Zo richt je je eetkamer origineel in!


Het inrichten van je eetkamer gaat verder dan het kiezen voor een leuke tafel met wat bijpassende stoelen. De eetkamer is een van de belangrijkste ruimtes in een huis, vaak is het het hart van het huis. Wel zo fijn als deze ruimte ook echt als thuiskomen voelt.

Voor dat je begint is het handig om over de volgende punten na te denken: wat voor een soort eetkamertafel wil je (rond of een hele lange)? Welke stoelen komen er aan de tafel te staan? Hoeveel ruimte heb je en wat voor een soort ruimte (eetkamer of eetgedeelte)? Welke stijl vind ik mooi? Kies je voor een buffetkast of dressoir? Genoeg om over na te denken dus..

1: Eetkamertafel

De meeste mensen kiezen voor een standaard eetkamertafel waar 4 of 6 stoelen aan passen. Op zich niets mis mee, maar het is ook leuk om eens voor iets anders te gaan dan het standaard plaatje. Wat dacht je van een ronde tafel, een ovale of een hoge bartafel?

Ook leuk: je tafel tegen een muur aan zetten en er houten kistjes en kratjes op plaatsen. Deze kun je vervolgens vullen met decoratie zoals plantjes, vaasjes, kaarsen, geurstokjes, etc.

eetkamer origineel inrichten

2: Opbergruimte

Heb je voldoende opbergruimte in je eetkamer voor al jouw servies? Zo niet, dan kun je dit probleem makkelijk tackelen door te kiezen voor een dressoir of een grote buffetkast met glazen deuren, zodat je jouw mooiste servies erachter kunt uitstallen. Heb je meteen een prachtige eye-catcher in de ruimte staan.

3: Vloerkleed

Kies voor een vloerkleed onder je eettafel. Het staat niet alleen erg sfeervol, het geeft de ruimte meer warmte en het werkt meteen als een geluidsdemper. Ga voor een extra groot vloerkleed, zorg ervoor dat het kleed minimaal 70 cm langer en breder is dan de eetkamertafel zelf. Zo voorkom je dat de stoelpoten bij het verschuiven ervan niet op de randen van het vloerkleed staan of zelfs eraf schuiven.

4: Kleuren & materialen

Kies voor kleuren die goed bij elkaar passen, kies juist voor kleuren met een groot contrast of ga eens voor kleur. In materiaalsoorten is er ook meer dan genoeg keus, kies dus vooral wat jij mooi vindt of laat je inspireren door woonmagazines. Denk ook na over wat je wilt met de raambekleding in deze ruimte.

Tip: maak van tevoren een visionboard met hoe jij jouw eetkamer voor je ziet.

5: Ruimte opdelen

Afhankelijk van de ruimte die je hebt in jouw eetkamer, kun je deze opdelen in verschillende ‘ruimtes’ en hoekjes creëren. Dit kun je doen door gebruik te maken van meerdere vloerkleden, een scheidingswand of (half) open kast of een zitje creëren met een paar fijne loungestoelen.

Hoe ziet jouw eetkamer/eetgedeelte eruit?

* Deze review/post is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf. Lees mijn disclaimer.

17 gedachten over “Zo richt je je eetkamer origineel in!

 1. Het lijkt me heerlijk om een keer een extra kamer als eetkamer in te richten. Goede tips! Die robuuste tafel op de tweede foto is mooi! Ik weet niet of ik zo gauw een tapijt onder een eettafel zou leggen. Erg mooi wel, maar een keer Babi Pangang saus erop (I love Chinees eten) en het is feest hahahaha!

 2. Wij hebben een fijne, houten eettafel waar we lekker veel ruimte hebben om te eten en spelletjes te spelen. Een bartafel lijkt me geen optie met onze dochter van 5 jaar. Hihi!

 3. Wij hebben een hele grote eettafel met wit blad en licht houten poten die naar buiten staan (jaren zestig stijl) met 6 verschillende kuipstoelen, gestoffeerd. Scandinavisch stijltje dus.

 4. Ik hou wel van houten meubelen. Ik probeer zo weinig mogelijk decoraties op de vloer te zetten zodat alles onderhoudsvriendelijk blijft. Ik vind een vloerkleed heel mooi maar door allergie van een van onze poezen kunnen we spijtig genoeg hiervoor niet gaan. Met huisdieren moet je altijd een beetje aanpassen. Zo laten wij ook nooit kaarsen branden maar werken we met kleine lichtjes om de kamer een gezellige sfeer te geven.

 5. Wij hebben een vierkante keuken, aan de ene kant de keuken verticaal zeg maar en dan aan de rechterkant staat de eettafel horizontaal. Of we eten in de kamer aan tafel maar dat is meestal alleen op zondag haha

 6. Ja ik houd van grote buffetkasten en sowieso is opbergruimte zo belangrijk in een huis. Heeft me jaren geduurd voordat ik besefte dat dat eigenlijk bijna het belangrijkste is in een huis.

 7. Wij hebben een onbewerkt houten tafel. Die is ook golvend afgewerkt en niet recht of rond. 6 stoelen in 3 verschillende kleuren. En 2 mooie vazen met droogbloemen op tafel. We gaan nu verhuizen, dus wil het daarna wat gezelliger maken ook.

 8. De eettafel is erg robuust en groot. Dat is al een blikvanger opzich.
  Door er mooie hanglampen boven te hangen was voor ons het plaatje compleet. Na 16 jaar denk ik daar nu iets anders over. Misschien dat de volgende tagel een ronde tafel gaat worden. Ik heb daarmee meer het gevoel dat iedereen aan tafel overal bij betrokken wordt en geeft een veel gezelligere sfeer.

 9. Mooie blog met inspiratie. Hier niet tevreden over onze tafel, hij is rond en daarmee praktisch met kinderen, maar ik werk er ook veel aan en prefereer dan weer een rechthoekige tafel, dus ik kijk graag naar inspiratie bij anderen.

 10. Mijn eetgedeelte is een houten tafel die momenteel ramvol staat met een laptop, 2e scherm en laptopstandaard omdat ik geen aparte ruimte heb voor een werkkamer haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *