Nog 50 dagen te gaan en dan is het alweer zover: kerst! Het is wat cliché, maar wat is dit jaar ontzettend snel voorbij gevlogen. Hier gaan we met kerst gezellig gourmetten, net als de rest van half Nederland waarschijnlijk. Om je een hoop gourmet en kerst stress te besparen (zit niemand op te wachten), heb ik een handig overzicht voor je gemaakt met wat je nodig hebt en wat je vooral niet moet vergeten.
Het voordeel van gourmetten is dat je van tevoren even druk bent met de voorbereiding van alles (boodschappen doen, dingen klaarmaken, alles klaarzetten, etc.), maar als het eenmaal allemaal staat kun je zelf ook gewoon lekker rustig aan tafel blijven zitten samen met je gasten.
Voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk! Bij het begin beginnen: hoeveel gasten komen er? Zijn er kleine kinderen bij? Zijn er gasten met allergieën of dieetwensen (vega/vegan)? Allemaal dingen om van tevoren even goed over na te denken, zodat je aan ieders wensen kunt voldoen.
Gourmetstel
Zijn er voldoende pannetjes voor het aantal gasten of moet je misschien ergens een extra gourmetstel lenen? En werkt het gourmetstel wat je wilt gaan gebruiken nog? Check en regel dit op tijd om onnodige stress te voorkomen.
Hoe en waar ga je het gourmetstel aansluiten? Is er een verlengsnoer nodig? Breekt niemand zijn nek over de kabels?
Zelf hebben wij de Dinner 4 All grillplaat van Princess. Ik vind dit echt een top ding! Ik ben als de dood voor het spatten van vet door spekjes en worstjes, dankzij de Dinner 4 All heeft iedereen zijn eigen grillplaat met bord voor zich staan. Hoef je ook niet over de halve tafel heen te hangen om je vlees om te draaien, ideaal!
Decoratie
Je kunt de tafel op ontzettend veel manieren leuk aankleden. Om te beginnen kun je een mooi kerstkleed plaatsen op de tafel. Kleed de tafel verder aan met kaarsen, kandelaars, mooi gevouwen servetten, naambordjes, dennentakken of glazen met kerstballetjes erin. Op Pinterest kun je hier meer dan genoeg inspiratie voor vinden.
Een aantal ideeën voor het gourmetten
Vega(n)
- Vleesvervangers
- Pannenkoeken
- Omelet (met groenten)
- Nacho’s met kaas
- Falafel
- Mozzarella sticks
- Roerbakgroenten
Vlees
- Kip
- Biefstuk
- Hamburgers
- Varkenshaas
- Worstjes
- Gerookte spekjes
- Shoarma
- Schnitzel
- Cordon bleu
- Slavink
- Wild (konijn, eendenborst of hertenbiefstuk)
Vis
- Pangasiusfilet
- Garnalen
- Kabeljauw
- Zalm
- Tonijn
- Coquilles
Groenten
- Champignons
- Ui
- Paprika (rood, oranje, geel en groen)
- Courgette
- Plakjes komkommer
- Tomaatjes
- Wortels
- Aubergine
Bijgerechten & sauzen
- Knoflooksaus
- Stokbrood
- Pastasalade
- Kruidenboter
- Aardappelblokjes/schijfjes
- Rösti(rondjes)
- Satésaus
- Salade/sla
- Tonijnsalade
- Fruit
- Raclette kaas
- Eiersalade
- Topping voor de pannenkoek
- Slaatje (rundvlees, aardappel of huzaren)
Kids
- Knakworstjes
- Frikandelletjes
- Mini pizza’s
- Pannenkoeken
- Kipnuggets
- Poffertjes
- Mini broodjes hamburger
- Kibbeling/vissticks
- Mini kaassoufflés
Dessert
- Viennetta
- Monchoutaart geserveerd in glaasjes
- Chocolade ijs met witte chocolade saus & pure chocolade chunks
- Bolletjes ijs (zet verschillende soorten ijs op tafel en laat zelf scheppen)
- No bake chocoladetaart
- Chocolademousse
- Tiramisu
- Crème brûlée
- Red velvet taart
- Chocolade fontein
- Lava cake
- Fruit
- Slagroom, sausjes & toppings
Drinken
- Water
- Sap
- Frisdrank
- Wijn
- Bier
- Cocktails/mocktails
- Koffie
- Thee
Boodschappenlijstje
Kies eerst uit wat je gaat maken en wat je op tafel wilt hebben. Dit in combinatie met het aantal gasten zorgt ervoor dat jij jouw boodschappenlijstje goed kunt opstellen. Zorg in ieder geval dat je de boodschappen op tijd in huis haalt voordat het niet meer verkrijgbaar is.
Handige tips
- Haal de boodschappen op tijd in huis om misgrijpen te voorkomen.
- Zet een pan water op laag vuur met wat citroen erin, dit gaat de gourmetlucht tegen.
- Bestel je boodschappen online & laat ze thuis bezorgen.
- Zorg dat de kinderen niet met hun vingers aan het gourmetstel kunnen komen.
- Maak een apart tafeltje voor de kinderen.
- Vergeet niet de olie of kruidenboter om mee te bakken.
- Zorg voor goede ventilatie (veel fijnstof in de lucht, waardoor de ogen gaan prikken). Zet ramen of deuren op een kier voor wat frisse lucht. Ook kun je de afzuigkap en evt. aanwezig ventilatiesysteem aanzetten.
- Keukenpapier op tafel, zodat je af en toe de bakresten van de bakplaat kunt vegen tegen de stank.
- Kruiden op tafel (waaronder peper & zout).
- Zet niet alles in een keer op tafel, maar vul aan vanuit de koelkast. Dit i.v.m. bacterie groei/bederfelijkheid van vlees/vis.
- Geen zin in een hoop werk vooraf? Koop kant-&-klare gourmetschalen en voorgesneden groenten.
- Houd ongeveer 300-400 gram vlees/vis per persoon aan. Iets meer aanhouden met grotere eters en rond de 250 gram voor kinderen.
- Snijd vlees/vis in kleine/dunne lapjes, zodat het sneller gaar wordt.
- Zet karaffen met water (& ijsklontjes) op tafel (zorg dat je met het dekken van de tafel iedereen van een extra glas voorziet voor het water).
- Maak zoveel mogelijk de dag ervoor of ’s morgens/’s middags al klaar, zodat je het ’s avonds alleen nog maar op tafel hoeft klaar te zetten.
- Vlees presenteren op een etagère, dit scheelt je ruimte op tafel.
- Nog veel over? Bak het vlees op en je kunt er de volgende dag nog makkelijk van eten met wat frietjes en salade erbij.
Ga jij gourmetten met kerst?
Nee, ik vind dat net koken in het klein. En ik houd niet van koken. Maar ik hoor altijd wel dat het enorm gezellig is, dus waarschijnlijk snap ik het concept niet ; )
Ik vind het altijd ideaal dat je zelf ook rustig aan tafel kunt blijven zitten zonder gestress in de keuken.
Wij gaan niet gourmetten, maar vind dat wel nostalgie en zou dat graag doen, alleen zijn de kindjes nog iets te klein. Misschien over een paar jaar?
Met kleine kinderen is het wel wat lastiger inderdaad.
hier standaard elk jaar gourmetten met kerst!! gewoon omdat het gezellig is en lekker
Ja, gezellig! 🙂
eerlijk gezegd: nee, ik vind het maar gedoe, ik sta liever rustig in de keuken en kook iets bijzonders
Ik vind een x gangen menu in de keuken koken juist gedoe 😉
Ik hou echt van gourmetten het enige is dat ik heel veel brood eet tijdens het wachten
Ja dat blijft inderdaad een dingetje 😉 Hier ook al halfvol aan stokbrood, groenten en slaatjes vooraf.
Dankjewel voor de vele tips. Ik en mijn moeder waren gisteren nog bezig over gourmet. We gaan dit dus doen met de feestdagen.
Gezellig! 🙂
Wij gaan twee keer gourmette met kerst op kerstavond met mijn familie en tweede kerst dag met mijn schoonfamilie. Daarna komt de gourmet waarschijnlijk me oren uit. Dus eerste kerstdag ga ik lekker een rollade braden met verse groente en wat aardappels gewoon even gezond!
Gezellig en lekker! 🙂
Gourmetten is altijd gezellig, vooral met de feestdagen! Dit jaar vier ik de feestdagen in het buitenland dus wordt het dit keer een restaurant.
Ook leuk voor de afwisseling! Waar ga je heen? 🙂
Uhm sorry, nee, niet helemaal mijn ding. Weleens gedaan (steengrillen, raclette, kaasfondue en meer) maar ik vind het een gedoe. Dan toch liever een zelf samengesteld kerstmenu. Niet te overdadig en gewoon gezond met een twist. Daarentegen vind ik het wel hele handige tips, zodat je van te voren goed voorbereid bent en weet wat er komen gaat.
Ik vind een kerstmenu juist weer veel gedoe 😉
Ik hou wel van gourmetten.
Het is gezellig. Geen geloop naar de keuken.
Je eet op je eigen ritme en neemt wat je lust.
Gezellig babbelen.
Ja toch wel iets om met familie en vrienden te doen.
Wij willen het gourmetten misschien dit jaar uit handen geven. Dan komt iemand al het eten en servies brengen en de rommel de dag erna weer ophalen.
Oh ik wist niet dat dit bestond/kon! Klinkt ideaal, hier ga ik mij eens in verdiepen. 🙂
Ik vond het vroeger reuze gezellig! Maar hoewel je ook vega(n) kunt gourmetten, beleef ik er niet zoveel plezier meer aan. Wie weet als onze kids wat ouder zijn.
Ik vind het altijd wel wat gezelligs én lekkers hebben 🙂
Wij vinden het altijd wel gezellig, je zit langer aan tafel en je kan precies dat bereiden waar je dan zin in hebt. Kans dat wij dat ook gaan doen met de kerst!
Ik vind het ook echt een beetje bij kerst horen inmiddels ?.
Deze tips komen de komende feestdagen ongetwijfeld van pas voor veel mensen!
Volgens mij doet half Nederland gourmetten met Sinterklaas en Kerst. ?
goede tips! ik ben gek op gourmetten, nu ik er zo over lees, binnenkort maar snel weer eens doen!
Wij met de kerst weer lekker gourmetten. ?