review/post is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf. Lees mijn disclaimer.

10 gedachten over “Zó onderhoud je je wicker tuinmeubelen

  1. Ik had inderdaad geen idee wat Wicker was (dank voor de uitleg). Ik heb deze dan ook niet in de tuin staan. Maar nog gewoon een simpele tuintafel en tuinstoelen die je niet hoeft te behandelen.

  2. Hier geen wicker in de tuin maar het ziet er wel heel mooi uit. En de tips zijn ook handig, want wat je buiten laat staan heeft toch altijd te lijden van weer en wind in het koude en natte seizoen en van droogte en felle zon in de zomer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *