De gelukkige huisvrouw – huishouden tag

Thomas stofzuiger huishouden
Ik kwam de gelukkige huisvrouw tag tegen bij Rachel en vond hem zo leuk dat ik hem ook heel graag wilde invullen. De tag bevat diverse vragen over het huishouden en ik verzon er nog een aantal bij. Waar de meesten mensen een broertje dood hebben aan het huishouden, vind ik het vaak wel een fijne bezigheid. Mijn moeder en oma zijn ook fanatieke poetsers, dus ik heb het van jongs af aan meegekregen.

Nou moet ik toegeven dat ik niet zo extreem fanatiek ben als mijn oma. Die ging vroeger (ik weet niet of ze het nu nog doet) kruipend over de vloer om pluisjes op te rapen en ook haren mocht je niet op de grond gooien, die gingen in de prullenbak. En van mijn moeder moesten we net zolang aan tafel of op de bank blijven zitten totdat de vloer droog was na het dweilen.

huishouden

1. Wat zijn je drie likes in het huishouden?

 • Stofzuigen; ik vind het zo’n bevredigend geluid als je van alles in de stofzuiger hoort verdwijnen. Vooral het kattengrit wat overal en nergens rond slingert en de kruimels van brokjes maken zo’n fijn geluid. Wel altijd even schrikken als een speelgoedmuis in aller ijl in de stofzuiger verdwijnt.
 • Dweilen: alle vieze vlekken en kattenpoten van de vloer soppen. Nadeel is, dit geldt overigens ook voor stofzuigen, dat het met 5 katten altijd maar van korte duur is.
 • Het soppen van de wc vind ik een fijn klusje. Klinkt misschien raar, maar ik doe de wc dagelijks soppen en vindt een schone & frisse wc juist prettig. Dit heb ik van huis uit meegekregen en is altijd blijven hangen.

2. En je drie dislikes in het huishouden?

 • De was! Ik vind het gewoon geen leuk klusje, het sorteren, ophangen en vouwen van de was. Strijken vind ik nog erger. Zo erg zelfs, dat ik gewoon nooit doe strijken. Scheelt weer.
 • De douche vind ik een zware klote klus. De kalkaanslag is erg lastig weg te krijgen, ook is dit klusje erg intensief voor mij lichamelijk. Gelukkig helpt mijn zusje of moeder hier regelmatig mee. Wel haal ik wekelijks het doucheputje leeg en maak het schoon.
 • Het bed opmaken, maar dit komt vooral omdat we in een hoogslaper slapen en dat is niet zo makkelijk opmaken.

3. Hoe ziet het schematische huishoudrooster er uit? Zit dit in je hoofd of ook op papier?

Ik heb niet echt een vast huishoud schema of iets dergelijks. In mijn to do app maak ik altijd een lijstje van de dingen die moeten gebeuren of waarvan ik wil dat ze gebeuren. Het afvinken werkt heerlijk motiverend. Ik werk ook niet ruimte voor ruimte af, ik loop altijd van hot naar her. Ben ik in de keuken bezig en kom ik iets tegen wat naar de slaapkamer moet, loop ik daarheen. Ben ik in de woonkamer bezig en moet ik iets pakken op de badkamer en kom ik daar iets tegen? Dan ga ik daar verder. Uiteindelijk is het wel allemaal gedaan aan het einde van de rit.

Al moet ik zeggen dat ik meestal wel in de keuken begin met het aanrecht, de vaatwasser en de afwas. En eerst rommel opruimen, stoffen, de was doen en dan pas stofzuigen en dweilen.

4. Welke ruimte levert je de meeste kopzorgen op?

Ik denk de badkamer. Omdat de kalkaanslag er niet meer volledig af gaat, de kraan bij de wasbak kan ik elke dag opnieuw doen, evenals de spiegel (iets met kattenpoten). Ook de vloer is hier vaak een rommeltje. Er staat een waterfontein voor de katten, waardoor het vaak een waterballet is (vandaar dat ‘ie ook op de badkamertegels staat).

5. Hoe ziet de taakverdeling er uit tussen man & vrouw?

Ik doe het meeste in het huishouden, maar dat komt omdat mijn partner 5 dagen in de week werkt en ik altijd thuis ben. Wel maakt hij altijd het bed op, ook pakt hij met regelmaat de stofzuiger, doet de vuilniszakken, doet de afwas indien nodig, pakt de vaatwasser in/uit als dat nodig is en helpt ook geregeld met de was. Tsja, als chronisch zieke kan ik niet altijd alles elke dag even goed als de andere dag. Wessel is hierin echt mijn steun & toeverlaat en ik kan me geen betere partner wensen!

 6. Welke bijdrage leveren de kinderen aan het huishouden?

Geen kids, maar als ik kinderen zou hebben kunnen ze op jonge leeftijd in ieder geval wel leren hun speelgoed op te ruimen. Al doe ik in het huishouden liever zoveel mogelijk zelf (controle in eigen handen).

7. Wat zijn je favoriete huishoudelijke producten?

Sowieso de allesreiniger van Dettol om mee te dweilen en te soppen. Azijn in plaats van wasverzachter in de wasmachine voor frisse was (ook beter voor de wasmachine). Glassex glas- & multidoekjes, ideaal om de ramen en spiegels even gauw mee schoon te maken. Vochtige wegwerp doekjes zijn hier niet aan te slepen met 5 katten in huis en de wc parfum van Glorix vind ik ook een top product!

8. Krijg je wel eens hulp in de huishouding? Zo ja, van wie en waarmee?

Ten eerste van mijn partner en zo af en toe van mijn zusje en moeder. Met mijn fibromyalgie hebben we wel huishoudelijke hulp overwogen, maar hebben liever een vertrouwd iemand in huis. Daarnaast komt er eens per half jaar een glazenwasser voor de ramen aan de buitenkant (appartement).

9. Je krijgt een telefoon, je schoonmoeder kondigt aan dat ze in de buurt is en even een kopje koffie komt drinken. Wat doe jij?

Prima, geen probleem. Misschien als er was staat dat ik die nog even weg vouw of de stofzuiger met de Franse slag door de woning haal, maar daar blijft het ook bij. Er mag ook best geleefd worden in een huis, daar is het ten slotte ook voor.

10. Wat is je ultieme tip voor andere huisvrouwen?

Als je alles met regelmaat bij houdt dan wordt het ook geen mega grote klus. Ik probeer hier in ieder geval om de dag de stofzuiger door het huis te halen en spullen na gebruik meteen weer op hun eigen plek terug te zetten. Wanneer alles een vaste plek in huis heeft scheelt dat een hoop rommel.

11. Fijnste huishoudelijke apparaat dat je hebt?

Onze stofzuiger! We kochten hem toen we vier jaar geleden op onszelf gingen wonen. Hij is van Samsung, extra lang snoer en is zakloos. Ideaal, want geen kosten aan stofzuigerzakken. Na het stofzuigen even legen en klaar.

12. Welk huishoudelijk klusje stel je het liefst uit?

De kattenbak vond ik voorheen echt verschrikkelijk om te doen, maar nu we een robot kattenbak hebben is dat gelukkig verleden tijd. Het wassen van de gordijnen, ramen zemen (binnenkant) en wasmachine schoonmaken stel ik ook liever uit. Ook al zijn die klusjes ook zo gedaan.

13. Zijn er dingen waar je rekening mee moet houden als je het huishouden doet?

Wessel heeft huisstofallergie, dus het is fijn als er met enige regelmaat wordt gestoft en gestofzuigd. Al moet dat sowieso vaak met 5 katten. Ook zorg ik ervoor dat mijn katten in een andere kamer zitten dan waar ik aan het dweilen ben, zodat ze geen allesreiniger aan de pootjes krijgen.

14. Onmisbaar apparaat in het huishouden?

Met 5 katten sowieso de kruimeldief! Ideaal, want die pak je er snel en gemakkelijk even bij om zo wat kruimels of grit op te zuigen. Of als ik zelf weer eens geknoeid heb, gebeurt ook vaker dan me lief is.

15. Wat huishoudelijk gerelateerd iets zou je nooit kopen?

Een steelstofzuiger. Eerst wilden we dit wel (snoerloos), want het leek me ideaal, maar de steelstofzuiger lag veel te zwaar in de hand. Met mijn fibromyalgie was dat geen doen.

16. De afvoer loopt niet meer lekker door, wie lost dit op?

Haha, ik. Puur omdat ik er meer tijd voor heb. Schroevendraaier erbij, handschoenen aan en openhalen die handel! Alles even goed soppen en dan kan het weer op z’n plek. Ik doe dit overigens met enige regelmaat sowieso bijhouden ter voorkoming van en tegen nare geurtjes.

17. Huishoud life hack?

Ik weet niet of het echt onder huishouden valt, maar zo veel en goed mogelijk al je afval scheiden (papier, gft, pmd, glas, restafval). Dit scheelt je een hoop onnodige kosten, want papier, gft, pmd en glas is allemaal gratis.

18. Wat zou je nog graag willen?

Een robot stofzuiger lijkt me ideaal, helemaal met 5 katten in huis. Zodat de ergste rommel, kattengrit en stof toch dagelijks bijgehouden wordt, ook als ik weer eens ziek op bed lig.

19. Wat doe je echt elke dag in het huishouden?

De vaatdoek, handdoek en theedoek vervangen. En een borstel met sopje door het toilet.

20. Wat heb je echt altijd op voorraad?

Vochtige wegwerp doekjes, zo handig om even snel wat mee schoon te maken.

21. Wat vergeet je echt altijd?

De planten water te geven, oeps..

22. Wie zorgt voor de meeste rommel in het huishouden?

Ik denk op plaats één de katten, want een uur na het stofzuigen zie je er al niets meer van. Wessel en ik gaan daarna gelijk op denk ik, maar er moet ook wel geleefd worden in een huis.

23. Wie doet de boodschappen?

Die doet de Albert Heijn voor ons. Wij bestellen de boodschappen online elke week. Mochten we een keer iets zijn vergeten dan gaan we altijd even samen naar de supermarkt of ik vraag of mijn moeder het mee wilt nemen voor mij.

24. Wat vind je echt een smerig klusje?

Ik ben niet zo gauw vies van iets, maar als ik dan toch wat moet noemen dan het douche putje.

De tag bevatte oorspronkelijk 10 vragen, de rest heb ik erbij verzonnen. Neem hem gerust over en laat het me weten, ik vind het leuk om jullie antwoorden te lezen!

14 gedachten over “De gelukkige huisvrouw – huishouden tag

 1. ik hou ook van katten, maar is 5 niet heel erg veel?? Zelf doe ik het huishouden omdat ik een vies huis nog vervelender vind dan schoonmaken. Als je schoonmaken voor je plezier doet, vind ik dat echt heel knap

  1. Ik denk dat de definitie van veel voor iedereen anders is, net zoals met duur, etc. 😉 Persoonlijk vind ik het niet veel en ook niet veel meer werk dan met 2 katten.

 2. wat leuk dat je hem over hebt genomen 😀 en ik herken het, wij hadden 4 katten en het zijn in feite 4 kinderen die je huis vervuilen haha, dus je blijft aan de gang!!

 3. Huishouden het hoort er allemaal bij. Wij doen het samen en dan is het niet zo saai enz. Strijken vind ik wel leuk. radio aan en gaan

 4. Ik vind de was doen heerlijk! Hahaha. Even lekker ‘uit mijn hoofd’ en gewoon met de handen wat doen. Opvouwen vind ik ook heerlijk. Lekker alles op de Marie Condo-Manier opvouwen op een kleedje op onze berber. Voor de televisie als we toch een Netflix-serie kijken. Dan gaat het lekker snel.
  En ik moest terugdenken aan mijn Hollandse Oma door wat je zei over jouw Oma. Toen ze uiteindelijk ’toe’ was aan huishoudelijke hulp (ze moest 84 voor worden om het pas te krijgen) ging ze – echt waar – nádat de hulp weg was op haar knietjes met een dweil de vloeren opnieuw doen, want ze vond het niet goed genoeg gedaan…

 5. Wij hebben twee steelstofzuigers. Een van Dyson en een van Bosch en die laatste is super fijn en licht. Zit ook een kruimeldief aan. Mn moeder zegt ook wel eens, als ik zo’n LINDA. goodybag met 3 producten moest samenstellen, zat die stofzuiger erin

 6. Wat een leuke vragen zeg! Ik heb zelf een hekel aan stofzuigen en ben niet zo goed in plannen 🙂 Maar goed inmiddels kan ik al 8 weken zo goed als niks in het huishouden doen en verlang ik er naar om alles eens lekker te gaan soppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *